4. 2. 2016 Daniel Ryl

Před přestávkou přijede karlovarská Energie

I s trojicí čerstvých reprezentantů vstoupí Sparta do posledního domácího utkání před reprezentační přestávkou. V pátek 5. února přivítá na domácím ledě poslední Karlovy Vary. Svěřenci Josefa Jandače si budou chtít před zraky žáků základních škol na Praze 7 a na Praze 9, kterým je utkání věnováno, připsat skalp Energie. Ta v posledních vzájemných zápasech dokazuje, že na sparťany umí a v aktuálním ročníku je už dvakrát porazila. Čtvrtý duel obou týmů v této sezoně startuje v 18:30!

Energie už se pomalu srovnává s další sezonou bez play off

Do nového ročníku vstupovala Energie s optimismem. Slibně posílený kádr Západočechů měl vystoupat ze svého standardu posledních let a zaútočit alespoň na předkolo play off. Před závěrem základní části je ovšem všemu jinak a Karlovy Vary se nachází na posledním místě tabulky s propastnou ztrátou šestnácti bodů na desátou Kometu Brno.

O ztrátě reálných nadějí rozhodly nejspíše poslední zápasy. Energetici dokázali z posledních deseti utkání vybojovat jen sedm bodů za dvě výhry a jednu porážku po samostatných nájezdech, což je bohužel pro západočeský celek velmi málo. Vinu na aktuální umístění Energie nese slabá koncovka, která je s 92 zásahy druhou nejhorší v celé soutěži. Co se týče defenzivy, ta je pro změnu úplně nejhorší ze všech týmů. Tým Karla Mlejnka inkasoval už 135 branek.

Karlovy Vary navíc doplácí na špatnou domácí výkonnost. Na posledním místě jsou i v tabulce domácích zápasů, když na svém stadionu uhráli v jednadvaceti zápasech pouze dvaadvacet bodů. Na hřištích soupeřů mají pouze o dva body méně a patří jim desátá pozice. A to se nedá říct, že by hráči západočeského celku nesbírali body. Nejproduktivnější Tomáš Rachůnek (10+19) má slušných devětadvacet bodů a Rostislav Marosz (8+20) o jeden méně.

Západočeši by však možná potřebovali ještě jednoho střelce k Martinu Bartkovi (13+7), který je se třinácti zásahy nejlepším snajprem týmu. Daří se i Radimu Bičánkovi (5+13), za nímž je ovšem mezi obránci velká díra. Sparta si ovšem musí dát pozor, protože její páteční soupeř několikrát ukázal, že na Pražany umí a do utkání navíc půjde posílen o domácí výhru 5:3 nad Brnem.

SPARTA VS. KARLOVY VARY ŘEČÍ STATISTIK

SPARTA VS. K. VARY
Daniel Přibyl 34 (13+21)Nejproduktivnější útočníkTomáš Rachůnek 29 (10+19)
Michal Čajkovský 23 (11+12)Neproduktivnější obránceRadim Bičánek 18 (5+13)
Robert Sabolič 20 gólůNejlepší střelecMartin Bartek 13 gólů
Daniel Přibyl 21 asistencíNejlepší nahrávačRostislav Marosz 20 asistencí
22,78 % (2.)Využití přesilových her13,97 % (11.)
80,50 % (14.)Ubráněná oslabení80,51 % (13.) %
0Góly vstřelené v oslabení3
536 (6.)Trestné minuty celkem512 (9.)
Michal Čajkovský 72 TMNejtrestanější hráčMichal Vachovec 42 TM
Michal Barinka
prům. 22:51
Nejvytěžovanější obránceMartin Rohan
prům. 22:28
Jaroslav Hlinka
prům. 18:29
Nejvytěžovanější útočníkTomáš Rachůnek
prům. 18:33
Juraj Mikuš +23Nejlepší hráč ve statistice +/-Martin Osmík +4
Michal Čajkovský +139Nejlepší hráč v Radegast IndexuMichal Gulaši +161
Tomáš Pöpperle (90,37 %)
Jan Lukáš (91,12 %)
Filip Novotný (98,31 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Tomáš Závorka (91,43 %)
Vladislav Habal (85,52 %)
7374 (3.)Průměr diváků na domácích zápasech3357 (14.)

Zápasy se Zlínem či Vary nás prověří do play off, věří Přibyl

Kouč Josef Jandač se bude v pátečním utkání s Karlovými Vary spoléhat také na svého nejproduktivnějšího muže DANIELA PŘIBYLA. Třiadvacetiletý útočník vládne sparťanskému bodování s třinácti góly a jednadvaceti asistencemi. Už teď je jisté, že písecký rodák prožívá bodově nejbohatší sezonu své dosavadní kariéry mezi muži. Cítí se v aktuálním ročníku nejlépe?

„Úplně to takhle neberu, ale jsem samozřejmě rád, že třeba oproti minulé sezoně, kdy jsem se taky cítil dobře, jsem na tom lépe zdravotně. Docela se mně i týmu daří a jsem za to samozřejmě rád, snad to vydrží i do klíčové fáze sezony,“ doufá elitní centr Sparty, který se se svým týmem nachází na druhém místě tabulky a přímá účast ve čtvrtfinále mu téměř jistě neuteče.

V posledním utkání se Zlínem navíc bojoval proti zarputilému soupeři, který praktikuje styl hokeje vhodný do play off. Něco takového Přibyl očekává i s Karlovými Vary. „Určitě, už zápas s Olomoucí ukázal, jak to bude v play off vypadat. Zlín to jen potvrdil a něco podobného nás čeká s Karlovými Vary, které taky přijedou bránit s vědomím, že nemají moc co ztratit. Podobné zápasy jsou dobrou přípravou na play off.“

Jeho tým má navíc Energetikům co vracet, protože v posledních zápasech se daří lépe právě Západočechům. „Oni hrají uvolněně, v uvozovkách bez starosti o výsledek, protože s námi mohou jen získat. Vybičují se proti nám k maximálnímu výkonu, dohrávají nás… My musíme být ale i na tohle připravení,“ upozorňuje člen elitní útočné formace.

13+21
Přibylova bilance v tomto ročníku.

Šikovný forvard se může po nedělním utkání v Hradci Králové těšit na reprezentační povinnosti. Ty má už zažité, ale před svým prvním startem v národním celku se pokaždé zranil. I Přibyl doufá, že si připíše premiéru v reprezentaci a společně s Janem Buchtelem i Markem Hrbasem změní prostředí a vypadne z klubového stereotypu.

„Nebral bych to jako vyčištění hlavy. Hlavně jsem moc rád za pozvánku a těším se na sraz. Je to pro mě čest a odměna za výkony, které předvádím ve Spartě. Stejně to má i Buchta a také Hrby, který jede na sraz s námi. Je dobře, že nás sparťanů je v reprezentaci víc,“ těší Přibyla, jenž před nedávnem prodloužil kontrakt se Spartou.

Věděli jste, že:

- páteční souboj bude střetnutím dvou nejhorších týmů v oslabení. Sparta je čtrnáctá s úspěšností 80,50 % a Karlovy Vary jsou na tom pouze o setinu lépe!

- v O2 areně se proti sobě postaví nejlepší útok soutěže a její nejhorší obrana. Sparta nastřílela už 155 branek a Karlovy Vary jich 135 inkasovaly.

- utkání s Energií bude věnováno žákům základních škol z Prahy 7 a 9. Na středeční souboj se Zlínem zavítaly naopak středoškoláci.

Úspěšný start do soutěže a venkovní výhra i prohra

První vzájemný duel tohoto ročníku nabídlo už čtvrté kolo a diváci v Karlových Varech se rozhodně nenudili. Sparta už po první minutě zápasu prohrávala 0:2, přesto se rozhodit nenechala a ztrátu ještě do konce třetiny smazala. Na druhou dvacetiminutovku však svěřenci Josefa Jandače nevzpomínají v nejlepším, protože v ní čtyřikrát inkasovali a po gólu Petra Kumstáta z třetí třetiny si odvezli porážku 3:6.

HC Energie Karlovy Vary – HC Sparta Praha (2:2, 4:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 1. Rachůnek (Marosz), 1. Bartek (Deyl), 23. Marosz, 25. Marosz (Rachůnek, Duda), 30. Bartek (Deyl), 33. Haščák (Bartek) - 8. Sabolič (Pech, Kalina), 14. Kudrna (Mikuš), 45. Kumstát (Glenn). Rozhodčí: PFraňo, Hrubý – Bláha, Svoboda. Vyloučení: 7:6, navíc Haščák (KVA) a Forman (SPA) 10 minut. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2586. Střely na branku: 28:34. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 6:2, 6:3. Nejlepší hráči zápasu: Marosz - Kumstát.

Spartě nevyšla podle představ ani odveta na domácím ledě. V sedmnáctém kole sice vedli po trefě Lukáše Cingela, ale v dalším průběhu zápasu marně hledali recept na výborného Závorku v brance Západočechů. Těsně před polovinou zápasu navíc vyrovnal Vachovec a utkání nakonec dospělo až do penalt a Sparta si připsala bod za porážku 1:2 po samostatných nájezdech.

HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary 1:2sn (1:0, 0:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Cingel - 28. Vachovec (Duda, Marosz), rozhodující sam. nájezd Marosz. Rozhodčí: Fraňo, Hejduk - Flegl, Frodl. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3529. Střely na branku: 45:24. Průběh utkání: 1:0, 1:2. Nejlepší hráči zápasu: Cingel - Závorka.

Ve třetím vzájemném střetnutí už to Spartě vyšlo. Na ledě Energie sice prohrávala, ale díky čistému hattricku Martina Procházky dokázala otočit vývoj zápasu. Mladý střelec si připsal první extraligový hattrick a nasměroval Spartu k zisku bodů. Energetici sice snížili, přesto Sparta opět odskočila a stejná situace se opakovala znovu. V dramatickém závěru ovšem pečetil výhru 5:3 další z hrdinů utkání Lukáš Pech, který si kromě gólu připsal dvě asistence. Kromě dvou sparťanů zářil také domácí Svoboda, jenž vstřelil všechny tři branky Energie.

HC E nergie Karlovy Vary – HC Sparta Praha 3:5 (0:0, 1:3, 2:2)

Branky a nahrávky: 21. Svoboda (TS), 53. Svoboda (Bičánek, Marosz), 55. Svoboda (Rachůnek, Marosz) – 22. Procházka (Kumstát, Hrbas), 23. Procházka (Pech), 35. Procházka (Hrbas, Pech), 55. Sabolič (Forman, Přibyl), 60. Pech (Kumstát, Mikuš). Rozhodčí: Hodek, Úlehla - Zavřel, Kajínek. Vyloučení: 3:5, navíc Pöpperle (SPA) 10 minut. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5327. Střely na branku: 28:33. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4, 3:5. Nejlepší hráči zápasu: Svoboda – Procházka.

Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Pöpperle – Polášek, Eminger, Švrček, Piskáček, Mikuš, Hrbas, Kalina – Netík (A), Přibyl, Buchtele – Hamilton, Klimek, Sabolič – Forman, Hlinka (C), Kumstát (A) – Kudrna, Pech, Dragoun. Trenér: Josef Jandač.

HC Olomouc: Závorka – Bičánek (C), Dvořák, Gulaši, Rohan Sičák (A), Baránek, Weinhold – Rachůnek, Marosz, Huna – Vachovec (A), Kůs, Bartek – Svoboda, Gríger, Gorčík – Koblasa, Osmík, Tomeček – Flek. Trenér: Karel Mlejnek.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek