3. 12. 2016 Tereza Velikovská

Sparta přivítá ve výročním utkání Vítkovice

Už počtvrté hrají sparťané na začátku prosince výroční zápas, při kterém si připomínají založení klubu v prosinci 1903. Tentokrát jde tedy o již 113. výročí, které vyšlo na domácí duel proti Vítkovicím. Ten sparťané odehrají ve speciálních dresech, které připomínají vůbec první ligové utkání v historii. To spolu stejní soupeři sehráli 3. ledna 1937, celostátní hokejová soutěž tedy v této sezoně slaví 80 let od založení. Slavnostní duel mezi Spartou a Vítkovicemi startuje v O2 areně v neděli 4. prosince netradičně již ve 14.00 hodin.

Zápasem s Vítkovicemi Sparta načíná třetí čtvrtinu základní části, má však ještě odložený duel s Olomoucí k dobru. Oba týmy dělí v tabulce devět bodů - sparťané jsou se 45 body pátí, Ostravané s 36 devátí. Rozdíl mezi soupeři je ještě markantnější, když se podíváme na týmovou produktivitu. Vítkovičtí vstřelili jen 53 gólů, méně jich daly pouze Karlovy Vary. Nejproduktivnější hráč Ostavanů Ondřej Roman má na kontě pouhých 14 kanadských bodů, sparťan Lukáš Pech, který aktuálně kraluje celé extralize, více než dvakrát tolik. 

Ostravané navíc nedokázali zatím ani jednou v sezoně zvítězit více než dvakrát za sebou, v posledních pěti utkáních střídali pravidelně prohry a výhry. Vítkovické ofenzivní trápení komentoval po poslední výhře Vítkovic i asistent Jakuba Petra Pavel Trnka. "Jsme rádi za tři body, i když si uvědomujeme, že to asi nebyl nejhezčí hokej. Ale to je nám momentálně tak nějak jedno, protože důležité je pro nás vítězství," připustil po upracovaném vítězství 3:1 nad Olomoucí. Na to ale jeho tým nenavázal, v zatím posledním zápase proti Třinci urval pouze bod po prohře v prodloužení.

SPARTA VS. VÍTKOVICE

Lukáš Pech 30 (11+19)Nejproduktivnější útočníkOndřej Roman 14 (7+7)
Juraj Mikuš 8 (2+6)Neproduktivnější obránceKarol Sloboda 12 (0+12)
 Petr Vrána 12 gólů
Nejlepší střelecOndřej Roman 7 gólů
Lukáš Pech 19 asistencíNejlepší nahrávač Karol Sloboda 12 asistencí 
22,81 %Využití přesilových her15,20 %
83,06 %Ubráněná oslabení81,36 %
5Vstřelené góly v oslabení4
429         Trestné minuty celkem334
Jan Švrček 43 TMNejtrestanější hráčLukáš Klok 47 TM
Tomáš Pöpperle (90,66 %)
Jakub Škarek (95,08 %)
Filip Novotný (89,52 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků)

Patrik Bartošák (92,57 %)
Daniel Dolejš (92,76 %)

7 483Průměr diváků na domácích zápasech 4 866

Ve vzájemných utkáních zatím jasně vedou Vítkovice

První dvě vzájemná měření sil mezi Spartou a Vítkovicemi v aktuální sezoně proběhla na ostravské půdě. Sparťané zde načínali ročník 2016/2017 a v úvodním utkání urvali po prohře 2:3 v samostatných nájezdech bod. Na domácí vedení 2:0 sice odpověděl dvěma góly Tomáš Netík, v dovednostní soutěži ale trefil jen tyčku a dva body brali domácí. Podruhé se týmy střetly v závěru října a tentokrát vyšli sparťané úplně naprázdno. Jediný gól Štefana Ružičky na body nestačil a po prohře 1:3 se Sparta vracela z Ostravy opět zklamaná.

FOTO: Petr Kotala / HC Vítkovice Ridera

1. kolo, 9. 9. 2016: HC Vítkovice Ridera - HC Sparta Praha 3:2sn (2:1, 0:0, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Vandas, 9. Roman (Kucsera, D. Květoň), 65. rozhodující sam. nájezd Szturc - 12. Netík (Kumstát, Pech), 45. Netík (Kumstát). Rozhodčí: Čech, Úlehla - Flegl, Polonyi. Vyloučení: 9:11, navíc Ihnačák (SPA) 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 5 755. Střely na branku: 33:27. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2. Nejlepší hráči utkání: Ondřej Roman - Tomáš Netík.

14. kolo, 21. 20. 2016: HC Vítkovice Ridera - HC Sparta Praha 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 14. Klok (Olesz, Szturc), 22. Kolouch (Vandas), 60. Urbanec (Stastny) – 19. Ružička (Pech, Vrána). Rozhodčí: Hejduk, Mrkva – Lederer, Kotlík. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Diváci: 5 467. Střely na branku: 37:39. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1. Nejlepší hráči utkání: Patrik Bartošák - Tomáš Pöpperle.

Celostátní liga slaví 80 let od založení, Sparta byla u toho

Sparta je jedním z nejstarších a nejtradičnějších klubů nejen v České republice a dříve Československu, ale i v celé Evropě. Není proto náhodou, že právě pražský klub byl jedním ze dvou celků, které odehrály první ligové utkání v historii. Stalo se tak 3. ledna 1937 v Ostravě a zápas místního ČSK Vítkovice se Spartou skončil remízou 1:1. V úvodním ročníku celostátní ligové soutěže se hrálo celkem sedm kol, vítězem se stal klub LTC Praha a druhá skončila Sparta.

S výjimkou válečných let, kdy se celostátní hokejová soutěž vůbec nehrála, chyběla Sparta mezi elitou pouze jednu jedinou sezonu, a to 1950/1951. Následně se vrátila zpět a hned v sezoně 1952/1953 slavila pod taktovkou hrajícího kouče Vladimíra Zábrodského první mistrovský titul. Na kontě jich Sparta má již osm, což ji řadí mezi nejúspěšnější české kluby.

V extraligovém ročníku 2016/2017 slaví celostátní hokejová soutěž 80 let od svého založení a Sparta se k oslavám ligového výročí samozřejmě také připojuje. A to při svém tradičním výročním prosincovém utkání, při kterém se letos slaví 113 let od založení klubu. To totiž sparťané odehrají ve speciálních dresech bez reklam, které jsou replikou černých svetrů s bílým S na prsou. Ty měli sparťané na sobě právě při prvním ligovém utkání v lednu 1937. 

Památné bitvy proti Vítkovicím: Oslava titulu v Ostravě

Kromě již zmíněného historicky prvního ligového utkání v lednu 1937 spolu tradiční soupeři svedli mnoho dalších dramatických bitev včetně mnoha v play off. V samostatné české nejvyšší soutěži už se oba soupeři střetli ve 131 utkáních, 72 z nich vyhrála Sparta. 

Sparťanští fanoušci mají jistě v paměti i finálovou sérii na jaře roku 2002. V bitvě o mistrovstký titul sice sparťané první zápas na domácí půdě prohráli 2:3, ale poté už si s ostravským sokem třikrát v řadě poradili a po výsledcích 3:2, 7:0 a 4:1 zvedl Richard Žemlička na ostravském ledě nad hlavu vytouženou trofej.

V brance Pražanů tehdy stál současný předseda představenstva klubu Petr Bříza. "Celou vyřazovací část jsme prošli sebevědomě, i když v prvním kole proti Třinci jsme trochu sundali nohu z plynu. Ale poučili jsme se. I takovou ťafku mužstvo na cestě za zlatem potřebuje. Proto nás nezastavila ani domácí prohra v prvním finálovém utkání s Vítkovicemi," vzpomíná ve sparťanské kronice.

Sestavy z posledního extraligového utkání:

HC Sparta Praha: Pöpperle – Mikuš, Piskáček, Kalina, Švrček, Nedomlel, Gernát, Barinka – Hlinka, Vrána, Klimek – Kudrna, Cingel, Uher – Kumstát, Pech, Forman – O. Procházka, Černoch, M. Procházka. Trenér: Jiří Kalous.

HC Vítkovice Ridera: Bartošák (6. Dolejš) - Sloboda, Klok, Hrbas, Baranka, Urbanec, Výtisk - Tybor, Roman, Kucsera - Hudeček, Stastny, Olesz - Vandas, Kolouch, Květoň - Tomi, Němec, Zdráhal. Trenér: Jakub Petr.

Po zápase nakupování ve fanshopu s Uherem a Nedomlelem

Chcete si nakoupit ty správné sparťanské vánoční dárky a navíc získat podpis obránce Richarda Nedomlela a útočníka Dominika Uhera? Zastavte se po výročním utkání proti Vítkovicím ve Fanshopu HC Sparta Praha na ochozu O2 areny vedle Zákaznického centra!

Speciální zápasový retro bulletin Sparťanská jízda

Do speciálního retro hávu se u příležitosti výročního utkání oblékl i zápasový bulletin Sparťanská jízda, který nemůže ve vaší sbírce chybět! V něm najdete například rozhovor s členem Klubu legend HCS Pavlem Richterem, plakát obránce Michala Barinky ve speciálním černém dresu připomínajícím svetry ze 30. let minulého století. Nechybí samozřejmě soupisky obou soupeřů či vzájemná bilance s ostravským celkem.

Speciální zápasový retro bulletin si můžete za cenu 10 Kč zakoupit ve fanshopu, na Zákaznickém centru v O2 areně či u kamelotek, které se pohybují v ochozech haly.



AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek