23. 2. 2017 Petra Pilbauerová

Sparta jede do Boleslavi. Přiveze další body?

Mladá Boleslav, Pardubice, Karlovy Vary a Plzeň. To je seznam soupeřů, kteří se v sezoně 2016/2017 zatím nedokázali ani jednou zvítězit v utkáních proti Spartě, přičemž s některými z nich se tato nelichotivá bilance táhne mnohem déle. Tohle břímě nese i Mladá Boleslav, která již šestkrát v řadě se Spartou prohrála. Nyní budou sparťané chtít tuto sérii ještě prodloužit. Úvodní buly bude ve ŠKOENERGO Aréně vhozeno v 18.20 hodin.

Sparta možná oslaví šťastnou sedmičku, Bruslaři dvě příčky pod šestkou

23. říjen 2015 – tehdy se mladoboleslavským Bruslařům podařilo naposledy překonat svého soupeře z pražských Holešovic. Od té doby totiž vítězí sparťané, a to bez přestávky. Šest výher v řadě, přičemž tři zakončené nekompromisní nulou na druhé straně. To je náramně příznivá bilance pro tým z hlavního města. Obzvláště na nuly na inkasovaných gólů má Sparta v poslední době štěstí. Utkání 47. kola, které odehrála ve Zlíně, zakončila vítězstvím 5:0, následující zápas hraný již na domácím ledě proti Kometě Brno obdobným výsledkem 4:0. Jednalo se v součtu o sedmý triumf, ve kterém sparťanský oponent nedokázal vstřelit jedinou branku.

Rekord v tomto ohledu padl shodou okolností právě proti Mladé Boleslavi, kterou Sparta v prvním vzájemném střetu porazila 9:0. Druhý střet skončil výsledkem s nejnižším možným rozdílem, ale opět ve prospěch družiny Jiřího Kalouse – 4:3. Jeden ze sparťanských gólů vstřelil premiérově i Ostap Safin, který se tenkrát prosadil zcela poprvé v nejvyšší české soutěži. I v dalším utkání se odveta ze strany Bruslařů nekonala. Sparta zvítězila jednoznačně 4:0

"Věděli jsme, že si ten zápas musíme  zkrátka lépe pohlídat. Hrát zodpovědněji, pokrýt si jejich protiútoky. Myslím si, že se nám to povedlo, protože v poslední třetině byla Boleslav v podstatě bez šance. Po polovině zápasu jsme přidali další dva góly a v jeho závěru se nám tak hrálo mnohem líp, než kdyby byl stav skóre například 1:0," tak znělo hodnocení Petra Vrány, který se na nepříznivém osudu Bruslařů podepsal jedním ze čtyř gólů.

Z čeho vlastně pramení neúspěch mladoboleslavských hokejistů v zápasech proti Spartě? "První zápas jsme prohráli 0:9, to asi každý ví. Hráli jsme tu celý zápas špatně, odevzdaně. Tentokrát jsme první třetinu vzdorovali, ale pak jsme udělali tři individuální chyby a Sparta má natolik zkušený tým, že každou tu naší chybu potrestala. To byl ten zlom zápasu. Třetí třetinu jsme už trochu vypustili. A ačkoli to ještě nebylo rozhodnuté, nešli jsme do ní tak, jak do té první. A nervali jsme se o ten výsledek, nebo alespoň o ten gól," tak zněla odpověď Davida Šticha, třetího nejtrestanějšího hráče TELH.

Oba soupeři na vítězné vlně, Boleslav vynulovala i Vítkovice

Sparta odjíždí do Mladé Boleslavi v roli jasného favorita, je však namístě upozornit, že Bruslaři se v tento moment vezou na vítězné vlně čtyř výher. V první z nich vynulovali naopak nepřekonatelného soupeře pro Spartu - Vítkovice. V dalším kole překonali jen velmi těsně Plzeň, později po fotbalovém výsledku 1:0 zvítězili i nad Karlovými Vary. Zatím poslední výhru slavili v Pardubicích. Na druhou stranu, Sparta zkazila ve všech třech utkáních náladu v mladoboleslavské kabině poté, co se Bruslařům alespoň trochu dařilo. 

Mladá Boleslav má i teď dobré období a může si oddechnout. V první polovině sezony totiž předváděla výsledky hodné odsouzení do play out. Nyní porážky vystřídala zelená čísla. Bruslaři bodovali osmkrát v řadě, dvakrát jim zápas utekl až do prodloužení, které pokaždé prohráli. Každý bod jim byl ale k užitku a osmá Boleslav má tak alespoň teoretickou šanci na to, že by po skončení základní části mohla přímo postoupit do čtvrtfinále play off.

Věděli jste, že...

- Umělé osvětlení měl zimní stadion v Mladé Boleslavi jako jeden z prvních.

- Jednou z klíčových postav rozmachu mladoboleslavského hokeje byl Josef Horešovský. Pod vedením sparťanské legendy Mladá Boleslav postoupila do druhé nejvyšší soutěže.

- Prapočátek vzniku BK Mladá Boleslav datujeme až k roku 1879, což je 24 let před založením pražské Sparty.

SPARTA VS. MLADÁ BOLESLAV  ŘEČÍ STATISTIK

SPARTA VS. MLADÁ BOLESLAV
Tomáš Hyka 35 (15+20) Nejproduktivnější útočník Petr Vrána 47 (21+26)
Marek Trončinský 17 (2+15) Neproduktivnější obránce Juraj Mikuš 22 (3+19)
Tomáš Hyka, Radan Lenc (oba 15 gólů)  Nejlepší střelec Petr Vrána 21 gólů
Tomáš Hyka 20 asistencí Nejlepší nahrávač Lukáš Pech 28 asistencí
16,18 % Využití přesilových her 21,33 %
80,37 % Ubráněná oslabení 84,68 %
3 Vstřelené góly v oslabení 6
689         Trestné minuty celkem 713
David Štich 102 TM Nejtrestanější hráčJan Švrček 55 TM
Jan Lukáš (91,34 %)
Brandon Maxwell (94,02 %)
Tuomas Tarkki (81,13 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků) Tomáš Pöpperle (91,17 %)
Jakub Škarek (94,64 %)
Filip Novotný (91,93 %)
3 299 Průměr diváků na domácích zápasech 7 830


Sestavy z posledního vzájemného utkání:

HC Sparta Praha: Pöpperle – Mikuš, Piskáček, Nedomlel, Gernát, Barinka, Švrček – Klimek, Vrána (A), Hlinka (C) – Forman, Ihnačák, Netík – Kumstát (A), Pech, Řepík – Kudrna, Cingel, Uher. Trenér: Jiří Kalous.

BK Mladá Boleslav: Lukáš (41. Maxwell) – Voráček, Stříteský, Hanzlík (C), Kurka, Štich, Trončinský, Holub, Bernad – Hyka, Musil, Lenc – Jonák, Urban, Látal – Pospíšil, Žejdl (A), Pabiška – Ďurač, Volf, Jiránek. Trenér: František Výborný.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek