1., pátek 12. 9. 2003
Karlovy Vary - Sparta KVA - SPA
Karlovy Vary: Pejchar (2. Jarina) - Galvas, F. Ptáček, Rodin, Bauer, Krajíček, Kivoň - Košťál, Alinč, V. Polák - Bednařík, Tvrdík, L. Svoboda - Němčický, Lipianský, Netík - Petr Kumstát, Pavliš, Skuhravý. Trenéři: Hořava, Rulík.
Sparta: Bříza - L. Procházka, Srdínko, M. Richter, Řezníček, Jan Hanzlík, Šrek - Havlát, Marek, Ton - Kratěna, Broš, Špilár - Paroulek, Šimíček, Tomajko. Trenéři: Hadamczik, Konečný.
Branky a nahrávky: 35. Netík - 2. Špilár (Kratěna), 2. Šimíček (Paroulek), 11. Ton (Broš), 44. Broš (Šimíček). Rozhodčí: Minář - Blümel, Vitík. Vyloučení: 3:6. Využití: 0:1. Diváci: 4080. Třetiny: 0:3, 1:0, 0:1.
HC Sparta Praha

Komentář

Nástup Sparty do zápasu byl famózní. Už po 62 sekundách zmrazil domácí publikum Špilár, který využil první šance po nahrávce Broše a po ledě prostřelil Pejchara. Uplynulo 39 sekund a hosté se radovali podruhé. Šimíček vystřelil z pravého kruhu, puk zazvonil o tyč a spadl do branky. Následoval faul Kumstáta na Marka, po němž přenechal Pejchar místo v brance Jarinovi. Přesilovku strávila Sparta po vzoru předchozích minut v útočném pásmu, varský náhradník však odolal. V 6. minutě těžil ze spolupráce Špilára a Broše Kratěna, který střílel z prostoru mezi kruhy. Teprve poté přišel první ostrý zásah Břízy při šanci Němčického. Sparťané excelovali, obléhali branku a domácí mohli děkovat Jarinovi, že se skóre zastavilo. Avšak jen do 11. minuty, kdy Broš geniálně uvolnil na křídle Tona, jenž pohodlně trefil odkrytou branku. Pak se osmělili domácí a Bříza se zapotil při šanci Alinče. Ve 13. minutě připravil Richter v roli útočníka šanci pro Kratěnu, zachraňoval bleskovým přesunem Jarina. Za okamžik našel Bednařík najetého Rodina, jeho střela skončila na Břízově tyči. K odraženému puku se dostal znovu Bednařík a trefil připraveného gólmana. Přesilovka od 15. minuty při vyloučení Šreka se domácím hrubě nevyvedla. V pasivitě Energie vynikla snad jen akce Poláka zpoza branky. Větší možnost domácích zaznamenal až Svoboda při hře pět. Převahu měla stále Sparta, což dokumentoval efektní narážečkou se Šimíčkem Špilár a v závěru průnikem po pravém křídle Havlát.

Ruch první části vystřídala klidnější třetina druhá. Domácí ani Holešovičtí nevyužili své přesilovky, Sparta i přes možnosti Kratěny a Havláta. Zámořská posila zařídila také šanci pro Marka ve 28. minutě, Jarina kryl. Výborně bruslící sparťané nepouštěli domácí hráče před Břízu, aktivně napadali po celém hřišti a nutili soupeře k chybám. Jednu z nich nepotrestal u tyče Kratěna. Ton s Havlátem úřadovali před brankou ve 30. minutě, druhý jmenovaný si udělal prostor mezi kruhy a bekhendovou střelu Jarina likvidoval s obtížemi. Na opačné straně pálil od modré Krajíček. Domácím se podařilo snížit ve 26. minutě exsparťanem Netíkem ze sólového nájezdu. Následovaly velké příležitosti Alinče a Krajíčka a publikum se začalo znovu probouzet. Za minutu dostal za hru vysokou holí proti Košťálovi dvojnásobný trest Šimíček. Domácí sevřeli Spartu, ale obrana obětavým výkonem dostávala kotouče z blízkosti branky. S Ptáčkovou střelou si pak poradil Bříza stejně jako s Polákovou akcí.

Pěknou akci předvedl první útok Sparty v úvodu třetí části. Zahřmělo ale až ve 44. minutě, kdy se po Šimíčkově přihrávce trefil pod horní tyč Broš – 1:4. Za dvě minuty prováhal Lipianský možnost na střelu a zazdil akci Varů zpětnou přihrávkou. Při vyloučení bývalého hráče Varů Procházky pálil Alinč kousek od modré do tyče Břízovy branky. V 52. minutě naložil Lipianský se svou možností lépe, jeho střela se však mezi tyče nevešla. Vary se osmělovaly s blížící se sirénou před Břízu častěji, za minutu musel Řezníček na poslední chvíli odzbrojit Kumstáta, který už se mezi kruhy chystal ke střele. Další přesilovka při vyloučení Špilára byla pro domácí již jen marným dobýváním sparťanské branky, i když si nebezpečnou střelu od modré připsal Alinč. Sparťané s přehledem uhájili své první vítězství a odvážejí si z Varů tři body.

Ohlasy trenérů

Kamil Konečný, Sparta: „Utkání se mi hodnotí dobře. Jsem spokojen s výsledkem a i výkon byl na solidní úrovni. Zápas ovlivnili dva rychlé góly v úvodu zápasu. Uvolnili jsme se, dařila se nám kombinace a následující třetí gól asi rozhodl. Ve druhé třetině jsme hráli více na krásu než na účel a málem jsme na to doplatili. Za stavu 3:1 měli domácí dvě velké šance při přesilovce. Kdyby proměnili, měli bychom to asi složitější.“

Miloslav Hořava, Energie: „Souhlasím, že utkání bylo ovlivněno dvěma rychlými góly. Sparta se uklidnila, zatímco my jsme byli v křeči. Ve druhé třetině už jsme lépe kombinovali a měli jsme vyšší tempo. Mohli jsme utkání ještě zdramatizovat, ale nestalo se. Je to pro nás poučení do příštích zápasů. Za branky v úvodu nedáváme vinu Pejcharovi, ale chtěli jsme udělat nějakou změnu a vyměnili jsme ho. Jarina odchytal zbytek utkání velmi dobře.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ