3. 11. 2017 HC Sparta

Výborný: Cítil jsem se jako za starých časů

Jako za starých časů. Kouč FRANTIŠEK VÝBORNÝ na sparťanské lavičce energicky udílí pokyny, rozhazuje rukama a stihne i pokynout směrem k fanouškům, kteří přicestovali z Prahy a několikrát během utkání na brněnském ledě skandují jméno nejúspěšnějšího trenéra klubové historie. „Bylo to emotivní a dostal jsem se rychle do varu. Bunda letěla po pár střídáních,“ usmíval se po utkání zkušený stratég. Sparta sice padla s Kometou 2:3 v prodloužení, ale zlepšený výkon mužstva znamená velký příslib do dalších duelů.

Jaké jsou vaše pocity z prvního utkání po návratu na sparťanskou lavičku?
Musím přiznat, že jsem byl dost nervózní. V noci před zápasem jsem se budil a celý den jsem dost prožíval. Vrcholilo to s blížícím se začátkem utkání. Až po pár střídáních jsem se uklidnil a cítil se zase jako za starých časů ve Spartě.

A hodnocení samotného zápasu, v kterém jste padli v prodloužení, je jaké?
Kometa má super mužstvo a my jsme počítali s tím, že to bude těžký zápas. Náš tým ale ukázal, že má charakter a není tak špatný, jak to podle veřejného mínění v posledních týdnech vypadá. Klukům patří velký dík za to, že zápas odmakali, nicméně je plno věcí na čem pracovat.

Co podle vás rozhodlo utkání?
Nechci říct, že jsme si to prohráli vlastními chybami, ale soupeři jsme darovali dva góly špatným střídáním. Nic to ale nemění na faktu, že obraz naší hry nebyl vůbec špatný. Konkurovat silné Kometě v jejím bouřlivém prostředí není lehké a my bod po šedesáti minutách bereme. Víc mě mrzí, že jsme nezískali ten druhý nebo jsme aspoň mohli dovézt zápas do penalt. Škoda.

Na všech hráčích jsem viděl, že jsou namotivovaní a chtějí odvést dobrý výkon a udělat dobrý výsledek. Pořád jsem klukům hlavně opakoval, ať nekoukají na skóre, ale na to, abychom odvedli šedesát minut tvrdé práce, aby každé střídání bylo z naší strany na maximum.
František Výborný

Bylo podle vás lepší, že jste první zápas po vašem příchodu sehráli na půdě jednoho z favoritů soutěže, než se postavit relativně slabšímu soupeři v zápase, kde byste byli favoritem vy?
Extraliga je strašně vyrovnaná. I když kvalita týmů, které jsou v tabulce nahoře, je nepopiratelná a nás čeká v neděli další podobný soupeř Hradec Králové. Ale souhlasím s tím, že tohle je možná lepší varianta. Alespoň člověk hned v prvním utkání vidí určitou odolnost týmu a jednotlivých hráčů.

Zpět k vaší obnovené premiéře. Na lavičce jste od začátku utkání vypadal, jako byste ani žádnou trenérskou pauzu neměl.
Vážně? (směje se)

Bundu jste odhodil po pár střídáních a koučoval energicky pouze v tričku…
To je taková moje klasika. Všude, kde jsem kdy trénoval, tak kustodi už jsou nachystaní, že bunda letí po pár střídáních, jak se zahřeju a dostanu do zápasu. (směje se) Ale vážně… Jak říkám, byl jsem ze začátku trochu nervózní, ale nechal jsem se vtáhnout atmosférou do zápasu. Jsem rád, že mě to pohltilo, bylo tam obrovské množství vjemů, které jsem potřeboval vstřebávat, a u toho je vždycky trenérovi horko.

Stihnul jste dobře poznat své nové svěřence za ten necelý týden společné práce?
Pořád to beru tak, že se s mužstvem seznamuji, a sám jsem byl moc zvědav na chování některých hráčů v ostrém zápase. Často to totiž bývá tak, že hráči se mohou chovat jinak při tréninku a jinak při utkání. Celý zápas byl pro mě hodně přínosný.

Bylo potřeba hráče na lavičce hodně burcovat?
Nevím, jestli přímo potřeba, ale tohle je můj způsob koučování. Na všech hráčích jsem viděl, že jsou namotivovaní a chtějí odvést dobrý výkon a udělat dobrý výsledek. Pořád jsem klukům hlavně opakoval, ať nekoukají na skóre, ale na to, abychom odvedli šedesát minut tvrdé práce, aby každé střídání bylo z naší strany na maximum.

V tomto ohledu jste byl s mužstvem spokojený?
Ano. Samozřejmě jsme nějaké chyby udělali, ale to Kometa taky. Každý tým v zápase udělá chybu a záleží, jestli ji soupeř potrestá. Tu naší při střídání v prodloužení soupeř potrestal a rozhodl o zisku druhého bodu.

Na brněnském ledě poprvé nastoupil obránce Zbyněk Michálek. Jak hodnotíte jeho výkon?
Velice dobře. Ukázal přesně ty vlastnosti, kvůli kterým je tady, čili zkušenost, přehled… Zbyněk nehrál přes půl roku zápas, takže se dalo očekávat, že by mohl mít v tomto ohledu trochu problém, ale já jsem si ničeho nevšimnul. Odehrál výborný zápas a je jasné, že tohle je velká posila pro Spartu.

FOTO: Deník Sport / Jaroslav Legner, Michal Beránek

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek