35., úterý 30. 12. 2003
Sparta - Slavia SPA - SLA
Sparta: Bříza - Sloboda, Řezníček, J. Kasík, Srdínko, Výtisk, Jan Hanzlík - Kratěna, Broš, Chabada - Bartečko, Špilár, Tomajko - Ujčík, Šimíček, Z. Sedlák - D. Vrbata, Bakus, Dragoun. Trenér: Konečný.
Slavia: Málek - J. Novák, Kolařík, P. Kadlec, D. Pojkar, Kuntoš, Graňák - D. Hruška, J. Beránek, Sup - Kropáč, P. Martinec, Antoš - Jaroš, Vondrka, R. Dlouhý - Kvapil, M. Kopecký, Tomica. Trenéři: Růžička, Weissmann a Kalous.
Branky a nahrávky: 9. Kratěna (Chabada, Srdínko), 34. Špilár (Bartečko, J. Kasík), 54. Broš (Řezníček, Chabada) - 28. Kolařík (Sup, J. Beránek), 58. Antoš (P. Kadlec, P. Martinec). Rozhodčí: T. Svoboda - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 8:7. Využití: 1:1. Diváci: 12.858.
HC Sparta Praha

Komentář

Pražské derby začala aktivněji sebevědomá Slavia. Největší šanci úvodu měl v páté minutě Beránek, který se po rychlé souhře dostal ke střele, proti které ale skvěle zakročil Bříza. Sparťané se pomalu osmělovali, přes tvrdou obranu Slavie se těžce prosazovali, ale hned první velká šance skončila gólem. Kolařík v deváté minutě zachyboval ve středním pásmu, Chabada s Kratěnou najížděli na jediného beka a Kratěna ideální příhru Chabady přetavil ve vedení 1:0. Ve zbytku úvodní části byli slávisté nebezpečnější, vytvořili si několik brankových šancí, střelecky aktivní byl Kropáč, do šance se probil i Sup, ale Bříza odolával. V závěru sparťané dostali výhodu přesilovku čtyři na tři, ale domácím se vůbec nevydařila.

Po přestávce se obraz hry změnil. Sparťané měli častěji puk na svých holích, stoprocentní šanci si však nevytvořili. Nejvážnější byla šance Chabady, ale v nevýhodné střelecké pozici měl svoji úlohu těžkou. Slávisté se vymanili z převahy Sparty a podařilo se jim srovnat krok. V přesilové hře se v závaru před Břízou nejlépe zorientoval Kolařík a doklepl puk za Břízu. Po vyrovnání se na ledě začalo jiskřit, hráči obou mužstev tvrdě dohrávali osobní souboje a rozhodčí se měli co ohánět. Ještě ve druhé části hry se ale sparťané vrátili do vedení. Špilár upláchl po pravé straně a přesnou střelou nad pravý beton slávistického gólmana převážil skóre opět na stranu Sparty.

V závěrečné části hry zápas gradoval. Stejně jako byli k vidění pohledné hokejové akce, předvedli hokejisté divákům také hromadnou bitku. Při vyloučení Šimíčka atakoval velmi tvrdě jeden z bránících sparťanů slávistického beka. Následkem byl hromadný konflikt, do kterého se zapojili i hráči ze střídačky. Vyloučeni byli nakonec Beránek s Kasíkem, kteří se v průběhu zápasu dostali do několika konfliktů. Minutu a půl po hromadném konfliktu padl vítězný gól. Řezníček našel od modré čáry volného Broše, který ihned puk nasměroval na branku Málka a překvapený gólman Slavie si puk srazil do vlastní sítě. Slávisté se těžce prosazovali přes pozornou obranu Sparty, přestože napadali její rozehrávku již v zárodku i třemi hráči, větší šanci si dlouho nedokázali připravit. Přeci však hosté zápas zdramatizovali. Chybu v obraně potrestal Antoš, ale již bylo pozdě. Sparťané si v posledních dvou minutách vedení pohlídali a nepustili své rivaly z Edenu ani k power-play.

Ohlasy trenérů

Kamil Konečný (Sparta Praha): "Poprvé, co jsem tady ve Spartě, přáli hokejoví svatí nám. Chtěli jsme hrát na rychlé protiútoky a doufali, že se ofenzivně ladění obránci soupeře nějaké té chyby dopustí, což se také nakonec potvrdilo. Jistě, sami jsme také několikrát zaváhali, ale brankář Petr Bříza podal vynikající výkon a dvakrát nás zachránila i tyčka. Utkání mělo svoji kvalitu, a přestože jsem ve Spartě teprve krátce, už mě atmosféra derby uchvátila."

Jiří Kalous (Slavia Praha): "Pokaždé chceme soupeři vnutit svůj styl hry a také dnes jsme byli aktivnější, ale nikoli produktivnější. Co se týče výkonů, nasazení a předvedeného hokeje, jsme maximálně spokojeni, ale prohráli jsme, jelikož jsme nevstřelili více branek ze šancí, které jsme si vytvořili. Svatí dnes opravdu stáli při Spartě."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila