15. 7. 2016 Filip Kortus

Sparta se představí na turnaji v Le Sentier

Ve středu sparťané poprvé v nové sezoně vyjedou na led a po dvou týdnech trénování na bruslích je čeká první přátelský zápas. Do holešovické arény přijede na federální derby Slovan Bratislava, po němž se sparťané přesunou do Německa. Po odehrání druhého přátelského duelu proti Ingolstadtu opět zvednou svěřenci Jiřího Kalouse kotvy a jejich dalším cílem bude Švýcarsko. V malebném městečku Le Sentier je čeká trio zajímavých soupeřů ze švýcarské NLA. Na koho Pražané narazí?

Tři dny po úvodním přátelském utkání se Slovanem Bratislava se Sparta přesune k druhému zápasu do německého Ingolstadtu. Ve městě s více než sto tisíci obyvateli Pražané odehrají s tamním celkem přátelské utkání a zároveň se další den budou připravovat v místní Saturn aréně. Následně už se svěřenci trenéra Kalouse přemístí do Le Sentier, kde se zúčastní kvalitního turnaje se zahraničním obsazením. Soupeři Sparty ovšem budou ryze švýcarští.

Hockeyades 2016

Le Sentier (Švýcarsko)

  • 9. srpna: Lausanne - Sparta (20:30)
  • 11. srpna: Ženeva - Sparta (20:30)
  • 12. srpna: Fribourg - Sparta (18:00)

Prvním soupeřem v cestě za turnajovým prvenstvím bude švýcarský Lausanne HC. Pětinásobný mistr švýcarské ligy prožil v minulé sezoně nejhorší ročník za posledních dvanáct let. Z devátého místa po základní části nepostoupil ani do čtvrtfinále, což se naposledy stalo v roce 2004. K úspěchu nepomohlo ani čtyřicet šest bodů nejproduktivnějšího hráče Fina Harriho Pesonena, který okusil NHL v dresu New Yersey Devils. Další významnou tváří ve švýcarském celku je švédský reprezentant Nicklas Danielsson. Jednatřicetiletého forvarda si čeští fanoušci mohou pamatovat z angažmá ve Lvu Praha. Při výluce NHL v sezoně 2004/05 oblékl dres Lausanne slavný Martin St. Louis.

Po dni volna čeká sparťany na Hockeyades tradiční účastník Spenglerova poháru Servette Ženeva. Jeden z nejtradičnějších celků švýcarské ligy na svůj první ligový titul stále čeká, přestože byl už devětkrát stříbrný. Se Spartou se Ženeva utkala v loňské sezoně hned dvakrát, a to v Champions Hockey League. Při střetnutí na ledě Švýcarů brali domácí dva body za výhru 4:3 po prodloužení. V klíčovém duelu v O2 aréně pak uhráli Pražané po dobrém výkonu potřebné tři body k postupu. Po sezoně odešla Švýcarům největší hvězda a zároveň nejproduktivnější hráč Matt D´Agostini.

Už po necelém dni regenerace však prověří sparťany další silný celek - Fribourg. Poslední ze švýcarských týmů se taktéž dokázal kvalifikovat do CHL a ve skupině má mimo jiné účastníka EBEL ligy Znojmo. V loňské sezoně Fribourg vypadl ve čtvrtfinále s Ženevou 1:4 na zápasy a jejich historický osud je téměř podobný. Fribourgští hokejisté se ve své historii stali pětkrát vicemistry ligy, na premiérový titul však stále čekají. V týmu Švýcarů nalezneme hned několik zajímavých jmen. Reprezentačním brankářem Benjaminem Conzem počínaje a hráči se zkušenostmi z NHL Mattiasem Ritolou či Alexandrem Pickardem konče. Přes léto zasáhlo Fribourg několik změn, do Montrealu odešel exsparťan Martin Réway a naopak přišel obávaný kanonýr a neproduktivnější hráč uplynulého ročníku Tipsport extraligy Roman Červenka.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek