12. 10. 2017 HC Sparta

V neděli se bude křtít kniha Souhvězdí Sparta

Víte, co si rád dával k jídlu Jaroslav Šíma, obávaný bijec, na jehož adresu sparťanští fanoušci skandovali, že je bůh? Co zaručeně rozezlilo brankářského velikána Jiřího Holečka? Proč ti nejbližší kamarádi říkají Jaroslavu Hlinkovi „Dráp“? Kdo ze sparťanských legend si vlastnoručně postavil barák, na němž zaměstnal snad všechny spoluhráče? Kdo má nejvíc hlášek na slavné zdi přežbleptů v kabině? Tohle a spoustu dalších zajímavostí se dozvíte v nové knize Souhvězdí Sparta, která právě vyšla a v neděli před zápasem s Chomutovem ji pokřtí dvě ikony klubu, Jan Gusta Havel a Pavel Richter.

Třináct velikánů klubu, třináct příběhů neobyčejných hokejistů, kteří se zasloužili o velké výsledky Sparty, a taky třináct lidí. Třináct osobností, každá trochu jiná, každá s jiným životním osudem.

Bříza, Bukač, Gut, Havel, Hlinka, Holeček, Hrdina, Kochta, Richter, Šíma, Tikal, Zábrodský a Žemlička.

Každý je daleko víc, než jen jménem v historických tabulkách. O tom, jací byli a jací jsou tihle bouráci, když se sleze z ledu a povolují se brusle, ale i když se jde zapít výhra. Co s nimi jejich spoluhráči zažili, jak si je pamatují a proč se vedle svého umění stali legendami Sparty… To všechno se dozvíte v knize Souhvězdí Sparta. 

„Abychom vám jednotlivé borce představili co nejautentičtěji, poprosili jsme o vyprávění ty nejpovolanější… Je samotné. Jeden o druhém tak na dalších stránkách největší sparťané, i ti, kteří se do finálního výčtu třinácti obrů nevešli, vytahují z paměti historky, při nichž se i po letech smějí, ale i ty méně příjemné momenty, jaké sport přináší,“ píše v předmluvě František Suchan, tvůrce webu Bez frází.cz a autor jednotlivých profilů, jemuž asistoval tvůrce sparťanských kronik David Soeldner. „Poskytl jsem seznam vhodných, tedy náležitě upovídaných respondentů a sparťanské know-how při výběru klíčových témat a životních příběhů, o kterých se potom v různých šatnách či restauracích dlouhé hodiny hovořilo,“ těší ho.

„Spousta z příhod, o nichž se dočtete v téhle knížce, ještě doteď neopustila stěny kabiny. Nahlédnete někam, kde se doteď pohybovali jen vyvolení. „Tohle je ono! Mluví sparťani o sparťanech, nepindá do toho nikdo zvenku, kdo o nás nic neví,“ lebedil si třeba Gusta Havel, když jsme za ním přišli jako za jedním z prvních, aby nám přiblížil své někdejší kumpány,“ uvádí také předmluva. Právě někdejší kanonýr Havel spolu s hvězdou osmdesátých let Pavlem Richtrem v neděli před utkáním s Chomutovem knihu na ledě pokřtí. Oba se zúčastní pozápasové autogramiády, která proběhne ve sparťanském fanshopu na obchodním prstenci O2 areny, kde si můžete knihu zakoupit.

Tak do toho, přijměte pozvání na pokec s těmi, jimiž fandíte dlouhé roky vy, nebo na něž chodili vaši tatínkové a dědové…

Knihu si můžete koupit v internetovém obchodě marken.cz, na fanshop.hcsparta.cz, v Síni slávy českého hokeje v galerii Harfa vedle O2 areny nebo přímo při zápasech Sparty ve fanshopu na ochozu. Zde na webu i na portálu hokej.cz budou navíc v příštích týdnech vycházet ukázky z jednotlivých textů.

Příjemné čtení.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek