8. 4. 2017 Petr Pavlík

Výsledky Memoriálu Jana Marka - den třetí

Šestý ročník Memoriálu se přehoupl do své druhé poloviny, má za sebou už svůj třetí hrací den, který přinesl opět hodně zajímavostí. Třinečtí Oceláři měli na kontě slušných sedm bodů a mohli v duelu se Salzburgem přidat další. Rakouský tým ale potvrdil roli favorita. Naopak sparťané zazářili v zápase proti Davosu, jelikož svému sokovi nasázeli neuvěřitelných devět branek, a zajistili si tak postup do semifinále z prvního místa ve skupině.

Sparta nadělovala, Třinec zaváhal

Dalším soupeřem pražské Sparty byl švýcarský výběr Davosu. Žlutomodří měli v zádech povzbudivou výhru nad bratislavským Slovanem, ale v utkání proti sparťanům tento fakt nehrál žádnou roli. Pražané létali po ledě už od úvodních minut a v čase 5:50 se už naplno rozeběhly gólové oslavy. Ondřej Pšenička vsítil první gól zápasu při vlastním oslabení, kdy využil zmatky v davoské defenzivě. Pšenička byl při chuti celých šedesát minut, v nichž nastřílel celkem čtyři branky! Jeho gólové lahůdky pomohly Spartě k vysokému vítězství nad Davosem 9:1.

HC Davos – HC Sparta Praha 1:9

Branky a nahrávky: 39. Gian (Rauter) – 6. Pšenička (Čermák), 11. Pšenička (Čermák, Haš), 34. Pšenička (Čermák, Hadamczik), 37. Haš (Barinka, Pšenička), 38. Čech (Kropáček, Hadamczik), 41. Arnošt (Čech, Kropáček), 45. Pšenička (Hadamczik, Barinka), 51. Vitouch (Prymula), 60. Klimo (Pika, Gajdoš).

Sestava Davosu: Frey – Pleisch, Pluss, Heim, Rauter, Heinen, Mathis, Niederer, Bohé – Zürcher, Heini, Genevay, Lüthi, Pingeon, Riatsch, Brodmann, Wetter Gian, Misani, Giger, Marti, Waidacher.

Sestava Sparty: Švehlák – Kumpošt, Haš, J. Najman, Gajdoš, Tůma, Vandirek, Hadamczik – Pika, Čermák, M. Najman, Barinka, Prymula, Klimo, Flídr, Vitouch, Arnošt, Kropáček, Čech, Vorobjev, Pšenička.


Před třineckými Oceláři stál těžký úkol – porazit favorizovaný tým Salcburku. Na začátku zápasu se zdálo, že by se mohlo udát velké překvapení, ale nestalo se tak. Tým ze švýcarské metropole šel do jednobrankového vedení, poté sice Třinečtí vyrovnali zásluhou Čmiela, ale dále se hrálo podle švýcarských not. Svěřenci trenéra Andreie Lavrova udávali tempo hry a dělali Slezanům potíže v jejich obranném pásmu. V 51. minutě vykřesal naději pro svůj celek Matiško svým gólem na 2:4. Třinečtí se však už na nic nezmohli, naopak Býci vsítili další dvě trefy, a tak Oceláři prohráli 2:6.

EC Red Bull Salzburg – HC Oceláři Třinec 6:2

Branky na nahrávky: 10. Schutz (Bakos), 31. Schutz, 39. Predan (Wirth), 48. Stewart (Schitz, Frandl), 54. Schutz (Wetzelsber), 58. Bakos (Huber, Schutz) – 27. Čmiel (Marguš, Macháček), 51. Matiaško (Tománek).

Sestava Salzburgu: Mnich – Wetzelsber, Rattensberg, Kail, Wirt, Frandl, Wirth, Sander – Schutz (C), Schitz (A), Rauhala, Jentzch, Bakos, Huber, Tschierisch, Hede, Hefke, Chrobot, Vogt, Predan, Stewart.

Sestava Třince: Chromý – Bulava, Srníček, Weber, Konderla, Michálek, Homola (A) – Havránek, Čmiel, Tománek, Matiaško, Matěj, Indrst, Marguš, Bernovský, Mikler, Rybnikár, Macháček, Peterek (C), Raška (A), Plandor.


Ostatní zápasy třetího hracího dne

HC Slovan Bratislava - EHC Kloten Flyers 3:1
Ice Hockey School Riga - ZSC Lions Zürich 5:1
Jugadler Mannheim - HC Slovan Bratislava 5:4
Eisbären Berlin - Ice Hockey School Riga 5:6sn
EHC Kloten Flyers - HC Davos 3:4sn
ZSC Lions Zürich - EC Red Bull Salzburg 2:4


Musíme pokračovat v dobrých výkonech, apeluje asistent Plaček

Sparťané nastoupili do posledního zápasu ve skupině proti švýcarskému Davosu, který předváděl na turnaji vcelku vyrovnané výkony. Do tohoto zápasu vstoupili oba soupeři s velkou vervou a velkou roli hrála především efektivita a soudržnost týmu. Z boje nakonec vyšli jako vítězní Pražané, a mohli tak oslavovat první místo v základní skupině, jelikož jejich nejbližší pronásledovatel Slovan Bratislava prohrál v pozdějších hodinách s německým Mannheimem 4:5.

"Myslím si, že od úvodních minut celého zápasu s Davosem jsme měli tento duel pod kontrolou. My jsme začali dávat góly, a to podle mě rozhodlo. Ani bych neřekl, že soupeř odešel fyzicky, ale spíše psychicky. První gól jsme vstřelili ve vlastním oslabení, poté jsme hned vsítili druhý. Po našem druhém gólu podle mě soupeř trochu odešel a my jsme si výsledek už pohlídali," hodnotil zápas s Davosem asistent hlavního trenéra Libor Plaček.

Zápas odehráli sparťané bez hlavního trenéra, kterého zastoupili na střídačce právě Plaček a šéftrenér mládeže Pavel Geffert. "Hlavním trenérem v utkání s Davosem jsem byl já, jelikož příští sezonu budu mít na starost tuto kategorii s panem Žemličkou. Pan Žemlička je hlavní kouč, já zůstávám asistentem. V zápase s Davosem mi pomáhal pan Geffert, který měl na starosti spíše obránce. Troufám si říct, že máme tak dobrý tým, že jsme v zápase ani neměli moc práce," pochvaloval si výkon svého mančaftu Plaček.

Sparťanům řídili výhru zejména její útočníci, podle Plačka však rozhodovaly i zákroky brankářů. "Náš gólman podal hodně dobrý výkon, jejich brankář také nebyl špatný. Dle mého názoru máme lepšího brankáře než Davos, ale to nemění nic na tom, že gólman Frey byl oceněn jako nejlepší hráč utkání z jejich strany a také ukázal, že má svoje kvality," přiznal asistent Plaček, který sledoval rovněž vyvrcholení ostatních zápasů v základních skupinách. "Samozřejmě, byl jsem se podívat, jak to všechno dopadlo," uzavřel Plaček.


Shrnutí zápasů ve skupině s českou účastí

Pražané po třech hracích dnech mají na kontě devět bodů a jistý postup do semifinále. V prvním klání si poradili s výběrem Klotenu 9:1, vzápětí však přišlo klopýtnutí v podobě prohry 2:4 s Bratislavou, sparťané sice vedli gólem Kropáčka ze čtvrté minuty, poté ale Kapušovi svěřenci výrazně ožili a čtyřmi trefami otočili duel v jejich prospěch. Následně se už svěřenci trenérského dua Žemlička – Plaček vrátili zase zpět na vítěznou vlnu. Nejprve si poradili s německým Mannheimem 5:2 a o necelých čtyřiadvacet hodin později deklasovali Davos vysoko 9:1.

Třinečtí Oceláři získali v základní skupině celkem sedm bodů. V prvním zápase dokázali vyzrát nad curyšskými Lvy 6:2. Zajímavostí je, že všech šest branek Ocelářů bylo rozloženo mezi šest třineckých hráčů. Druhé střetnutí odehráli Slezané proti lotyšskému celku Ice Hockey School Riga, kterému podlehli 4:5 po samostatných nájezdech, což bylo nakonec pro dění ve skupině rozhodující. Ve třetím duelu se Třinečtí vrátili zpět do vítězných vod, když přetlačili německý Eisbären 4:2. V posledním duelu na ně čekal velmi těžký oříšek v podobě Salcburku - dosavadního suveréna turnaje. Švýcarský účastník opět nezaváhal, a tak Oceláři padli poměrem 2:6. Na kontě měli tedy Oceláři shodný počet bodů jako Riga, která postoupila na úkor Třince do semifinále díky již zmíněnému vzájemnému zápasu.


Jízdní řád play off a bojů o umístění

Poslední hrací den nabídne samotné vyvrcholení turnaje, nyní už je známo kompletní obsazení pro vyřazovací část. Ostatní zúčastněné týmy budou hrát o celkové umístění. Průběh všech utkání můžete sledovat prostřednictvím textového online přenosu na serveru onlajny.com

ONLINE: Neděle 9. dubna: HC Sparta Praha - Ice Hockey School Riga 8:00 (semifinále)

ONLINE: Neděle 9. dubna: HC Slovan Bratislava - HC Oceláři Třinec 8:00 (o 5. - 6. místo)

ONLINE: Neděle 9. dubna: 13:00 (o 3. - 4. místo)

ONLINE: Neděle 9. dubna: 15:30 (finále)

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek