30. 8. 2016 Petr Pavlík, Daniel Ryl

Praze vládne Sparta, potvrdí to i v Edenu?

Po loňském sestupu Slavie přišla Tipsport extraliga o jeden ze svých taháků - o derby pražských "S". Pražští rivalové na sebe narazili alespoň v přátelském utkání a dnes je čeká už jedenácté měření sil za poslední tři roky. Výrazně lépe je na tom v posledních zápasech Sparta, která si drží pozitivní bilanci sedmi výher a tří porážek. Dnes v Edenu bude bojovat o to, aby si minimálně na rok zachovala nálepku "vládce Prahy".

V předešlém souboji pražských "S" se radovala domácí Sparta

Od posledního vzájemného souboje uplynul rok a sparťané se pokusí napodobit domácí výhru. Sparta se tehdy pod vedením trenéra Josefa Jandače prozatím loučila s holešovickou Tipsport arenou důstojně. Gólový účet zápasu otevřel už v páté minutě sparťanský srdcař tělem i duší Tomáš Netík. Ten samý hráč vsítil branku na 3:1 a do konce klání se ještě dokázali prosadit nejprve slovenský zadák Juraj Mikuš i bývalý útočník Sparty Martin Réway, který pečetil výhru svého týmu na konečných 5:1.

Tradice dlouhá dvaadvacet let, kdo uspěje tentokrát?

Přesně dvaadvacet let! Tak dlouho už uplynulo od historicky prvního pražského derby po postupu Slavie do extraligy. V sedmém kole ročníku 1994/1995 sehráli hráči v červenobílých dresech domácí duel právě se Spartou a pražského rivala zdolali 4:2. O osm dní později už se oba týmy potkaly v Holešovicích, kde domácí válečníci padli těsně 3:4.

1936
První ligové derby v historii se datuje k ročníku 1936/1937.

Vítěznou vlnu hájili slávisté v domácím prostředí, kde jim už tolik štěstí nepřálo. Hostující hokejisté utkání zvládli a v Edenu vyhráli 4:1. Zároveň tak snížili nelichotivou bilanci na 1:2 ze svého pohledu. Poslední zápas o vládce Prahy nabídlo 40. kolo, ve kterém sparťané na svém zimním stadionu zvítězili jasně 6:4 a bilance v derby byla tehdy vyrovnaná. Když hokejoví pamětníci zapátrají v paměti, určitě si vybaví čtyři kola vyřazovací části, ve kterých se potkaly právě dva nejméně oblíbené kluby.

První série z roku 2002 byla semifinálová a Sparta ji ovládla nejrychlejším možným způsobem - 3:0 na zápasy. Druhé setkání obou týmů se uskutečnilo hned o rok později, když se tentokrát radovala Slavia. Sešívaní ovládli sérii 4:2 na zápasy a dokráčeli do finále. Na semifinálovou sérii z roku 2004 ovšem zřejmě nikdo nezapomene. Sparta vedla v sérii už 3:1, ale její rival dokázal předposlední kolo play off zvrátit na svoji stranu a nakonec po sedmi zápasech postoupil.

Zatím poslední derby ve vyřazovací části je pro sparťany výrazně pozitivnější, protože se datuje v roce 2006. První a zároveň poslední pražské finále nabídlo celkem šest zápasů, v nichž byli úspěšnější sparťané. Svěřenci Františka Výborného ovládli sérii 4:2 na zápasy a získali šestý titul v klubové historii.

Bilance za poslední tři roky hovoří jasně pro sparťany!

V předposlední sezoně, ve které se mohli fanoušci na derby těšit, zvládla první vzájemný duel Sparta. Svého největšího rivala tehdy porazila rozdílem třídy, když mu nasázela pěkných šest branek a přitom ani jednou neinkasovala. Kádr, který byl z většiny obměněný, se na tento den připravoval velmi precizně. O tom svědčí i prohlášení asistenta trenéra Zdeňka Motáka. "Na dnešní derby jsme se celý týden pečlivě připravovali a určitě jsme podali velice koncentrovaný týmový výkon. Vyhráli jsme zaslouženě." Povedený večer zažil také útočník Jaroslav Hlinka, jenž si připsal tři kanadské body za dva góly a jednu asistenci.

Ve druhém souboji svěřenci trenéra Josefa Jandače pokračovali ve svém agresivním stylu hry. Utkání mělo od samého začátku velký spád, a proto už v páté minutě otevřel skóre útočník Miroslav Forman. Po obdržené brance byli slávisté paradoxně více aktivnější, ale stav se na světelné tabuli nepohnul. Stalo se tak šest minut před závěrečnou sirénou. Do puku se opřel střelec Petr Ton a přisoudil Spartě dvougólový náskok. Ten samý hráč ještě v závěru vstřelil svoji druhou branku v zápase a v zaplněné Tipsport areně mohli fanoušci slavit vítězství. Navíc už šesté čisté konto v sezoně uhájil gólman Tomáš Pöpperle.

7:3
Poměr vítězství v pražských derby za poslední tři sezony.

V následujícím souboji pražských "S" se hrálo na holešovickém ledě. Začátek nebyl úplně podle představ domácích, ale sté derby nakonec ovládli poměrem 4:2. Domácí mužstvo vyhrálo potřetí v řadě a nadále drželo přízvisko "vládce Prahy". V posledním derby ročníku 2013/2014 zavítali sparťané na led O2 areny, tehdy ještě domovského stánku pražské Slavie. Na jejím hřišti však nezvládla urputný boj, ze kterého nakonec odešla poražena 2:3 po prodloužení.

Na začátku sezony 2014/2015 Sparta nejprve vyhrála jasně 5:2, ale ve druhém střetnutí prohrála fotbalovým výsledkem 0:1, když vítězství hokejistů v sešívaných dresech zařídil kanonýr Jaroslav Bednář. V dalším derby vsadila parta kapitána Tomáše Rolinka na zabezpečenou a pevnou defenzivu. Už ve čtvrté minutě poslal Pražany do vedení zadák Vladimír Eminger a jeho gólové kousky byly zanedlouho vidět znovu. O tři minuty později totiž litvínovský odchovanec vyslal na branku tvrdý projektil, který zapadl do sítě Furchovy branky. V 48. minutě ještě přesně zacílil Miroslav Forman a mohl slavit kýžené vítězství 3:0.

Za zmínku stojí také pražské derby ve 44. kole. Sparťané tehdy zdolali sešívaného soupeře vysoko 9:4 a do zápisu se hned dvakrát uvedl bývalý sparťanský obránce Adam Polášek. Na tento gólový deficit už byl soupeř definitivně krátký. Co se týče přátelských zápasů, v srpnu 2014 zvítězila Slavia na domácí půdě 4:2, Sparta ji oplatila porážku vloni na ledě Tipsport areny a jedenácté utkání posledních tří let se odehraje dnes od 17.30 ve Vršovicích.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek