18. 1. 2017 Michal Sedláček

Sledge hokejisté hrají na Continental Cupu

Sledge hokejisté Sparty za sebou mají skupinové zápasy na mezinárodním turnaji Continental Cup v ruské Ufě, kam byli pozvaní společně s týmem Číny, italským South Tirol Eagles a ruským Phoenixem. Continental Cup se hraje v rámci All-Star týdne Kontinentální hokejové ligy. Sparťané si ve třech duelech připsali jednu výhru a dvě těsné prohry.

Vstup do turnaje měla Sparta skvělý, v prvním utkání přejela tým Číny 14:1. "Čína byla pro všechny velká neznámá. Vůbec jsem si nedokázal představit, co mohou hrát. Nikdo je totiž nikdy neviděl, neslyšel o nich a doufal jsem, že to bude vypadat přesně takto," svěřoval se po zápase střelec pěti branek Pavel Kubeš.

Podobně se vyjadřoval i trenér Jan Katauer. "Od zápasu s Čínou jsem nečekal vůbec nic, protože jsem je vůbec neviděl. Údajně je to tým, který tady hraje svůj první turnaj na takové úrovni. Já k takovým soupeřům přistupuji s respektem, protože u nich nevíte, co se stane. To, co předvedli, byla klasická hra týmu, který není sehraný. Ti kluci nebyli špatní, bruslařsky na tom nebyli blbě, ale kombinačně bylo znát, že spolu nehrají dlouho," všíml si kouč Sparty.

Další zápas už ale byl úplně o ničem jiném, proti Spartě stál asi nejsilnější soupeř. Tím byl domácí Phoenix, jehož hráči tvoří jádro ruské reprezentace. Pražané předvedli parádní výkon a ač odešli ze zápasu s prohrou, byli spokojení. "Je to skoro profesionální tým. V tom složení, co tady jsme, je bod skoro zlatý. Parádní zápas, kluci odmakali skoro všechno a není tam v zásadě co vytýkat," těšilo hrdinu utkání brankář Michala Vápenku. Ten Spartu několikrát podržel a ruské hráče přiváděl k zoufalství.

"O jiném normálním gólmanovi bych řekl, že předvedl exkluzivní výkon. Michal Vápenka předvedl svůj standardní výkon, což je exkluzivní výkon. On chytá velice dobře. Je to nejlepší brankář Evropy," pěje ódy na svého gólmana trenér Katauer. "Na to jsem zvyklý z nároďáku. Tyto zápasy, kdy jsem pod tlakem, ať už je to v lize, nebo v nároďáku, proti těm lepším mužstvům, mě vlastně baví. Mít zápas, kde si člověk třikrát sáhne na puk, na tom není nic nezajímavého. Mám rád zápasy, kde jsem pod tlakem a kdy to okolo mě létá," svěřuje se gólman Sparty.

Vápenka byl důležitou postavou i v dalším utkání. Sparta totiž ještě v ten samý den po náročném zápase s Phoenixem vyzvala italský výběr South Tirol Eagles. Ten tvoří téměř celý reprezentanti Itálie, která ve sledge hokeji patří mezi silné týmy. "S výkonem jsem spokojený. Projevila se tam únava, což se čekalo. V závěru jsme sebrali zbytky sil a dalo se vyrovnat. Byly dvě výrazné šance, kde se dalo srovnat, ale štěstí bohužel nestálo na naší straně," mrzelo trenéra po další těsné prohře 1:2. Jinak má být ale Sparta na co hrdá.

"Máme z toho pozitivní pocit. Zápas to byl hezký, prali jsme se o výhru a nemáme se za co stydět. Je tam trošku bolest v rámci toho, že je to prohra, nicméně to večer hodíme za hlavu a budeme rádi za to, co jsme předvedli," hodnotil duel asistent kapitána Jan Zapletal. Sparta tak obsadila ve skupině třetí místo a tím pádem ji čeká duel o bronz proti týmu Číny, jenž na úvod turnaje zdolala 14:1. "Nemyslím si, že to bude takový debakl. Čína odehrála s Eagles i Phoenixem lepší zápas. Nedostali už tolik gólů. Je to navíc poslední zápas turnaje. Únava se projeví. Odehrát ve třech dnech čtyři zápasy je dost náročné, ale půjdeme určitě za výhrou," říká sebevědomě Zapletal. Duel o bronz je na programu ve čtvrtek od 6:00 hodin ráno našeho času. 

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek