17. 9. 2016 Petr Pavlík

Sparta bude o další body bojovat na Hané

Sparta v rámci pátého kola zavítá na Moravu, tentokrát do Olomouce. Pražský celek zatím získal osm bodů, zatímco Mora má na kontě o dva méně. Naposledy prohrála na ledě karlovarské Energie 1:3, když se jako jediný prosadil Tomáš Fořt. Sparta má za sebou nevydařenou premiéru před svým publikem, když padla s Třincem. Další duel ji čeká v neděli 18. září od 17 hodin na ledě olomoucké "plecharény".

Raketový start v přípravě nebo třetí místo na Dukla Cupu

Olomouc, jako tradiční účastník Dukla Cupu, zahájila svou herní přípravu právě tímto turnajem. Turnaj hraný na tři zápasy, přinesl pestrou paletu účastníků včetně Novgorodu, hrajícího KHL. Hanáci na úvod turnaje zdolali domácí Jihlavu 6:0, ale po těsných porážkách 3:4 s Novgorodem a 1:2 s Karlovými Vary skončili na třetím místě. Ve velmi dobrém světle se předvedl Jan Knotek, jenž skóroval ve všech zápasech a celkem nastřílel čtyři branky.

Už po prvním duelu turnaje, který byl předehrán, zajela Olomouc do Třince, kde prohrála 2:5. Více důvodů k radosti nepřineslo ani druhé utkání se Zlínem (1:2) a chuť si nespravili ani v Hradci Králové. Moru však mohlo těšit, že nesložila zbraně ani za stavu 0:3 a dokázala zásluhou gólů Mikúše, Laše a Jana Eberleho vyrovnat na 3:3. V závěru utkání jí navíc byla nabídnuta přesilová hra, při které paradoxně skóroval Mountfield, když se v 59. minutě prosadil hradecký Tomáš Knotek.

Sérii pěti porážek nakonec přerušila zápasová konfrontace ve Zlíně. Výhru 5:3 řídil opět Jan Knotek, který si připsal jednu branku a dvě přihrávky. Rázem mohli Kohouti slavit druhou výhru v řadě, když doma přestříleli hradecký Mountfield 3:1. V dresu Olomouce byl pro změnu výrazný David Ostřížek, jelikož vsítil gól a k tomu přidal jednu asistenci. V předposledním zápase této pestré přípravy svěřenci trenéra Venery doma přivítali celek z Trenčína.

Slovenský tým se na Moravě Čech na nic nezmohl a Hanáci svého soka zdolali vysoko 5:0 a pouze o gól méně vstřelili na Slovensku. Svěřenci Zdeňka Venery však vítězství v generálce nedokázali potvrdit a do nové extraligové sezony vstoupili domácí porážkou 1:3 s Litvínovem. Následně Hanáci překvapivě vyhráli 2:0 v Mladé Boleslavi a doma zdolali Pardubice 2:1. V posledním kole ovšem museli opět skousnout porážku, když prohráli 1:3 na ledě Energetiků.

Olomouc získala střelce, ztratila své dlouholeté opory

Hanáckou Moru v létě opustila hned řada zkušených borců. Typickým příkladem je Matěj Pekr, kterému se líbila nová kladenská filozofie, a nabídku přijal. Dalšími hráči, kteří spojili svou kariéru s jiným klubem, jsou Dávid Buc nebo dlouholetý útočník Hanáků Radim Kucharzcyk, který posílil druholigový Vsetín. Olomouc také vyslala několik hráčů na hostování, konkrétně Richarda Diviše a mladého útočníka Aleše Jergla.

Oba dva zamířili do jihlavské Dukly, kam se z hostování v Olomouci vrátil Adam Zeman. Dále odešel zadák Michal Valenta, jelikož se upsal Zvolenu. Kohouti ztratili i svého brankáře Tomáše Vošvrdu, který putoval do německého Bayreuthu, zatímco útočník Peter Húževka zamířil do Žiliny. Olomouckou kabinu naopak posílili Petr Strapáč nebo Vilém Burian. První zmiňovaný přišel z Vítkovic a druhý z brněnské Komety. S ním posílil mužstvo Olomouce také David Ostřížek.

Ze Zlína přišel v rámci hostování Tomáš Fořt. Vedení Hanáků se podařilo zacelit mezeru po odchodu Tomáše Vošvrdy příchodem Martin Faltera, který se stal už třetí posilou Olomouce z Komety Brno. Kohoutům se dokonce podařilo dotáhnout transfer s běloruským útočníkem Anatolijem Protasenjou, který naposledy působil v Minsku a na hostování z Kladna přišel Jan Eberle. Posledním příchodem je prozatím útočník Juraj Mikúš. Velkým paradoxem je to, že přes léto nezavítal do hanáckého klubu ani jeden obránce.

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU OLOMOUCE:

PŘÍCHODY ODCHODY
Juraj MIKÚŠ (Ú, bez angažmá) Adam ZEMAN (Ú, HC Dukla Jihlava)
David OSTŘÍŽEK (Ú, HC Kometa Brno) Aleš Jergl (Ú, HC Dukla Jihlava)
Jan EBERLE (Ú, Rytíři Kladno) Richard DIVIŠ (Ú, HC Dukla Jihlava)
Petr STRAPÁČ (Ú, HC VÍTKOVICE RIDERA) Michal VODNÝ (Ú, HC Orli Znojmo)
Tomáš FOŘT (Ú, PSG Zlín) Matěj PEKR (Ú, Rytíři Kladno)
Anatolij PROTASENJA (Ú, Yunost Minsk) Tomáš VALENTA (O, HKM Zvolen)
Martin FALTER (B, HC Kometa Brno) Tomáš VOŠVRDA (B, EHC Bayreuth)
Vilém BURIAN (Ú, HC Kometa Brno) Dávid BUC (Ú, bez angažmá)
Peter HÚŽEVKA (Ú, Žilina)
Radim Kucharzcyk (Ú, VHK ROBE Vsetín)

Bilance z uplynulé sezony hovoří pro sparťany

Úvodní vzájemné utkání předešlé sezony 2015/2016 bylo pro svěřence tehdejšího kouče Josefa Jandače prvním extraligovým soubojem. Zápas se od samého začátku vyvíjel tím nejlepším směrem, když v patnácté minutě poslal Pražany do vedení Robert Sabolič a do konce druhé periody ho ještě následovali Jaroslav Hlinka a Tomáš Netík. Ve třetí části hosté jen snížili na rozdíl dvou branek, ale na konečných 4:1 upravil Lukáš Cingel.

8-4
Poměr bodů v předešlé sezoně.

Druhé střetnutí se odehrálo na půdě soupeře, kde sparťané opět vyhráli. Vítězství se ovšem nerodilo lehce, jelikož už v páté minutě rozjásal domácí publikum Jakub Herman. Hráči s velkým "S" na prsou utkání nakonec otočili ve svůj prospěch, když vyhráli poměrem 3:1. Ve třetí konfrontaci už olomoučtí hráči dominovali, když na své půdě porazili Spartu vysoko 5:1.

Závěrečný vzájemný zápas nabídl opět strhující podívanou, která se dostala až do samostatných nájezdů. V nich rozhodl sparťanský srdcař Tomáš Netík, který až v osmé sérii nájezdů odčaroval kouzlo Branislava Konráda a rozhodl tak o výhře Sparty 2:1sn.

Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Pöpperle – Mikuš, Čajkovský, Barinka, Eminger, Švrček, Kalina, Hrbas – Klimek, P. Vrána (C), Ihnačák – Ružička, Uher, Forman – Kumstát, Pech, Netík – Kudrna, Cingel, Černoch.

HC Olomouc: Konrád – Vyrůbalík, Škůrek, Staněk, Houdek, Ondrušek, Jaroměřský, Galvas – Laš, J. Knotek, Holec – Strapáč, Ostřížek, Eberle – Mikúš T., Mikúš J., Skladaný – Burian, Herman, Fořt.

FOTO: HC Olomouc, hcsparta.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek