11., pátek 10. 10. 2003
Sparta - Zlín SPA - ZLN
Sparta: Bříza - L. Procházka, Srdínko, Výtisk, Řezníček, R. Míka, Jan Hanzlík (38. Kasík) - Ton, Marek, Tomajko - Kratěna, Broš, Špilár - D. Vrbata, Šimíček, J. Šindel, od 41. min. navíc Jakeš, Vondráček, Hromas. Trenéři: Hadamczik, Konečný.
Zlín: Altrichter (10. - 33. Tuček, 33. - 34. Altrichter, 34. Tuček) - Tesařík Zubíček, M. Hamrlík, Blaťák (11. Hučko), D. Nosek, Macholda, od 21. min. navíc Zavrtálek - Barinka, Jenáček, E. Weissmann - Balaštík, Leška, Veselý - M. Okál, Vlach, Mokrejš - Záhorovský, M. Čech I, R. Pšurný. Trenéři: Bokroš, Stuchlík
Branky a nahrávky: 4. Marek (Tomajko), 5. Šimíček (J. Šindel), 10. J. Šindel (Šimíček, D. Vrbata), 14. Šimíček (D. Vrbata), 30. J. Šindel, 33. Špilár (Broš), 35. Srdínko (L. Procházka, Marek), 39. Ton (Marek), 42. Špilár (Kasík, Šimíček), 49. Marek (Ton) - 40. M. Hamrlík (Leška), 55. M. Čech I (E. Weissmann), 56. Barinka (E. Weissmann, Zavrtálek), 57. Vlach (Macholda). Rozhodčí: Husička - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 4:8, navíc Jan Hanzlík, Výtisk oba 5 min. a do konce utkání - Jenáček, Zubíček oba 5 min. a do konce utkání, Hučko 10 min. Využití: 3:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4275.
HC Sparta Praha

Komentář

Štastnými dvojnásobnými střelci byli Šimíček, Marek, Špilár a Šindel, pro něhož byla jeho první trefa zároveň prvním extraligovým gólem v kariéře. Stínem utkání je velký počet vyloučení. Čtyři hráči uviděli od rozhodčího trest 5+TDK.

Hosté do Holešovic sice přijeli s vidinou na úspěch, ovšem ta se začal apo pár minutách rozplývat. První gól načasovali sparťané do čtvrté minuty, Tomajkovu akci zakončil pohotovou a překvapivou střelu Marek. Srovnat mohl Okál, klečícího Břízu nepřekonal a Medvědi opět pykali. Puk si po střele Šindela sebral u mantinelu Šimíček a svoji střelou Altrichtera překvapil. Zlínští pokračovali v aktivní hře, ale když už se probili před Břízu, sparťanský gólman je skórovat nenechal. Nápadité útoky Sparty naopak slavily jeden úspěch za druhým. Po deseti minutách již svítil stav tři nula a radoval se Jakub Šindel. Precizně zakončeným blafákem se radoval ze své první extraligové trefy. Tato rána již oslabila útočné aktivity Medvědů a Sparta se nadále tlačila do šancí. V cestě jim již nestál Altrichter, ale náhradník Tuček. Ve 13. minutě zápas skončil pro Výtiska. Při svém návratu z trestné lavice nestačil dojet ani na střídačku a putoval po trestu pět plus do konce utkání do kabin, když těsně před sparťanskou střídačkou zezadu atakoval Noska. Vyloučení provázela celý zápas, svůj první trest si vzápětí jel odsedět Veselý. Největší šance se hostům naskytla na konci 17. minuty, na obránce Hanzlíka se řítila trojice Balaštík, Leška a Hamrlík, ale sparťanský bek obětavým pádem puk na Břízu nepustil.

Po 45 sekundách druhé třetiny se vrátil na trestnou Veselý, ale největší šanci musel likvidovat Bříza. Nájezd dvou na jednoho řešil Barinka bombou, kterou dokázal gólman Sparty nejen chytit, ale i udržet před dotírajícím Balaštíkem. Kontroval Broš, ale jeho střela do protipohybu Tučka jen o milimetry minula branku Zlína. Centr druhé sparťanské formace hýřil aktivitou, obtočil se mezi dvěma obránci, ale nedokázal sám před Tučkem důrazně zakončit. Šance střídala šanci, výtečnou podívanou nabídla zlínská přesilovka při vyloučení Srdínka. Medvědi se zakousli do Sparty velmi bolestivě, ale smůla se jim lepila na paty. Bombu Hamrlíka zastavila tyčka, dorážku Balaštíka Bříza a druhou dorážku Veselého břevno! Stav se měnil až v polovině utkání. Jakub Šindel po dvaceti minutách hry navázal na svůj první úspěch, vyplatil se mu pobyt v prostoru, kde to bolí a dorážkou zvýšil již na 5:0. To neunesl Martin Jenáček a Šindela fauloval, vysloužil si tak trest 5+TDK. Do třech poslal hosty zásah brankáře Tučka, který odpálil puk mimo led. Početní výhodu využil Špilár, který dorazil puk po Brošově akci. Hosté podruhé střídali gólmany, do branky se vrátil Altrichter. Na led se s narůstajícím skóre vkrádala nervozita. Vrchol nadešel ve 34. minutě, kdy se do bitky pustili Hanzlík a Zubíček. Další pohroma na zlínské přišla zanedlouho. Altrichter s bolestivou grimasou opustil led a vrátil se Tuček. Hned jeho první zásah úspěšný nebyl, od modré jej prostřelil Srdínko. Zlínským se přestaly dařit i jejich pověstné přesilovky, což jasně demonstrovali ve 39. minutě. Z obranného sevření doslova ulétl Ton, zbavil se i hákujícího protihráče a ponořil hosty do ještě větší beznaděje - 8:0! Paradoxně v nepříliš povedené přesilovce hosté dokázali skórovat. Obránce Hamrlík v jízdě vypálil svoji pověstnou pumelici a po ledě svým prvním letošním gólem snížil.

Při nástupu do třetí třetiny hráče Sparty uvítali jejich fanoušci pokřikem "deset". Sparťané jejich přání začali záhy plnit. Kombinaci Kasíka se Šimíčkem zakončil v přesilovce Špilár a bylo 9:1. Kýženého desátého gólu mohli domácí dosáhnout hned po chvíli v přesilovce, ale svoji výhodu prováhali. Poté co se vyloučený Hučko vrátil na led si svůj posez na trestné zopakoval. Dvanáct sekund po jeho návratu se na Spartě slavilo. Desátou branku Sparty přidal symbolicky její nejlepší střelec Jan Marek. Logickým vyústěním bylo polevení v útočné aktivitě a hosté ukázali, že většinou přeci jen nejsou nijak snadným soustem. Většího prostoru využili ke vstřelení tří branek během dvou minut. Weissmann, Barinka a Vlach alespoň mírně zkorigovali hrozivě vypadající debakl. Zejména zakončení Petera Barinka stálo za to, v samostatném nájezdu rychlými kličkami oklamal Břízu a zakončoval do zcela odkryté klece. V posledních minutách se Sparta i Zlín ještě několikrát dostali do zakončení, ale stav 10:4 se již nezměnil.

Ohlasy trenérů

Ernest Bokroš, Zlín: „Utkání rozhodl náš špatný začátek, dostali jsme rychlé góly. Chtěli jsme s tím něco udělat, střídali jsme brankáře, ale prostě to nešlo. Došlo k přesilovkám, kdy jsme znovu inkasovali. Za stavu 5:0 se těžko mobilizuje. Ale jsem rád, že jsme to neodbruslili a závěr trochu přikrášlili góly.“

Alois Hadamczik, Sparta: „První třetina byla z naší strany velmi dobrá. Bruslili jsme, proměňovali jsme šance. Musím říct, že jsme hráli velmi dobré utkání, negativem jsou zranění Kratěny a Srdínka, navíc byli do konce utkání vyloučeni Výtisk a Hanzlík. Ale s celkovým výsledkem jsme nadmíru spokojeni.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila