7. 2. 2017 Martina Nová

Sparťani ve Švédsku: Chceme si odvézt pohár!

Už jen několik chvil zbývá do startu finálového zápasu Champions Hockey League. Na švédský led v Göteborgu vyjede Sparta, aby od 19.05 hodin bojovala o titul proti Frölundě, pro kterou půjde již o třetí finále Ligy mistrů a obhajuje vítězství z předešlého ročníku. Sparťané mají za sebou dopolední rozbruslení a cítí se v plné síle na večerní boj. „Dobře jsme se vyspali, nasnídali a rozbruslení bylo dobré. Led vypadá velmi kvalitně, takže myslím, že to bude v pohodě,“ říká Miroslav Forman po dopoledním programu.

V pondělí se konala oficiální tisková konference před úterním finálovým soubojem, kde promluvili trenéři i hráči obou mužstev. Spartu společně s hlavním trenérem Jiřím Kalousem reprezentoval nejproduktivnější útočník Tipsport extraligy a hvězda týmu PETR VRÁNA. „Hrajeme proti Frölundě, zkušenému týmu, který to loni celé vyhrál. Vždy se soustředíme na sebe a snažíme se nesoustředit příliš na soupeře, ale všichni víme, že Frölunda je kvalitní tým, rychle bruslí a hrají dobře týmově,“ přibližuje finálového soka sparťanský forvard. „Bude to těžký zápas pro nás, ale budeme se soustředit na vlastní hru a uvidíme, co se stane,“ poznamenává Vrána.

Nelehký duel očekává také útočník MIROSLAV FORMAN, který si je rovněž dobře vědom kvality mužstva z Göteborgu. „Ještě jsem proti nim nehrál, viděli jsme ale nějaká videa. Budou hodně nepříjemní, bude to těžký zápas, už jsou potřetí ve finále Ligy mistrů, takže je to asi ten nejtěžší možný soupeř. Ale my jsme ve výborné formě. Myslím, že to bude těžký a vyrovnaný zápas, ale věřím, že s dobrým koncem pro nás,“ přiznává Forman, který si je vědom významu úterního zápasu. „Je to finále Ligy mistrů a řadím to v kariéře hodně, hodně vysoko.“

Pražané si vytyčili jasný cíl na cestě do Švédska, vrátit se s mistrovským pohárem, což potvrzuje sparťanský kapitán JAROSLAV HLINKA. „Máme jasný cíl – vyhrát. Druhého si nikdo nepamatuje. Když prohrajeme, za měsíc lidi nebudou o nějakém finále vědět,“ říká zkušený forvard jednoznačně. „Když vyhrajeme, může se stát, že si to budou všichni pamatovat ještě deset let. Přešli jsme přes spoustu týmů a bylo by škoda teď prohrát,“ poznamenává Hlinka, jenž v posledních zápasech vytváří s Řepíkem a Vránou nebezpečnou lajnu.

Přestože v domovské hale Frölundy se vše připravuje na Švédské hokejové hry, nakonec se finále přeci odehraje na severu Evropy. Stane se tak v záložní hale s názvem Frölundaborg. „Samozřejmě všichni bychom radši hráli v O2 areně před našimi diváky, ale je to takhle. Hraje se tady, neřešíme to a jdeme si pro pohár. Kde se to hraje, už nemá cenu rozebírat,“ říká Miroslav Forman. 

Přestože by sparťané raději hráli doma, mají velikou radost z podpory svých fanoušků, kterých vyrazilo fandit do Švédska skoro 400. „Viděl jsem v pondělí ráno plné autobusy, další desítky lidí byli s námi v letadle. Je to vzrušující pro každého. Naši fanoušci nás podporují a zaslouží si radost z výhry ve finále stejně jako my,“ poznamenává jednoznačně Petr Vrána. 

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek