2. 2. 2017 Martina Nová

Sparta přivítá ve slavnostním utkání Olomouc

Po úterní vítězné dohrávce v Hradci Králové čeká na sparťany série dalších tří domácích utkání. První na pořadu je druhý zápas v rámci akce „Sparta vzdává hold“, ve kterém v pátek 3. února vyzvou Pražané hokejisty Olomouce. V aktuálním ročníku se obě mužstva střetla dvakrát, pokaždé na Moravě. Jednou vyhráli domácí z Hané, napodruhé se sparťanům podařilo dobýt olomouckou tvrz. Utkání startuje v 18.30 hodin slavnostním ceremoniálem v rámci Holdu. Z důvodu očekávané vysoké návštěvnosti doporučujeme přijít s dostatečným předstihem.

..:PODROBNOSTI O AKCI SPARTA VZDÁVÁ HOLD NAJDETE ZDE:..

Proti Olomouci půjde o druhé z dvojice utkání, které sparťané odehrají na počest složek Integrovaného záchranného systému. Nastoupí opět ve speciálních dresech připomínající uniformy záchranné služby a před začátkem zápasu proběhne slavnostní ceremoniál. Zároveň se také bude hrát se speciálními puky, které společně s dresy půjdou do aukce. Její výtěžek poputuje na konto Nadace policistů a hasičů a Vojenského fondu solidarity. Vzhledem k očekávané velké návštěvě doporučujeme dorazit do haly včas, její brány se budou tentokrát otevírat už hodinu a půl před zápasem, tedy v 17.00 hodin.

První zápas Holdu přinesl kanonádu 12:3

První zápas nabídl jedinečný zážitek, nejen pro svoji výjimečnost díky akci Sparta vzdává hold, vysoké návštěvnosti 14 020 diváků, ale také pro neskutečnou gólovou kanonádu, kterou se blýskli sparťané. V každé třetině nastříleli Třinci čtyři branky a zcela po právu brali tři body za vítězství 12:3. „Byli jsme jasně lepší a zaslouženě jsme vyhráli, nicméně takových zápasů se v kariéře moc nehraje a muselo to být strašně těžké pro Třinec, když jim to tam takhle padalo. Víceméně nám vyšlo všechno,“ hodnotil zápas třígólový Jaroslav Hlinka.

Během přestávek mezi třetinami se v neděli uskutečnila semifinálová klání Turnaje složek IZS. V prvním semifinále se střetl Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje proti Sportovnímu klubu Policie LH Hradec Králové, vítězně ze souboje vyšli hasiči. Ve druhém semifinále se potkala Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy s Reprezentačním výběrem Armády České republiky. Tento zápas vyhráli vojáci, a tak se můžeme těšit na finálový souboj hasičů a vojáků, který se uskuteční o první přestávce extraligového utkání. Partnerem turnaje je společnost Louda Auto.

Nejprve Olomouc odolala, podruhé už na sparťany nestačila

V probíhající sezoně se Sparta s Olomoucí utkala dvakrát, pokaždé na ledě moravského soupeře. První vzájemné měření sil proběhlo v polovině září a sparťané odjeli bez bodu. Domácí si průběh zápasu kontrolovali, jako první šli do vedení a i přes srovnání Andreje Kudrny odskočili kohouti na dva góly a závěrem utkání už jen Petr Vrána poupravil výsledek na 2:3.

„Olomouc hrála to, co potřebovala. Bojovali, to jim nikdo nezapře, ale myslím, že my jsme měli velkou spoustu šancí na to, abychom si alespoň bod nebo dva odvezli. Bohužel dneska ta naše produktivita nebyla taková, jakou bychom si představovali,“ mrzelo střelce druhého sparťanského gólu Petra Vránu. V domácím táboře panovaly po tříbodovém vítězství pochopitelně radostné emoce. „Zápas rozhodly dvě využité přesilovky, obětavost celého mužstva a vynikající výkon Konráda. A také trocha štěstí, protože tam bylo několik velice těžkých střel,“ hodnotil utkání trenér Zdeněk Venera.

FOTO: Karolina Martinková / www.hc-olomouc.cz

Druhý vzájemný zápas se uskutečnil před Vánoci opět na olomouckém ledě, jenže tentokrát se již z vítězství mohla radovat Sparta. Ujala se vedení hned v úvodní dvacetiminutovce a ve druhé třetině dalšími čtyřmi brankami srazila Olomouc na kolena. Domácí dokázali jen snížit v závěrečném dějství na 1:5.

 „Sparta nás ve všech činnostech přehrávala a její vítězství bylo naprosto zasloužené. Sparta je kvalitní mužstvo, největší rozdíl byl v proměňování šancí. Oni je dávají, my neproměníme situace dva na jednoho, tři na jednoho,“ bědoval olomoucký lodivod Zdeněk Venera. Přestože skóre se mohlo zdát jednoznačné, autor vítězného gólu Lukáš Klimek přiznává, že Olomouc byla nepříjemným soupeřem: „Do zápasu jsme dobře vstoupili. První třetinu jsme vyhráli 1:0, tam to bylo z naší strany dobré, ale pořád vyrovnané. Rozhodl nástup do druhé třetiny, kdy nám tam napadaly rychle čtyři góly, a v podstatě bylo po zápase.“

Olomouc dohání desítku

Olomouci se aktuální sezona tolik nedaří. Obsazuje aktuálně 12. příčku a na desítku ztrácí šest bodů. Nicméně poslední dvě utkání byla vítězná. Nejprve kohouti na nájezdy triumfovali v Pardubicích, následně doma v prodloužení udolali Karlovy Vary. Z posledních sedmi duelů zde vyhráli Hanáci hned pětkrát. Kohouti jsou poměrně úspěšní na venkovních kluzištích, doma ve 22 dvou utkáních ubojovali 29 bodů, venku mají z 20 duelů 23 bodů.

Obdobně jako Sparta, tak i kohouti před koncem přestupného období přivedli do svého kádru několik posil. Ze Zlína přišel útočník Roman Vlach, který již naskočil do šesti zápasů v dresu Olomouce a dvakrát skóroval. Z Třebíče vytáhli forvarda Petra Mrázka, který dosud nastoupil ke dvěma utkáním. V posledních možných chvílích ještě přivedli z Havířova dalšího útočníka – Jakuba Kotalu, nejzářivější posilou je pak jednoznačně Kanaďan Kevin Sundher. Pětadvacetiletý útočník byl v 18 letech draftován ve třetím kole týmem Buffalo Sabres, do NHL se však ještě z nižších soutěží neprobojoval.

SPARTA VS. OLOMOUC  ŘEČÍ STATISTIK

SPARTA VS. OLOMOUC

Petr Vrána 42 (18+24)Nejproduktivnější útočníkFrantišek Skladaný 23 (9+14)
Juraj Mikuš 20 (3+17)Neproduktivnější obránceMartin Vyrůbalík 20 (4+16)
Petr Vrána 18 gólůNejlepší střelecPetr Strapáč 12 gólů
Petr Vrána 24 asistencíNejlepší nahrávačMartin Vyrůbalík 16 asistencí
21,39 %Využití přesilových her16,57 %
84,85 %Ubráněná oslabení82,66 %
5Vstřelené góly v oslabení3
649       Trestné minuty celkem534
Jan Švrček 53 TMNejtrestanější hráčPetr Strapáč 57 TM
Tomáš Pöpperle (90,78 %) 
Jakub Škarek (94,64%) 
Filip Novotný (91,77%)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Branislav Konrád (90,72 %)
Martin Falter (83,33 %)
7 507Průměr diváků na domácích zápasech 4 316

Věděli jste, že…

- v sezoně 1993/94, v prvním ročníku samostatné české nejvyšší hokejové soutěže, se stala mistrem právě Olomouc, když porazila ve finále Pardubice 3:1 na zápasy?

- zimní stadion v Olomouci, který byl otevřen 25. ledna 1948, je momentálně nejstarším zimákem, kde se v současné době hrají extraligové zápasy?

- od sezony 2014/2015, premiérové pro kohouty v TELH po úspěšné baráži 2013/2014, se Olomouc střetla doposud desetkrát se sparťany zvítězila pouze ve třech utkáních?

Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Novotný – Piskáček, Mikuš, Nedomlel, Gernát, Eminger, Barinka – Řepík, Vrána, Hlinka – Deveaux, Klimek, Forman – Ihnačák, Pech, Kumstát – Kudrna, Uher, O. Procházka. Trenér: Jiří Kalous.

HC Olomouc: Konrád – Vyrůbalík (C), Škůrek, Ondrušek (A), Jaroměřský, J. Galvas, Houdek (A), Rašner – Laš, J. Knotek, Skladaný – Strapáč, R. Vlach, Eberle – Holec, Herman, T. Mikúš – Matai, Mrázek, Fořt. Trenér: Zdeněk Venera.

FOTO: Karolina Martinková / hc-olomouc.cz


Hankook: www.hankooktire.cz Česká zbrojovka: www.czub.cz


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek