22. 2. 2018 Matěj Mayer

Sparta sehraje přípravný zápas v Norimberku

V rámci přípravy na pondělní restart Tipsport extraligy absolvují hokejisté Sparty druhý přípravný duel proti kvalitnímu mezinárodnímu soupeři. Po Dynamu Moskva, které sparťané porazili 5:4 po samostatných nájezdech, změří Pražané síly s Norimberkem. Duel na ledě celku nejvyšší německé soutěže se odehraje v pátek od 19.30 hodin.

Norimberk je v DEL druhý, sestavu má nabitou bývalými hráči NHL

Klub z bavorského města vznikl v roce 1980 a začínal až v šesté lize v Německu. Během tří let se ale tehdejší EHC 80 Nürnberg vypracoval až do třetí nejvyšší soutěže, každý rok se mu tedy podařilo postoupit. Na úrovni třetí ligy vydržel Norimberk čtyři sezony, než opět postoupil, a od sezony 1994/1995 až dodnes hraje Deutsche Eischockey Ligu (DEL) – nejvyšší soutěž v Německu.

Ice Tigers získali v letech 1999 a 2007 stříbrné medaile, když v obou případech podlehli soupeři až ve finále. V posledních dvou sezonách vypadli z play off vždy v semifinále a celkově skončili na třetím místě. Přestože patří Norimberk k předním německým mužstvům, na svůj první titul teprve čeká. Dočkat se ho může třeba už v této sezoně, kdy mu po 49 odehraných kolech patří druhé místo. Třetí Berlín na něj ztrácí jen dva body, avšak další týmy jsou tři kola před koncem základní části vzdáleny o dvacet a více bodů.


Osobnosti mužstva Ice Tigers

Norimberk má soupisku nabitou zajímavými jmény, které mají minulost spjatou s nejslavnější hokejovou ligou. Niklas Treutle, Brett Festerling, Tom Gilbert, Milan Jurčina, Colten Teubert, Philippe Dupuis, John Mitchell, Steven Reinprecht, Brandon Segal, David Steckel – to je deset hokejistů, kteří si v NHL zahráli, a několik dalších k tomu mělo dobře nakročeno. Z domácích hráčů je nejzajímavější jméno kapitána Patricka Reimera, který spolu s Leem Pföderlem a Yasinem Ehlizem reprezentují Německo na probíhajících Zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu.

Nejproduktivnějším hráčem Norimberku je dvaatřicetiletý Kanaďan Philippe Dupuis, jemuž se v mládí povedlo hned třikrát vyhrát prestižní kanadskou juniorskou soutěž QMJHL. NHL se poté ale natrvalo neprosadil – zahrál si 116 zápasů za Colorado a Toronto – a poté už zamířil do německé nejvyšší soutěže, kde nyní hraje svou pátou sezonu. V aktuálním ročníku je jasným tahounem týmu, který svými body přispívá nejčastěji. Za 49 utkání má 33 bodů (12+21).

O moc nižší bodový příspěvek nemá ani americký obránce Taylor Aronson, který podporuje ofenzivu s přehledem nejvíce ze beků Norimberku. Šestadvacetiletý hokejista se snažil po konci juniorských let prosadit v Nashvillu, ale přestože na jeho farmách solidně bodoval, místo v týmu NHL se pro něj nenašlo. Aronson tak zamířil nejprve do KHL, kde odehrál sezonu 2016/17. V této sezoně se přesunul do DEL a svému mužstvu pomohl jako zadák hned 29 body (6+23) v 49 duelech.

Norimberk na začátku sezony posílil také o jedno jméno, které si na rozdíl od výše jmenovaných vydobylo v NHL slušné postavení. Střední útočník John Mitchell se díky skvělému obousměrnému pojetí hry prosadil mezi nejlepší hokejisty a téměř 600 utkání odehrál za Toronto, New York Rangers a Colorado. V aktuální sezoně na třiatřicetiletého forvarda v NHL místo nezbylo, a tak ji začal na farmě v Clevelandu. Už v říjnu ale přišel s nabídkou Norimberk, v jehož dresu má Mitchell za 34 zápasů 28 bodů (11+17).



FOTO: icetigers.de
AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek