9. 5. 2018 HC Sparta

Přibyl: V Česku jsem chtěl hrát jen za Spartu

Do Sparty se přesunul DANIEL PŘIBYL v šestnácti letech jako veliký talent z píseckého dorostu. Po sedmi sezonách v metropoli se dostal do role klíčového ofenzivního hráče A-týmu a vyslyšel vábení věhlasné NHL. Jenže vinou zdravotních lapálií nejen že do nejslavnější soutěže zatím nezasáhl, ale na farmě ve Stocktonu odehrál za dva roky jen 33 utkání. Teď je zpět v prostředí, kde se mu dařilo.

Jak se těšíte zpátky do Sparty?
Těším se hlavně na to, až si zase zahraju s klukama, které znám, a v prostředí, které znám. Věřím, že se nám zase bude dařit tak, jako se nám dařilo v sezoně, kdy jsem odcházel.

Klíčové téma je pro vás zdravotní stav. Jak se tedy aktuálně cítíte?
Už v podstatě trénuji naplno. Čeká mě ještě jedna důležitá kontrola, kde se dozvím, jestli je všechno v pořádku, a můžu tak směle dál na sto procent pokračovat až na led. Celý rok jsem průběžně trénoval a poslední měsíc a půl už jedu ve všem v režimu klasické přípravy na sezonu. Zatím dělám všechny potřebné věci sám, ale brzy se připojím k týmu a v půlce července vyjedu na led. Pevně věřím, že v plné síle a hlavně se stoprocentní jistotou, že můžu všechno absolvovat naplno i tam.

74
Po návratu do Sparty oblékne Daniel Přibyl své oblíbené číslo dresu.

Prvořadým cílem je pro vás tedy zůstat zdravý a zbytek se uvidí. Souhlasíte?
Nechci říkat, že zbytek se uvidí, ale je jasné, že na prvním místě je být v pořádku a postupně vše směřovat k zářijovému startu extraligy. Chci být perfektně připravený na sezonu a to jak v plné fyzické síle, tak i dobré náladě.

Jak vůbec probíhala jednání mezi vámi a Spartou? Věděl jste, že vám končí smlouva v zámoří, ale celou sezonu jste po letní operaci vynechal…
Já jsem měl vlastně od chvíle, kdy jsem se zranil loni v létě, jasno v jedné věci. Že nejdřív se chci uzdravit a pak až řešit, co bude dál. Nevěděl jsem, jak to se mnou bude, ale informaci, že Sparta by stála o můj návrat, jsem měl poměrně brzy. Jednání se trochu protahovala, scházeli jsme se, řešili detaily smlouvy a jsem rád, že došlo k dohodě.

Sparta tedy byla vaší očekávanou prioritou. Je to tak?
Řekl jsem agentům, že když zůstanu v Česku, chci hrát za Spartu. A když jsem cítil zájem o spolupráci i od Sparty, už bylo jen potřeba všechno dohodnout k oboustranné spokojenosti.

Byla pro vás jednou z motivací vrátit se do Sparty i možnost obnovení spolupráce s Janem Buchtelem a Miroslavem Formanem?
Celou dobu, co jsem byl ze Sparty pryč, jsme byli v kontaktu. Já šel do zámoří, Buchta do Ruska a Formič byl tady. Byli jsme vlastně každý na jiném konci světa, ale naše přátelství pokračovalo, i když jsme byli daleko do sebe. Jsem rád, že budeme zase v jedné kabině, a věřím, že tuhle naší chemii znovu předvedeme i na ledě.

Byl jste v průběhu těch dvou sezon v kontaktu ještě s někým jiným ze Sparty?
Jasně. Kromě nich nejvíc asi s Jardou Hlinkou a Petrem Kumstátem. Zvlášť tuhle poslední sezonu, kterou jsem marodil. Byl jsem v Praze a chodil hodně na domácí zápasy, scházel jsem se s klukama i na zimáku, protože jsem na Spartu chodil velmi brzy po operaci trénovat. Svůj případný návrat jsem rozebíral i s nimi a jsem rád, že to vyšlo. Věřím, že i většina z nich je ráda, že si spolu zase zahrajeme v jednom týmu.

Minulý týden jste se osobně sešel i s novým trenérem Uwe Kruppem. Byl jste vlastně první hráč, který s ním po nástupu do Sparty mluvil. Jak na vás působil?
Bylo to příjemné, že si našel čas se mnou prohodit pár slov. Zapůsobil na mě velmi dobře a věřím, že spolupráce s takovou osobností nás všechny může obohatit. Z toho, co říkal, chápu, že přinese do Sparty trochu jiný systém a styl. Strávil řadu let v NHL a bude jedině dobře, když sem přinese něco nového. Bude to dobře pro hráče, Spartu i celou extraligu. O tom jsem přesvědčený.

Vy jste si zahraničního trenéra vyzkoušel na farmě Flames ve Stocktonu, ale pro řadu sparťanských hráčů to bude úplná novinka…
Může to být pro nás všechny velký přínos a spousta kluků se naučí něco nového, co nás společně obohatí a posune dál. Moc se mi líbí jeho přístup. Hrál celou kariéru na vysoké úrovni a má zkušenosti, zažil řadu úspěchů, ale zároveň mám pocit, že si prošel i těžkými časy. Cítím z něj to správné zdravé sebevědomí, že ho jen tak něco nerozhází. Zároveň mě oslovil jeho názor, že hokej by měla být pro hráče taky zábava, že by nás mělo bavit chodit na zimák. Tenhle přístup se mi líbí a věřím, že nám to bude společně fungovat.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek