36., neděle 4. 1. 2004
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Pinc - Chmelíř, Černošek, Ficenc, Jurečka, Kowalczyk, Kumstát, Rimmel, Zápotočný - Burger, Hubáček, Hulva, Irgl, Krenželok, Köhler, Míka, A. Padělek, I. Padělek, Tomášek, Turek, Štefanka.
Sparta: Bříza (56. Šindelář) - Hanzlík, Kasík, Sloboda, Srdínko, Výtisk, Řezníček - Bartečko, Broš, Chabada, Dragoun, Kratěna, Sedák, Tomajko, Ujčík, Vrbata, Šimíček, Špilár.
Branky: 7. Burger (Míka, Hubáček), 8. I. Padělek (A. Padělek, Turek), 8. Tomášek (Irgl), 33. Turek (Ficenc), 42. Turek (I. Padělek, A. Padělek), 57. Míka (Hubáček, Burger) - 2. Kratěna (Chabada), 22 (Tomajko, L. Procházka), 22. Sedlák. Rozhodčí: Homola - Český, Kostka. Vyloučení: 6:6. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 4942.
HC Sparta Praha

Komentář

Sparta už zapojila do hry obránce Procházku a útočníka Marka. Už ve druhé minutě vstřelila úvodní gól, když po krátkém úvodním tlaku domácích ujela první formace Sparty, Chabada našel po neúspěšné střele lépe postaveného Kratěnu, který do prázdné branky otevřel skóre. Vyloučení Hanzlíka a Chabady daly Vítkovicím možnost více než minutové přesilové hry, kterou však nevyužily. Vynahradili si to v 7. minutě, Břízu překonal ve vzájemném zápase poprvé v sezóně Burger a zahájil rychlý obrat skóre. Během dalších 102 sekund domácí rozebrali obranu Sparty vstřelili dva góly. Do vedení šli po dalším závaru, na jehož konci byl Ivan Padělek a na 3:1 zvyšoval zblízka za bezmocného Břízu Tomášek. Snaha Sparty o korekci narážela na gólmana Pince. V závěru třetiny se tak mohl vytáhnout v sólovém nájezdu na druhé straně Burger a po něm Aleš Padělek, jehož ránu zastavil Bříza.

Oplátku rychlého obratu si Sparta přichystala na úvod druhé části. Ve 22. minutě v rozmezí 25 sekund nejprve snížil zblízka Tomajko a po něm propálil vítkovického brankáře Sedlák – 3:3. Rušný zápas pokračoval šancemi Kohlera a na druhé straně Marka a Bartečka. Útlum Spartě přivodily paradoxně dvě přesilovky. Jedna se jí nejdříve nevydařila tak, že jedinkrát nevystřelila mezi tyče, a v té druhé ve 33. minutě ujel domácí Turek a vrátil k radosti slušně zaplněné haly v Porubě domácím vedení. Vyrovnat mohl Sedlák, před Břízou zase dorážel v přesilovce Burger a poslední šanci hostí v třetině zlikvidoval Pinc.

Nástup do poslední části tentokrát vyšel Vítkovicím. Na 5:3 zvýšil po nahrávce Ivana Padělka Turek a další možnosti následovaly z holí Burgra, Hubáčka a Jurečky. Vedení mohli Ostravané ještě rozhojnit v početní výhodě od 48. minuty při vyloučení Chabady, Bříza však podržel naději Sparty. Nepřekonal jej ani z akce dva na jednoho Turek, jehož střela mířila mimo. Poslední minuty se odehrávaly v rukou domácích, kteří už nehodlali pustit sparťany k vyrovnání. Naopak, domácí dosáhli Míkou i na šestý gól a do branky putoval na místo Břízy mladoboleslavský Šindelář. Poslední minutu zápasu ještě zpestřila bitka, kterou ohodnotil sudí Homola třemi dvouminutovými tresty.

Ohlasy trenérů

Aleš Tomášek, Vítkovice: "První třetina nám parádně vyšla. Chtěli jsme stejným způsobem pokračovat i ve druhé části, ale začali jsme špatně a zaplatili za to dvěma góly. Přestali jsme totiž bruslit a chvílemi jsme nevěděli, kde nám hlava stojí. Sparta hrála v první desetiminutovce druhé třetiny vynikající hokej. Naštěstí jsme to zlomili zásluhou Turkova gólu ve vlastním oslabení. Byli jsme ale lepší, důraznější a naše výhra je zasloužená. Do sestavy se nám začínají vracet marodi a na hře to je znát."

Kamil Konečný, Sparta: "Hráli jsme příliš pohodlný hokej, u soupeře byla znát daleko větší touha po výhře. Nic jsme nevytěžili ani z dobrého nástupu. Vítkovice nás prakticky v celém utkání předčily hlavně v pohybu i důrazem v osobních soubojích. Věřili jsme, že dva slepené góly v úvodu druhé části by nás mohly nastartovat, ale Turkův gól ve vlastním oslabení nás znovu utlumil. Selhali jsme v defenzivě. Obránci hráli nejen špatně dozadu, ale často nebyli schopni ani rozehrát puk."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila