21. 9. 2016 Petra Pilbauerová, Daniel Ryl

Sparta míří na led suverénního Chomutova

Se čtrnácti body okupuje společně s Třincem první příčky tabulky i Chomutov, který se po značných problémech drápe do nejvyšších pater tabulky. A to se mu zatím daří opravdu znamenitě, když v úvodu nové sezony získal čtyři plnohodnotné výhry a dva body z úspěšných nájezdů. Posílení Piráti proplouvají českou extraligou a loupí, kde se dá, ale se Spartou to měli v posledních letech těžké. Podaří se sparťanům zastavit obávané piráty extraligových vod? Utkání je na programu v pátek 23. září od 17.30.

Nejistotu vystřídaly výhry a úspěšný vstup do nové sezony

Severočeský klub si před začátkem společné letní přípravy musel projít obdobím nejistoty. Piráti si extraligu po sportovní stránce sice udrželi, ovšem po té finanční pro ně nastaly vážné komplikace. Chomutovské zastupitelstvo však učinilo pozitivní rozhodnutí a dalo hokeji zelenou. Chomutov tak mohl naskočit do přípravy, ve které jej čekalo devět zápasů s osmi různými soupeři. Na úvod si připsal cenné vítězství 3:1 nad ruským Avangardem Omsk.

5
Pět vítězných zápasů v řadě, to je nový klubový rekord v extraligové historii Chomutova.

Dalším zajímavým soupeřem bylo švýcarské HC Red Ice Martigny-Verbier, které chomutovští přehráli s čtyřbrankovým rozdílem a s výraznou převahou uspěli i proti své německé obdobě - Eispiraten Crimmitschau. Chomutov se před ostrým startem nové sezony poměřil i se svými domácími soupeři – Libercem, dvakrát s Plzní a došlo i na derby s Litvínovem a Karlovými Vary. Šest vyhraných zápasů z devíti, to je slušný výsledek. A co začátek nového ročníku Tipsport extraligy?

Do toho Piráti vlétli jako uragán! Chomutov se společně s Třincem valí soutěží jako divoká voda, která smete vše, co jí přijde do cesty. Oproti přátelským duelům jsou Piráti prozatím suverénní a posily se jim zřejmě vyplácí. Čtyři plnohodnotné výhry a dva body po samostatných nájezdech v Liberci, to je nový pirátský rekord. Klub se poprvé ve své extraligové historii raduje s prozatím nejdelší vítězné šňůry. Sparta se tedy na severu Čech pokusí o přerušení zajímavé série.

Nová sezona bez Červenky, v útoku se bude prosazovat Huml

Po skončení loňské sezony se s pirátskou kabinou rozloučilo hned třináct hráčů, mezi kterými byl také účastník Světového poháru Roman Červenka, jenž v předešlém ročníku ovládl kanadské bodování Tipsport extraligy a po úspěšné sezoně zamířil do švýcarského Fribourgu.

Do Chomutova naopak přišlo pět nových hráčů z extraligy a čtyři ze zahraniční. Posila jako hrom se objevila i v chomutovském brankovišti, do kterého se v pozici jedničky postavil rodilý Slovák Ján Laco. Reprezentační brankář se po pěti letech vrací z KHL, kde chytal nejdříve za Poprad, Doněck a později i za kazašský tým Barys Astana. Nyní své zkušenosti rozšíří o českou nejvyšší hokejovou soutěž.

I na seznamu posil do ofenzivních řad se objevilo jedno velmi zvučné jméno – Ivan Huml. Ten se do rodného Česka vrátil po více než pěti letech strávených ve Finsku a to i přes to, že kapitola v Kärpät Oulu pro něj byla velmi úspěšná. Český útočník se pravidelně prosazoval, což jej zařadilo mezi nejlepší české hokejisty v tamní SM-Liize. Nyní se ale rozhodl pro návrat domů, čehož Růžička, který dobře zná jeho přednosti, neváhal využít.

Hlavní kouč si kromě toho vybral i obránce Tomáše Kudělku, kterému závěr minulé sezony ve Vítkovicích zhatily zdravotní problémy. V roce 2005 byl ze 136. místa draftován Ottawou Senators, poté si zahrál za finské TPS Turku a nyní si vyzkouší extraligu v českém klubu po celou sezonu.

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU CHOMUTOVA:

PŘÍCHODY ODCHODY
Michal POLETÍN (Ú, HC Škoda Plzeň) Peter ÖLVECKÝ (Ú, HK Dukla Trenčín)
Ivan HUML (Ú, Kärpät Oulu - Finsko) Sergej PEREŤAGIN (O, Kunlun Red Star)
Ján LACO (B, Barys Astana) Jakub ČECH (B, HC RT TORAX Poruba)
Brett FLEMMING (O, HC Bolzano) Petr ŠIDLÍK (O, HC Energie Karlovy Vary)
Lukáš CHALUPA (O, HC Škoda Plzeň) Antonín DUŠEK (Ú, HC Slavia Praha)
Tomáš KRÁL (B, Mountfield HK) Roman CHLOUBA (Ú, HC Slavia Praha)
Petr KOBLASA (Ú, HC Energie Karlovy Vary) Adam JÁNOŠÍK (O, Bílí Tygři Liberec)
Dávid SKOKAN (Ú, HC Slovan Bratislava) David KVĚTOŇ (Ú, HC Vítkovice Ridera)
Tomáš KUDĚLKA (O, HC Vítkovice Ridera) Tomáš HARANT (O, HC Energie Karlovy Vary)
Miroslav HANULJAK (B, Rytíři Kladno)
Tomáš POSPÍŠIL (Ú, BK Mladá Boleslav)
Roman ČERVENKA (Ú, Fribourg-Gottéron)
Robert KRISTAN (B, hledá si angažmá)

Sparta na Piráty umí, potvrdí to i v pátečním duelu?

V předešlé sezoně se oba týmy sešly poprvé v rámci dvanáctého kola, kdy Piráti zavítali do Prahy. Sparta nakonec svému hostovi nadělila čtyři branky, když o vítězství rozhodla třemi zásahy v úvodní třetině zápasu a nakonec vyhrála jasně 4:0. Ve druhém utkání se ovšem karty obrátily a z tříbodového zisku se radoval Chomutov.

9-3
Poměr bodů v předešlé sezoně.

Svěřenci Vladimíra Růžičky si v první třetině vytvořili těsný náskok, který navýšili v úvodu prostředního dějství. Za pražský celek sice odpověděl Martin Procházka, jenže domácí v závěru udeřili potřetí a Pražané si odvezli porážku 1:3. Ve třetí konfrontaci už sparťané stříleli jako na střelnici. V rámci akce "Sparta vzdává hold 2016" nasázeli soupeři celkem sedm branek a rekordních 14 243 diváků sledovalo vysoký triumf 7:1.

Piráti měli spadeno na odplatu ve čtvrtém vzájemném duelu, který se odehrál na jejich ledě, ale nakonec odešli zklamaní. Severočeši ještě dokázali do konce první třetiny zareagovat na úvodní trefu Piskáčka, ale v úvodu třetí třetiny udeřilo duo Hlinka - Hlaváč a svěřenci Josefa Jandače zvítězili s přehledem 3:1.

Sestavy z posledního zápasu:

Piráti Chomutov: Laco – Rutta, Skinner, Flemming, Dlapa, Valach, Kudělka, Mrázek – Račuk, Huml, Vondrka – Skokan, Růžička, Tomica – Koblasa, Kämpf, Poletín – Hřebejk, Kaše, Šťovíček.

HC Sparta Praha: F. Novotný – Barinka, Čajkovský, Mikuš, Eminger, Švrček, Kalina, Piskáček – Klimek, P. Vrána, Ihnačák – Ružička, Uher, Forman – Kumstát, Pech, Netík – Černoch, Cingel, Kudrna.

FOTO: Piráti Chomutov, hcsparta.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek