28. 10. 2016 HC Sparta

V úterý čeká sparťany další hokejový svátek

Sparta je i potřetí mezi nejlepšími šestnácti mužstvy Ligy mistrů. Po postupu ze skupiny a vyřazení jednoho z nejsilnějších týmů Evropy, kterým byl v prvním kole play off finský Kärpät Oulu, se blíží další parádní bitva. V úvodním osmifinálovém klání změří tým kouče Jiřího Kalouse už v úterý 1. listopadu v 19.30 hodin síly se švédským HV71!

„Finové a Švédové mají největší zastoupení v Lize mistrů a vždy se dostanou ve velkém počtu až do závěrečných kol play off,“ říká obránce Michal Barinka. „My se ale nemáme čeho bát. Podařilo se nám už v předchozích dvou sezonách vyřadit silné týmy. Stejně tak letos Kärpät, který je považován za jedno z nejlepších mužstev Evropy. Chceme postoupit přes HV71 do čtvrtfinále a k tomu musíme zvládnout už první utkání doma v úterý,“ dodává zkušený bek.

Výčet úspěchů finských a švédských celků je naprosto vypovídající. V úvodních dvou ročnících Champions Hockey League postoupil mezi nejlepších osm celků play off jediný tým mimo skandinávské velmoci. Byl to v minulé sezoně švýcarský Davos. Letos je Sparta jedním z osmi mužstev, která budou usilovat o podobný úspěch.

„Do předchozí série s Kärpätem jsme šli s vidinou odvety loňského vyřazení,“ naráží Barinka na neúspěch v osmifinále 2015. Tehdy vyhasly sparťanské naděje inkasovanou brankou v poslední minutě. Ostatně stejně jako na ledě švédského Linköpingu rok před tím, tam od prodloužení druhého duelu dělila Pražany vteřina. „Proti Oulu jsme v obou zápasech předvedli disciplinovaný výkon, který nás dovedl k postupu,“ pochvaluje si zkušený bek.

Zajistěte si vstupenky na domácí osmifinálové utkání Champions Hockey League v předprodeji

Po domácí remíze 1:1 sparťani svůj odvetný duel u severního polárního kruhu prodlužovali, vítězný gól vstřelil Miroslav Forman. „Věděli jsme, že v obou utkáních jsme lepším týmem a zasloužíme si postup,“ dobře ví úspěšný zakončovatel. „Teď nás čeká další náročné dvojutkání. Švédské týmy hrají trochu jinak než finské, ale těch odlišností zase není tolik. Čeká nás velice silný soupeř, který bude perfektně bruslit a hrát z dobře organizované obrany. Moc se na tyhle dva zápasy těšíme,“ tvrdí Forman.

Sparťani už během svých dosavadních bitev v CHL odpravili z cesty řadu věhlasných soupeřů. V základní skupině prvního ročníku třeba švédské Växjö či německý Mannheim, v minulé sezoně švýcarské soky ze Ženevy a Curychu a letos dvojnásobného finského mistra z posledních tří sezon Kärpät Oulu. „A chceme postup i přes HV71. Být mezi nejlepšími osmi týmy Evropy by byl pro Spartu senzační úspěch. Věřím, že přijde hodně fanoušků, protože tohle bude hokejový svátek,“ uzavírá Forman.

Foto: Daniel Malmberg/Champions Hockey League via Getty Images

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek