20. 11. 2017 Daniel Ryl

V úterý nábor do registru dárců kostní dřeně!

Sparťanská krev 2017 má za sebou oba termíny darování a vyvrcholí v úterý 21. listopadu domácím utkáním se Zlínem, před nímž bude v Galerii Harfa probíhat nábor nových dárců do databáze Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM. „Fanoušci se dozvědí zajímavé informace a případným zájemcům o vstup do registru zabere vstupní vyšetření pouze deset minut, během nichž vyplní dotazník a je jim odebrán vzorek krve. Díky tomu může každý z nás zachránit lidský život,“ říká Bc. Gabriela Hošková, koordinátorka Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM. Registrační místo bude otevřeno v úterý od 15.00 do 18.00 hodin v 1. patře Galerie Harfa u eskalátoru, který je u východu směrem k O2 areně (ve stejné jednotce bylo i Zákaznické centrum během Laver Cupu).

O darování kostní dřeně se v posledních letech hlasitě mluví. Co všechno musí člověk splňovat, aby byl vhodným dárcem?
Zájemce o vstup do registru musí splňovat určité podmínky. Věk 18 až 40 let, výborný zdravotní stav, bez trvalé medikace a léčby, váha alespoň 50 kilogramů a platné zdravotní pojištění v České republice. Ideálním dárcem je muž ve věku okolo pětadvaceti let, ale jsme pochopitelně rádi za každého dárce, který splní podmínky vstupu a je ochoten nezištně pomoci.

2 551
Tolik lidí se zatím v letošním kalendářním roce přihlásilo do Českého registru dárců krvetvorných buněk, což je historicky nejvyšší počet zaregistrovaných dárců.

Jak dárcovství kostní dřeně podporuje stát?
Dárcovství kostní dřeně je dobrovolné, anonymní a bezplatné. Jediným oceněním dárce je dobrý pocit ze záchrany lidského života. Proto jsme uvítali, že byla schválena a podepsána novela zákona o daních z příjmu, která zvyšuje daňové zvýhodnění bezúplatných dárců krve a kostní dřeně. Dárci, kteří podstoupí samotný odběr kostní dřeně, si budou moci nově odečíst od daňového základu 20 tisíc korun.

Narůstá počet zájemců o vstup do registru?
Ano. Český národ se v posledních letech probudil a Češi vstupují do registru hojně. Od začátku letošního roku máme k 1. listopadu celkem 2 551 nových dárců kostní dřeně, což je absolutní rekord za posledních patnáct let. Byla bych velmi nerada, kdyby toto rekordní číslo lidi uspokojilo. Naopak, mělo by další zájemce motivovat ke vstupu do registru. Dárce potřebujeme stále. Ročně v České republice onemocní přibližně sto pacientů některým typem leukémie a tisíc pacientů různými poruchami krvetvorby, které je možné léčit transplantací kostní dřeně. Nemocných, kteří potřebují pomoc, přibývá.

Sport se zdá být ideální pomůckou, jak nové zájemce získat. Je to tak?
Ano, sport a dárcovství kostní dřeně je ideální spojení. Kolem sportu se pohybují většinou mladí a zdraví lidé, které potřebujeme.

„Dárců kostní dřeně není nikdy dost, proto jsme rádi, že dárci v tak hojném počtu vstupují a dávají nemocným naději na život. Tohle by mělo další zájemce motivovat ke vstupu do registru.“
Bc. Gabriela Hošková, koordinátorka Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM.

Byl to tedy důvod, proč jste se rozhodli spolupracovat se Spartou?
Sparta je jediným sportovním klubem, který dlouhodobě podporuje dárcovství krve a kostní dřeně v takovém rozsahu. Dárcovství krve a kostní dřeně je úzce propojeno. Spousta dárců krve je také dárci kostní dřeně. Pro registr jsou dárci krve velmi důležití a nepostradatelní. Jsou to dárci, kteří již mají zkušenost s odběrem krve, jsou pravidelně zdravotně kontrolovaní a dohledatelní. Spolupráce s HC Sparta Praha byl tedy krok správným směrem, jsme za tuto spolupráci vděčni. Každoročně se celý měsíc listopad věnuje propagaci dárcovství kostní dřeně a motivuje nové dárce ke vstupu.

Fanoušci Sparty mohou vstoupit do registru dárců v rámci akce Sparťanská krev, která vyvrcholí v úterý 21. listopadu utkáním se Zlínem. Před ním se mohou zájemci v Galerii Harfa o dárcovství dozvědět zajímavé informace a přitom jim registrace nezabere téměř žádný čas, že?
Pro případného zájemce to znamená deset minut času, vyplnění vstupního dotazníku, kde zmapujeme jeho zdravotní stav, a odebrání vzorku krve. Z těchto krevních vzorků testujeme pouze HLA znaky, což jsou dědičné znaky na povrchu bílých krvinek, na základě kterých se poté hledá shoda mezi dárcem a příjemcem. Do registru mohou zájemci vstoupit po celý rok. Informace jsou na našem webu darujzivot.cz. Zde každý nalezne potřebné informace, ale také seznam našich náborových míst, kde může podstoupit vstupní vyšetření a stát se dárcem kostní dřeně.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek