5. 4. 2017 Petr Pavlík

Startuje šestý ročník Memoriálu Jana Marka!

Šestý ročník Memoriálu Jana Marka je za dveřmi! Všichni účastníci jsou již maximálně nažhaveni na ostrý start samotného turnaje, který začíná už ve čtvrtek 6. dubna v pražských Holešovicích. Domácí pořadatel Sparta vyjede na led už k úvodnímu zápasu turnaje, ve kterém přivítá od 15.00 hodin v Tipsport areně švýcarské Kloten Flyers.

Příprava sparťanů před začátkem turnaje

První společný trénink nově složeného sparťanského týmu skládajícího se z hráčů staršího a mladšího dorostu proběhl v pondělí na ledě pražské Tipsport areny, kde se tým sešel ke společné přípravě na turnaj. Hlavní kouč Richard Žemlička uděloval pokyny svým svěřencům, kteří bedlivě poslouchali jednoho z členů Klubu legend HCS.

10
Tolik medailí má přibližně ve své sbírce sparťanský útočník a kapitán mladšího dorostu z uplynulé sezony Marcel Barinka.

Pražský výběr měl na herní nacvičování činnosti necelé čtyři dny, v nichž tým podle forwarda Marcela Barinky dobře potrénoval. "Příprava teprve začala. Zatím jsme měli jen jeden trénink, takže žádné nacvičování situací tam ještě nebylo. Vše ale přijde a do čtvrtka určitě přijdou nějaké rady od trenérů," podělil se o své dojmy bezprostředně po prvním společném tréninku.

"Máme před sebou ještě dva tréninky, takže věřím, že se za tu dobu patřičně sehrajeme a samozřejmě doufám v naši bojovnost," pokračuje odhodlaně sparťanský střelec. Prvním soupeřem Sparty v turnaji je švýcarský Kloten, kterému budou Pražané čelit. "Soupeře zatím moc neznám, jelikož jsem proti němu ještě nikdy v kariéře nehrál. Trenéři určitě vymyslí taktiku, příprava teprve proběhne," ujišťuje. Kromě Sparty jsou na turnaji další kvalitní týmy z Evropy, které mají svoji sílu a budou velice houževnatými soupeři Sparty. "Od ostatních soupeřů očekáváme především výborné bruslení a bojovnost celého týmu. Z naší strany budeme do hry dávat maximum," ujišťuje forvard Marcel Barinka.


Obsazení šestého ročníku Memoriálu Jana Marka

HC Sparta Praha

Holešovický celek, jakožto hlavní pořadatel turnaje, se zúčastnil všech dosavadních pěti ročníků, v nichž se mu několikrát poštěstilo, avšak na ten nejcennější úspěch prozatím čeká. V medailové sbírce má dvě stříbra a jeden bronz. Sparťanské mužstvo je pro letos z půlky obměněno, na turnaji budou znovu hrát například zadáci Hadamczik, Havlín, Dani nebo Vojtěch Kropáček. Naopak poprvé budou na turnaji startovat čerství mistři z mladšího dorostu v čele s jeho kapitánem Marcelem Barinkou.

HC Oceláři Třinec

Třinecký tým rovněž zaznamenal na této prestižní hokejové akci medailové počiny. Ve čtvrtém ročníku Memoriálu Jana Marka se umístil na druhé pozici, když ve finále nestačil na výběr ZSC Lions Curych. Za Oceláře byl tehdy vidět ve finálovém zápasu Jan Kalus. Jeho dvougólový příspěvek Slezanům nestačil, jelikož podlehli těsným rozdílem 3:4. V pátém ročníku tohoto turnaje se Třinečtí umístili na třetí pozici, a ukořistili tak bronzový kov.

EHC Kloten Flyers

Švýcaři z Klotenu mají taktéž za sebou velmi úspěšnou historii na Memoriálu Jana Marka. Už ve druhém ročníku zaznamenali Flyers skvostný výsledek, jelikož porazili ve finále německý Berlín a slavili zisk zlatých medailí. Zajímavostí je, že z posledních pěti odehraných ročníků tohoto turnaje se vždy umístili alespoň do čtvrtého místa. Stalo se tomu tak v roce 2012 a v následujícím roce obsadili bronzovou příčku. Následovala rok pauza, a poté se opět tým ze švýcarské metropole zjevil na předních místech, když se probojoval na čtvrté místo.

HC Davos

Dalším švýcarským týmem, který byl pozván do Prahy na mimořádný hokejový svátek, je Davos. Žlutomodří byli v hlavním městě České republiky už několik ročníků před tím letošním, takže tým ze země helvétského kříže zřejmě bude vědět, co může očekávat. Jejich poslední návštěva proběhla v roce 2015, přičemž Švýcaři nezvládli boje v základní skupině a skončili čtvrtí.

ZSC Lions Zurich

Švýcaři budou mít na turnaji poměrně slušné zastoupení, jelikož třetím do party jsou curyšští Lvi. Sparťanským fandům se jistě vybaví vzpomínka v podobě napjatého šesnáctifinále Champions Hockey League z roku 2015, kdy Pražané dokráčeli přes Curych do osmifinále. Jejich úspěšné počínání můžou napodobit svými výkony i sparťanští mladíci, ale případně až v play off, jelikož Sparta bude hrát v jiné skupině než právě Curyšští.

Eisbären Berlin

Ve škále účastníků nechybí soupeři z Německa, jedním z nich Berlín. Výběr s medvědem ve znaku už rovněž patří mezi týmy, které okusily, jaké to je hrát Memoriál Jana Marka. Největší úspěch pamatují němečtí mládežníci v roce 2012, kdy se konal první ročník turnaje věnovaného Janu Markovi. Berlínští tehdy mohli oslavovat zisk stříbrných medailí, když ve finále podlehli Klotenu.

EC Red Bull Salzburg

Zřejmě za největšího favorita a překážku pro zbylé účastníky turnaje bude rakouský Salzburg. Tento tým se dá považovat za dosti nenápadného protivníka, až v posledních dvou letech o sobě dal na Memoriálu Jana Marka vědět. Nejprve skončil čtvrtý, v roce 2016 vydařený výkon korunoval vysokou výhrou ve finále, kde zmrazil sparťanské sny o poháru.

Jungadler Mannheim

Dalším německým sokem na turnaji budou mládežníci z Mannheimu. Prozatímní poslední štaci odehráli Mannheimští v minulém roce, jelikož se jejich cesta zastavila už v základní skupině, kde skončili na pátém místě se záporným skóre -10. Orli tak budou mít o motivaci postaráno, jelikož mají před sebou velkou výzvu, aby se pokusili dosáhnout lepšího výsledku.

DALŠÍ TÝMY

Na letošní Memoriál Jana Marka byli pozváni kromě výše zmiňovaných týmů i některé výběry, které zatím na svůj větší úspěch v turnaji čekají. Prvním jmenovaným je rižský celek Ice Hockey School Riga, na který můžou být fanoušci zvědaví, jak se tento tým na turnaji uvede. Druhý mančaft pochází ze Slovenska, konkrétně do Prahy zavítá bratislavský Slovan. Slovenský výběr byl přizván na poslední chvíli jako náhradník za tým z Moskvy.


Jízdní řád prvního hracího dne

Už první hrací den nabídne celkem čtyři utkání, v nichž budou celky usilovat o svoje první body na Memoriálu. Domácí Sparta se v úvodním klání představí před vlastním publikem proti švýcarskému Klotenu, s nimž bude bojovat o první vítězství na turnaji. Do akce rovněž vyjíždějí například třinečtí Oceláři, na které čeká Curych. Naopak loňský mistr Salzburg zahajuje cestu za obhajobou duelem proti německému Eisbärenu. Průběh všech utkání můžete sledovat prostřednictvím textového online přenosu na serveru onlajny.com.

ONLINE: Čtvrtek 6. dubna: HC Sparta Praha - EHC Kloten Flyers 15:00


Vzpomínka na Jana Marka

Hokejový útočník Jan Marek se narodil 31. prosince 1979 v Jindřichově Hradci. Přes úspěšné tažení v mládežnických kategoriích se Marek propracoval do týmu třineckých Ocelářů a jeho první velký úspěch se váže k ročníku 2002/2003, kdy se stal nejlepším střelcem české nejvyšší hokejové soutěže. Od následující sezony kývl na nabídku pražské Sparty, kde se rozloučil mistrovským titulem v roce 2006.

Medailové úspěchy Jana Marka

  • Česká extraliga - 1x zlato, 2x bronz
  • Ruská superliga - 1x zlato
  • Kontinentální hokejová liga - 1x stříbro
  • Reprezentace - 1x zlato, 1x bronz

Poté se rozhodl svou úspěšně rozjetou kariéru nastartovat v Kontinentální hokejové lize – tehdy ještě v ruské superlize, když přijal novou výzvu v týmu Metallurg Magnitogorsk. V této organizaci zůstal další tři ročníky a v tom posledním 2008/2009 obdržel ocenění pro nejlepšího střelce nově vzniklé KHL. Před sezonou 2011/2012 se rozhodoval, zda zůstane v KHL, nebo se vrátí zpět do České republiky, jmenovitě do sparťanského působiště. Nakonec se rozhodl ještě jeden ročník zůstat v KHL, konkrétně v Lokomotivu Jaroslavl.

Zemřel při letecké havárii 7. září 2011 ve věku 31 let, když cestoval s týmem na první zápas nového ročníku do Minsku. Jan Marek byl úspěšným hokejistou nejen na klubové úrovni, ale rovněž na reprezentační scéně. Nejprve získal titul mistra ČR v roce 2006 a asi jeho největším úspěchem byla účast na MS v roce 2010, kdy podceňovaný národní tým pod vedením Vladimíra Růžičky získal na šampionátu zlaté medaile.

Mezi jeho koníčky patřil například golf, který si šel několikrát zahrát se současným kapitánem pardubického Dynama Tomášem Rolinkem. Zkrátka Jan Marek za svou bohatou hokejovou kariéru nasbíral řadu úspěchů, ať už týmových, tak osobních. Dařilo se mu na zahraničních štacích v Rusku a při působení v českém národním týmu, kde se se svými slavnými trefami, zejména na MS v roce 2010, zapsal do historie českého hokeje.


.::VÍCE INFORMACÍ O TURNAJI::.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila