20. 10. 2016 Petra Pilbauerová

Šest sparťanů v hledáčku skautů pro draft NHL

Pražskému klubu se opět podařilo prokázat, že se se svojí výchovou mladých hráčů a nadějných talentů řadí na přední místa. Sparta se stala již podruhé nejlepší akademií ČSLH a nyní se může radovat z dalšího úspěchu. Hned šest jejích mladých hráčů bylo umístěno na předběžný seznam těch, kteří budou od této sezony centrem zájmu skautů nejlepší hokejové ligy světa.

Co je největším snem každého hokejisty? Ať už tuto otázku položíte malému chlapci v přípravce nebo zkušenému hráči, často zazní jedna a tatáž odpověď – zahrát si onu vysněnou NHL, která je rezervovaná pro nejlepší hokejisty světa. Své budoucí hvězdy vyhledává prostřednictvím skautů, jejichž úkolem je hodnotit nadějné hráče, kteří by mohli být draftováni v následném vstupním výběru do nejvyšší zaoceánské soutěže.

Adepti jsou na začátku rozděleni do tří primárních skupin v závislosti na tom, jaké jsou jejich vyhlídky pro nadcházející draft. Do A skupiny jsou zařazeni hráči, kteří by měli být draftováni v prvním kole. V B skupině najdeme ty, jež čeká možný draft ve druhém až třetím kole. Do C skupiny náleží hráči, kteří by měli být draftováni ve čtvrtém až šestém kole. Kromě toho zde funguje ještě jedna zvláštní skupina, jejíž název by se dal volně přeložit jako „Omezené pozorování“. Sem spadají hráči, kteří jsou v té době zranění, a nemohou být tudíž skauty řádně sledovaní.

Na tomto předběžném seznamu je zhruba pětadvacet Čechů, přičemž šest z nich vychovala právě Sparta. Komu se podařilo některého z těch nenápadných pánů s notýskem zaujmout? A čím? To nám pomohl osvětlit trenér Jaroslav Nedvěd.

Začněme u toho, který se umístil nejlépe, a to ve skupině B. Ostap Safin patří mezi nejvýše odhadované Čechy pro příští draft a není se čemu divit. Seniorský hokej si za Spartu vyzkoušel již v šestnácti letech a na letošním Memoriálu Ivana Hlinky se zasloužil hned o několik branek. 

"Pro zámořský hokej mu nechybí fyzické parametry, ale bez ohledu na jeho 194 centimetrů se jedná o vynikajícího bruslaře se skvělou střelou a zakončením. V jeho repertoáru nechybí ani tah na bránu, je však už nyní zřejmé, že trenéři budou pracovat hlavně s jeho silovou stránkou," prozrazuje hlavní kouč mladšího dorostu.

Dalších pět hráčů figuruje ve skupině C.

Jediným zástupcem na brankářské pozici je Adam Brízgala, který po minulé sezoně ve Spartě odešel do Muskegon Lumberjacks. Kvůli opakovanému zranění kolene se tak namísto v draftu do NHL ocitl ve výběru do jedné z nejvyšších amerických juniorských soutěží USHL, která bude odrazovým můstkem pro jeho plány. Výborný brankář nezůstane bystrému oku skautů skryt. Jaký na něj má ale názor jeho bývalý trenér? "Na gólmana má obzvlášť dobrou rozehrávku a díky jeho umění předvídat je velmi těžké přes něj dostat puk," přiznává Nedvěd.

Teprve sedmnáctiletý Jakub Wojnar, který momentálně nastupuje za starší dorost a juniorku Sparty, má vše, co by správný forward měl mít. Společně s Ostapem Safinem je Wojnar posledním, koho ještě mohou sparťanští trenéři pozorovat. Jaký je názor Jaroslava Nedvěda na schopnosti mladého forwarda? "Ve hře je velmi důrazný, nepostrádá dobrou střelu ani ideální fyzické parametry pro draft," popisuje sparťanský kouč.

Urostlý obránce Filip Dušek má zkušeností se zámořím vzhledem ke svému nízkému věku již několik. Do zaoceánského hokeje nakoukl již v sezoně 2012/2013, když poprvé zamířil do Kanady. Mezitím se několikrát vrátil, aby si zahrál za reprezentační sedmnáctku a osmnáctku a také za výběr Sparty do osmnácti let. V současné době působí v Severoamerické hokejové lize, která náleží k výkvětu amerického juniorského hokeje. Sám Jaroslav Nedvěd nastupoval během své aktivní hokejové kariéry na postu obránce. V čem vidí Duškovy kvality? "Je to konstruktivně laděný obránce, hraje dobře pozičně a do těla," vysvětluje.

Albert Michnáč tráví svoji první sezonu v kanadské OHL, ve které hájí barvy týmu Guelph Storm. Tamní prostředí mu zřejmě svědčí. Zatím odehrál pouze deset zápasů, na svém kontě už má však dva góly a čtyři nahrávky. Pokud bude chtít překonat své předcházející roky na Spartě, bude muset přidat. Jaroslav Nedvěd si však jeho schopnosti pochvaloval. "Jedná se o excelentního technika, tudíž mu práce s holí není cizí. Nechybí mu šikovné ruce ani rychlé nohy. Výborně bruslí a disponuje jednou velkou výhodou. Na malém prostoru dokáže velmi rychle změnit směr, takže jej soupeř na ledě velmi snadno ztratí," popisuje.

Na útočníka poměrně mohutný Tomáš Pšenička hraje důrazný hokej, což mu umožňují zejména jeho tělesné parametry. Střelbu má vynikající, což potvrzují i jeho statistiky z posledních sezon. Stejně jako Dušek, i on zamířil v sedmnácti letech do Kanady. Jeho první sezona odehraná za Stanstead College byla výborná. V součtu odehrál pětačtyřicet zápasů, ze kterých vytěžil třiadvacet branek a třináct asistencí. Otázkou zůstává, zda se mu bude stejně dařit i v americké U.S. Premier Hockey League, ve které od této sezony nastupuje za New Yersey Hitmen. 

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek