20. 7. 2016 Jan Volf

Vrána: Vybavila se mi atmosféra ze Lva

Útočník PETR VRÁNA se po šesti letech strávených v cizině vrací do české Tisport extraligy a ve Spartě ho čeká těžká šichta. Pražané mají po letošním druhém místě nasazenou laťku velmi vysoko a samotný útočník přiznává, že pociťuje určitou zodpovědnost. Po prvním tréninku v novém dresu zavzpomínal na finále KHL mezi Lvem Praha a Magnitogorskem, ocenil rodinné zázemí v Praze a mluvil o reprezentační nominaci. Co dalšího řekl před startem herní přípravy, kterou pražský celek zahájí ve středu 3. srpna proti Slovanu Bratislava právě v holešovické areně?

Jaké jsou pocity po návratu do Holešovic a prvním tréninku v dresu Sparty?
Tak je to změna, po dlouhé době jsem zase doma. V extralize jsem dlouho nehrál. Jsem za důvěru trenérů rád, Sparta je velký klub.

Led v Holešovicích znáte už z angažmá ve Lvu Praha. Dolehla na vás nostalgie při návratu na místní ledovou plochu?
Ano, vzpomněl jsem si, jak jsme tu sedávali s klukama. Dva roky ve Lvu byly skvělé. Mám jen pozitivní vzpomínky.

Petr Vrána

Jak jste se při prvním tréninku na ledě cítil?
My už jsme na ledě párkrát byli, ale ve středu to byl první společný trénink. Myslím, že to bylo trochu vidět na kvalitě provedení. Někteří jsme se trápili s nohama. Navíc jsme o den dříve dělali zátěžové testy a máme toho dost. Všichni mladí však mají kvalitu. Myslím si, že po deseti dnech na ledě budeme více jistí.

Sparta po sezoně přišla o tři nejlepší střelce týmu. Jak těžké bude tyto hráče nahradit?
Odešli tři nejlepší střelci, což pro celý klub znamená, že je musíme nahradit, ať je to kdokoliv z nás. Ti kluci byli výborní hráči, ale myslím si, že tu máme hráče, kteří to mohou zvládnout.

Kanadské body se očekávají také od vás. Vnímáte výraznější tlak na svou osobu?
Při podpisu smlouvy jsem s tím počítal. Myslím si, že to k tomu patří. Ať jdu kamkoliv, do Švédska nebo Ruska, je to všude stejné.

Blíží se přípravné zápasy. Ty zahájíte federálním derby se Slovanem, těšíte se?
Bude to velký zápas. Pro diváky bude určitě atraktivní. Spoustu kluků ze Slovanu znám, na druhou stranu to z naší strany asi nebude optimální, když to bude první zápas v přípravě. Slovan už je na ledě o něco déle a bude mít něco odehráno. Pro obě strany to bude zajímavé střetnutí.

Naposledy jste hrál Tipsport extraligu před pěti a šesti lety. Očekáváte velkou změnu?
Rozhodně. Myslím si, že se hokej obecně hodně mění a navíc strašně rychle. Z doslechu vím, že extraliga šla hodně nahoru. I kluci, co hráli za reprezentaci na mistrovství světa, tak hráli velice dobře. Určitě bych úroveň ligy nesnižoval.

127
Jednatřicetiletý útočník odehrál za Lva celkem 127 zápasů včetně 26 duelů play off.

V posledních letech chybělo Spartě k titulu několik málo krůčků. Co si myslíte, že se musí zlepšit, aby se konečně podařilo získat mistrovský titul?
To si myslím, že není otázka na mě, ale na trenéry, kteří tady byli delší dobu. Viděl jsem možná letošní play off, ale předtím jsem Spartu moc nesledoval. Těžko to dokážu hodnotit. Play off je hra o detailech a mohou rozhodovat opravdu maličkosti. Kluci hráli poslední sezony výborně a klub pracuje velmi dobře. Pokud to tak půjde dál, šance tu určitě je.

Předpokládám, že oceníte i méně cestování. Nemám pravdu?
Ano, je to změna, po dlouhé době si zase zahraju v Čechách. Jsem rád, že jsem doma. Máme malého kluka, budu na něj mít více času.

V srpnu vás ovšem čeká cestování v rámci Champions Hockey League. Jak se těšíte na staré známé z Färjestadu a polský Krakov?
Ligu mistrů bereme velmi prestižně a ve skupině nás čekají kvalitní soupeři. Färjestad je špičkový tým, patří mezi nejlepší v Evropě. Krakov nedokážu odhadnout, ale kdyby neměli žádnou kvalitu, nehráli by v Lize mistrů. Očekávám zajímavou konfrontaci.

Jak jsem už nastínil, ze švédské ligy máte zkušenosti s Färjestadem. Co od něj očekáváte?
Budou hodně agresivní. Švédská liga je obecně agresivní, v zápasech je hodně soubojů jeden na jednoho a rychle k vám přistupují. Hrají důrazně a do těla. Färjestad má navíc šikovné hráče v útoku, hraje tam i Milan Gulaš. Ke všemu mají kvalitní obránce, kteří rádi útočí.

Färjestad je špičkový tým, patří mezi nejlepší v Evropě. Krakov nedokážu odhadnout, ale kdyby neměli žádnou kvalitu, nehráli by v Lize mistrů. Očekávám zajímavou konfrontaci.
- Petr Vrána

Oba soupeře přivítáte v O2 areně. Těšíte se do míst, kde jste se Lvem odehráli velmi úspěšné play off?
Těším se hodně, mám na O2 arenu výborné vzpomínky. Navíc to není jen o hokeji, ale také o show pro lidi, kteří se chodí do areny pobavit.

Na blízku vám bude také rodina. Hrála při vašem rozhodování velkou roli?
Určitě, ale hokejová stránka taky. Sezona ve Švédsku nebyla podle mých představ, byl jsem zraněný a nebylo to jednoduché. Nějaké jiné nabídky byly, ale rodina převážila. V Praze už máme zázemí.

Jak budete vzpomínat na svá dosavadní angažmá v zahraničí?
Na každé angažmá trochu jinak. Potkal jsme spoustu skvělých lidí, poznal jsem některá exotická místa. Vše má svá pozitiva. Když se člověk dívá zpětně, pozitiva převáží. Jsme vděčný za možnost procestovat Evropu a živit se hokejem v cizině.

Myslí člověk na reprezentaci, když se vrací zpět domů?
Víte co, já abych řekl pravdu, vůbec jsem na to nemyslel. Loňská sezona nebyla úplně optimální. Pro mě je důležité, dostat se na nějakou úroveň, na které jsem byl předtím. Co bude dál, se uvidí. Za šanci v reprezentaci je člověk určitě vždycky rád, ale priorita je podávat dobré výkony ve Spartě.

První oficiální trénink Sparty na ledě

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek