12. 12. 2004 | Lucie Vítková, Vojtěch Gibiš

Z Litvínova pouze s bodem

32., neděle 12. 12. 2004
Litvínov - Sparta LIT - SPA
Litvínov: Jarina - Šlégr, Škoula, Ťupa, Skuhrovec, Hranáč, Poživil - Čaloun, Branda, Ručinský - Trávníček, V. Hübl, Balázs - L. Havel, Kubinčák, Zálešák. Trenéři: Beránek, Jeřábek.
Sparta: Pöpperle - Majeský, Richter, Pilař, Jan Hanzlík, Dobroň, J. Řezníček, L. Procházka, Schnábel - Ton, P. Nedvěd, Chabada - Olesz, J. Marek, Hlaváč - Kratěna, Broš, Kašpařík - Netík, J. Straka, Kotrla. Trenéři: Lener, Gudas a Jelínek.
Branky a nahrávky: 10. Poživil (L. Havel), 42. Šlégr, 44. Čaloun - 10. Olesz (Hlaváč, Marek), 14. Marek (Majeský, Ton), 19. Kotrla (J. Straka). Rozhodčí: Florián - Český, Kostka. Vyloučení: 6:8. Využití: 0:1. Diváci: 7000.
Již čtvrtý zápas bez vítězství má za sebou lídr soutěže Sparta. Ač vedla o dva góly, remizovala v Litvínově 3:3. Skóre utkání otevřel v desáté minutě litvínovský Poživil. Sparta ve stejné třetině odpověděla góly Olesze, Marka a Kotrly. Na začátku třetí třetiny srovnal Litvínov krok slepenými brankami Šlégra a ostrostřelce Čalouna. Zbytek třetiny ani prodloužení již změnu nepřineslo.

Komentář

Trochu aktivnější Litvínov se v úvodu utkání prezentoval šancemi Ručinského a Čalouna. Odpovědět pomohl na druhé straně Šlégr, po jehož minele nadvakrát střílel Netík. Po ubráněné přesilové hře vystrkovala Sparta růžky Markem, jeho pokus likvidoval domácí gólman Jarina. Majeského hrubku nevyužil hbitý Branda, další přesilovou hru nabídl Chemopetrolu Hanzlík. Ovšem dnes byli domácí v početních výhodách bezzubý. Dravý Kašpařík se proháčkoval až před klec černožlutých, kde byl připraven opět Jarina. V 10. minutě se poprvé měnilo skóre. Litvínovský Havel nahodil kotouč do brankoviště, kde ho neudržel Pöpperle a pohotový Poživil doklepl kotouč za brankovou čáru. Časomíra ukrojila přesně 36 vteřin a bylo vyrovnáno. Hlaváč zpoza brány našel Olesze, který ranou z první pod víko srovnal. Po Kašpaříkově nahrávce Ton sám před Jarinou zamířil pouze do levého betonu domácí brankářské jedničky. Kombinační akci Tona s Markem nezakončil osamocený Chabada. Hranáč pykal na trestné lavici, když se hosté radovali podruhé. V přesilové hře si z obranného pásma našlápl Marek, kličkami zamotal hlavu všem bránícím hráčům soupeře a fintou do bekhendu strhl vedení na stranu Sparty. Pražané ovládli hru. Agilní Marek úřadoval za brankou soupeře, z jeho nahrávek nedokázali těžit Straka ani Kašpařík. Škoulova dělovka od modré se zastavila na betonech Pöpperleho. Jako blesk z čistého nebe padla třetí branka Sparty. V 19. minutě Jarina neudržel Strakovu střelu a číhající Kotrla neměl problém dorazit kotouč za brankovou čáru. V závěru mohl snížit ještě Ručínský, ale v rozhodující chvíli jej odstavil Schnábel.

Druhou část odstartovala neuvěřitelná hrubka Škouly po které se dostal k puku Marek, který byl šancí natolik překvapen, že promáchl. Přečíslení dva na jednoho nezužitkoval ideálně Nedvěd příhru od Olesze. Útok vedený Nedvědem předvedl pohlednou kombinaci, kterou ukončil Jarinův beton. Pöpperle se také dostal k zásahu, Šlégrova střela mu ale hlavu nezamotala. Zhruba v polovině utkání zvonila po ráně Šlégra levá tyč hostující branky, stejnou mincí oplácel na druhé straně Chabada po nahrávce Marka. Po nepřesnostech na obou stranách se k útoku dostal Litvínov, Ručinského snahu zmařil Pöpperle. Po šarvátce Tona, Richtera a na druhé straně Kubinčáka s Trávníčkem si hlavní sudí pozval "na kobereček" oba kapitány. Po sérii vyloučení se ke slovu dostala opět Sparta. Pilař si několikrát vyměnil kotouč s Kratěnou, Kašpařík tečoval těsně mimo tyče. V krátkém sledu dvakrát oslabil hosty Netík. V přesilové hře se Pöpperle činil především při pokusech Škouly a Brandy, ten těžil z chyby Pilaře. Naopak v oslabení ujel Ton, ovšem tváří v tvář Jarinovi prováhal. Druhou část ukončila kanonáda střel na Pöpperleho svatyni, ale kýžený úspěch to domácím nepřineslo.

Závěrečné dějství začal náporem Litvínov. Ručinského kličky, bomba Šlégra ani pokus Škouly k brance ještě nevedly, to už ale neplatilo o 42. minutě. Šlégr se dostal k odraženému puku a ranou po ledě z mezikruží prostřelil Pöpperleho a snížil. Tlak domácích stoupal, což ve 44. minutě vyústilo ve vyrovnávací branku. Kratěna nevyhodil puk, kterého se zmocnil Čaloun. Několika kličkami se dostal až před Pöpperleho pod jehož padajícím tělem srovnal. Sparta podruhé během víkendu promrhala dvoubrankové vedení. Lener na nečekanou změnu skóre reagoval podobně jako ve Vítkovicích oddychovým časem. Strhnout vedení opět na svoji stranu mohli sparťané v dvojnásobné přesilové hře, která trvala přesně 34 vteřin. Hosté se utápěli v množství přihrávek, s jedinou střelou Richtera si Jarina poradil. Švih Nedvěda ani dobrý pokus Řezníčka se rovněž neujaly. Pořádně horko bylo Pražanům, když jen přihlíželi jak Hübl míjí zcela odkrytou Pöpperleho branku, následně si šel oddychnout na dvě minuty Pilař. Tlak domácích v přesilové hře uťal Pöpperle, když skryl kotouč ve výstroji a přerušil tak na chvíli hru. Tonovu přihrávku zužitkoval Marek tvrdou ranou, která však v brance neskončila. Na druhé straně měl obrovskou příležitost duet Ručinský - Branda. Kratěna našel před brankou výborně postaveného Kašpaříka, který se před ležícím Jarinou cítil příliš sám na to, aby zvedl puk do sítě. Když odkrytou branku netrefil ani dobře hrající Branda, dospěl zápas do prodloužení.

Nastavený čas rozuzlení také nepřinesl. Dobré šance zmařili Ton, Hanzlík a Chabada jimž na opačné straně sekundovali za Chemopetrol Branda a Kubinčák.

Ohlasy trenérů

Josef Beránek (Litvínov): "Po vedení jsme dost brzy po zbytečné chybě inkasovali. Potom jsme zaváhali a soupeř dokázal otočit skóre. Bod jsme nakonec vybojovali, i když v závěru jsme měli i dost smůly."

Leo Gudas (Sparta): "Odehráli jsme dobré utkání. Mohli jsme rozhodnout už ve druhé třetině, ale šance jsme nedali a domácí nás potrestali. Nakonec jsme rádi za bod, ale měli jsme na vítězství."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli