ČF6, pátek 12. 3. 2004
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Pinc - Jurečka, Černošek, Seman, Zápotočný (57. Ficenc), Pavel Kumstát, Rimmel - P. Míka, Burger, Krayzel - Olesz, Turek, Hubáček - Irgl (38. I. Padělek), J. Štefanka, M. Tomášek. Trenéři: Svozil, A. Tomášek
Sparta: Bříza - L. Procházka, Řezníček, Výtisk, Šrek, Jan Hanzlík, Srdínko, od 59. navíc Sloboda - Ton, Marek, Chabada - Špilár, Broš, Bartečko - Ujčík, Šimíček, Tomajko - od 59. navíc Šindel. Trenéři: Hadamczik, Konečný
Branky a nahrávky: 1. P. Míka (Burger, Černošek) - 3. L. Procházka (Marek), 35. Chabada (Marek, Ton), 44. Marek (Šimíček, Bartečko), 46. Šimíček (L. Procházka, Marek). Rozhodčí: Kolísek, Svoboda - Hejduk, Křivský. Vyloučení: 10:8, navíc Zápotočný a Hubáček 5 minut a do konce utkání. Využití: 0:2. Diváci: 5100 (vyprodáno). Konečný stav série: 2:4.
HC Sparta Praha

Komentář

Pro Spartu začal zápas snad nejhůře jak mohl. Na důležitý první gól nečekali diváci dlouho, již po dvaceti sekundách se před Břízou objevil Míka a svým důrazem poslal domácí do vedení, 1:0! Neuplynula ani minuta a Bříza byl opět v souboji jeden na jednoho, tentokrát s Oleszem, ale podruhé již zvítězil sparťanský gólman. Jako blesk z čistého nebe zapůsobila situace ze třetí minuty. Svoji chybu při první brance napravil obránce Libor Procházka, který přečíslení 2 na 1 řešil střelou a v čase 02:19 vyrovnal, 1:1! Přesilovou výhodu při vyloučení Krayzla sparťané promrhali, již v plném počtu se ideálně do puku v dobré šanci netrefil Bartečko. V polovině třetiny se strhla bitka, po odeznění emocí dotíral na Pince Špilár. Sparta získávala pomalu na aktivitě a domácí gólman byl ve větší permanenci než Petr Bříza. Domácí neobrátili obraz hry ani při vyloučení Srdínka, ale po oslabení se hra přeci jen uklidnila, šance vymizely. V polovině 17. minuty zahrozil až Marek, jehož střela jen těsně minula klec Pince. Do konce úvodní třetiny se ale skóre již nezměnilo.

Do prostřední části vlétli aktivně Vítkovičtí, Břízu provětrali Jurečka s Černoškem. Šimíček poté fauloval Semana a domácí měli dvě minuty přesilovky, ovšem největší šanci si vytvořili slovenští forvardi Sparty Bartečko se Špilárem. Velkou šanci ale zlikvidoval Pinc. V plném počtu zahrozil opakovanou střelou Řezníček, na druhé straně Břízova lapačka zkrotila puk z hole Burgra. Vedení měl ve 28. minutě na holi Ton, ale ve výborné pozici šanci spálil, puk letěl vysoko nad branku. Domácí přežili v polovině zápasu i oslabení při vyloučení Irgla. Nadějnou pozici si vypracovali také Vítkovičtí, ale před Břízou Štefanka z první branku minul. Psychologický gól na 2:1 nakonec vstřelili hosté. Marek vybojoval v rohu pro Tona, jenž našel před brankou nekrytého Chabadu, který pohodlně překonal Pince, 1:2! Obě mužstva si nedlouho před druhou sirénou vyzkoušela hru ve čtyřech na obou stranách, Pinc se zapotil při likvidování střely Hanzlíka, Bříza po střele Štefanky. Ideální příležitost na vyrovnání přišla pro Vítkovice v samém závěru. Na trestné se sešli dva odchovanci tamějšího klubu, ovšem dnes již v dresu Sparty, Šimíček a Výtisk, Ostravané hráli více než 100 sekund přesilovku 5 na 3, ale dvojnásobnou početní výhodu domácím zhatil faulem Turek.

Domácí dohrávanou výhodu ve třetí části nevyužili. Přesilovku poté dohrávala i Sparta a zbytečně ostrým zákrokem ji "vyšperkoval" Turek, který tak poslal své mužstvo do tří. Zákrok vítkovického centra potrestal Marek, který převzal ideální přihrávku Šimíčka a suverénně zvýšil ve 44. minutě na 3:1 pro Spartu, která tak byla velmi blízko postupu! Pinc chvíli po Markově zásahu čelil šancím Tona a Chabady. Nervózní domácí nadále faulovali, za "loket" na Řezníčka odešel na trestnou ve 46. minutě Štefanka. A sparťané zasadili rozhodující ránu. Libor Procházka vypálil, puk tečoval Šimíček a Pinc se již mohl pouze ohlédnout za svá záda, 1:4! Vítkovičtí stav těžce nesli a na ledě o potyčky nouze rozhodně nebyla. Emoce vybouchly v bitce, ve které hrál hlavní roli rozběsnělý obránce Vítkovic Zápotočný. Atmosféra se nadále hrotila, Hubáček v 54. minutě krosčekoval Hanzlíka a byl vyloučen na pět minut a do konce utkání. Podstatné však bylo, že žádná branka již nepadla, Sparta tak po výsledku 4:1 a celkové výhře 4:2 na zápasu postupuje do semifinále!

Ohlasy trenérů

Ladislav Svozil, Vítkovice: "Sérii jsme dost možná ztratili smolnou prohrou v úvodním utkání na Spartě. Dneska jsme už byli pod tlakem. I když jsme šli šťastně do vedení, okamžitě jsme inkasovali a to bylo klíčové. Sparta pak hrála perfektně zezadu, bránila střední pásmo a čekala na chyby. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že ještě zjednodušíme hru, budeme nastřelovat puky a tlačit se před branku i za cenu toho, že to bude bolet. Gól na 1:3 nás ale zlomil. Sparta má ohromně silný tým a jsem rád, že jsme jí postup znepříjemnili."

Alois Hadamczik, Sparta: "Vzali jsme si ponaučení z minulých zápasů a zlepšili hru zezadu. Pro psychickou pohodu bylo důležité domácí vítězství v pátém utkání. Byli jsme tady v klidu a věřili, že bychom to mohli ukončit. Po kvalitním výkonu se nám to i povedlo. Série měla celkově velice dobrou úroveň. Přispěly k tomu i Vítkovice, které zejména doma praktikují kvalitní a útočný hokej."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek