8., úterý 30. 9. 2003
Liberec - Sparta LIB - SPA
Liberec: Svoboda - J. Nedvěd, Moravec, Šmíd, Jiruš, Krstev, Čakajík - Rozsíval, M. Straka, Korhoň - Kropáč, Plodek, S. Procházka - V. Novák, Kašpařík, Verčík - od 41. navíc Pabiška
Sparta: Bříza - L. Procházka, Srdínko, Richter, Řezníček, Výtisk, Jan Hanzlík - Ton, Marek, Tomajko - Kratěna, Broš, Špilár - Paroulek, Šimíček, Vondráček - od 41. navíc Vrbata
Branky a nahrávky: 10. Kašpařík (V. Novák, Čakajík), 11. S. Procházka (Kropáč, Plodek), 30. Verčík (Krstev, Kašpařík) - 11. Marek (Ton), 27. Řezníček (Kratěna, Broš), 30. Marek (Ton, Tomajko), 60. Řezníček (Marek, Kratěna). Rozhodčí: Minář - Pacal, Pospíšil. Vyloučení: 7:5, navíc V. Novák (Liberec) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 2402.
HC Sparta Praha

Komentář

Nabuzení liberečtí hráči poprvé zahrozili hned v první minutě. Břízu vyzkoušel nebezpečným pokusem Korhoň. Za chvíli mezi kruhy nabil Kropáč Milanu Procházkovi, jeho střela skončila vedle sparťanské branky. Sparta měla možnost zahrozit při prvním vyloučení zápasu, ale svoji přesilovou výhodu zcela prováhala. V 6. minutě se musel červenal Bříza, jeho špatnou rozehrávku málem potrestal exsparťan Jiruš. Svědky gólové smršti byli diváci v polovině úvodní třetiny. Bodyček Čakajíka nejprve zastavil Broše, obránce Liberce pak vyslal do úniku Nováka, jehož střílenou přihrávku tečoval za záda Břízy další bývalý sparťan Kašpařík. Za 22 sekund odpověděl Marek, který proměnil v gól přihrávku Tona. Za dalších 31 sekund se stav opět měnil. Břízu překonal střelou nad ledem Stanislav Procházka. Povzbuzení hráči Bílých Tygrů se jali dále útočit a opět to zkoušel Procházka, jeho střelu však tentokrát zastavila tyč. Do šance se hosté dostali 10 sekund před první sirénou. Svoboda však překazil Kratěnovi gólovou radost, když vyrazil jeho pokus nad branku.

V prostřední části sparťané ovládli led. Domácí byli pod tlakem a dělali fauly. Po dvou z nich se museli Tygři bránit ve třech a těsné vedení se nakonec přece jen vytratilo. Pravý růžek Svobodovy klece vymetl Řezníček a srovnal. Za tři minuty dostal najetý Marek puk od Tona a dal svoji druhou branku v zápase, která otočila stav. Další smršť branek dokončil těsně před polovinou zápasu Verčík, jemuž u gólu asistoval Kašpařík. Zápas dostal další náboj, k vidění byl rychlý kombinační hokej. Vrátit Spartě vedení mohl Petr Ton, v samostatném úniku však přestřelil. Svoboda se měl co ohánět hlavně při akcích prvního útoku Sparty vedeného Janem Markem, ale držel pro domácí nerozhodný stav.

Chvilkové převahy obou týmů nabídla poslední část hry. Liberečtí vyrobili závar před Břízou, za Spartu oplácel Broš a Ton. Sparťané se pomalu začali dostávat do tlaku, který přerušila jen Plodkem zazděná šance při jednom z vyloučení. Důležitým se ukázalo právě využívání přesilových her. Sparťané proseděli v posledních 13 minutách za katrem celkem šest minut, ovšem domácí toho nedokázali využít. Na ledě se začalo ke konci zápasu jiskřit a domácí na to doplatili. 2+2 minuty vyfasoval pár minut před koncem Procházka, po půl minutě přisedl Čakajík a Sparta hrála pět proti třem. 49 sekund před koncem zápasu přišlo rozhodnutí. Vítězný gól zaznamenal Řezníček, pro kterého to byl druhý gól v zápase. Sparta tak odváží z Liberce všechny body.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač, Liberec: "Myslím, že dnes jsme si nezasloužili prohrát. Sparta předtím prohrála dvakrát za sebou a potřetí už asi prohrát nemohla."

Alois Hadamczik, Sparta: "Bylo to velmi kvalitní extraligové utkání. Neproměnili jsme řadu šancí. V naší hře byl znát návrat Petra Tona, Markův útok hrál velmi dobře. Jsme spokojeni, že po dvou zápasech půstu, máme opět plný bodový zisk."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek