SF5, středa 24. 3. 2004
Sparta - Slavia SPA - SLA
Sparta: Bříza - L. Procházka, Řezníček, Výtisk, Šrek, Sloboda, Jan Hanzlík - Ton, Marek, Chabada - Špilár, Broš, Bartečko - Kratěna, Šindel, Tomajko - Ujčík, Šimíček, Dragoun. Trenéři: Hadamczik, Konečný.
Slavia: Franěk - J. Novák, Graňák, Kadlec, D. Pojkar, Kolařík, Kučera - Klepiš, P. Martinec, Antoš - D. Hruška, Beránek, Sup - Vondrka, M. Kopecký, R. Dlouhý - Ivan, Krátoška, Tomica. Trenéři: Růžička, Weissmann, Kalous.
Branky a nahrávky: 36. Bartečko (Kratěna, Šimíček), 58. Šimíček (Řezníček, Marek), 59. Ton (Ujčík) - 7. Klepiš (J. Novák), 47. Antoš (Krátoška), 53. Sup (Kučera), 62. Antoš (Krátoška). Rozhodčí: Havlík, Venglář - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 3:5, navíc Marek (Sparta) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 10.228. Stav série: 3:2.
HC Sparta Praha

Komentář

Oťukávání v úvodu zápasu přerušila vyloučení na obou stranách, ovšem ani jednomu ze soupeřů se nepodařilo prosadit. Až v úvodu sedmé minuty viděly zaplněné tribuny první gól. Po střele Nováka se k dorážce protlačil Klepiš a střelou mezi Břízovy betony poslal Slavii do vedení, 0:1! Spartu gól opařil a hosté se dostávali do tlaku. V nadějných střeleckých pozicích byli Kadlec, několikrát Klepiš, druhý gól měl na holi Hruška. Ze sevření Slavie domácí vymanila domácí až Markova formace, ale největší příležitost Sparty v těchto fázích byla teč Špilára, která mířila daleko vedle branky Fraňka. V závěru třetiny sparťané hráli dvě přesilové hry, sám před Fraňkem byl Broš, ale tato jediná příležitost zůstala nevyužita. Do kabin odcházeli spokojenější hosté.

Druhá třetina byla po většinu času v režii Slavie, která si dokázala vytvořit obrovský tlak. Za Spartu zahrozil v prvních deseti minutách pouze Ujčík, jinak se šance kupily především před Břízou. Beránkova střela nad Břízovo rameno jen o milimetry neskončila brankou, následně mohl do odkryté branky dorážet Hruška, před Břízu se proháčkoval Krátoška, nebezpečně před branku nahazoval Tomica. Hrálo se prakticky pouze v útočném pásmu Slavie a sparťané se ze všech sil bránili atakům slávistů. První náznak zvýšené aktivity byl zásah Viktora Ujčíka, po jehož střele se puk zatřepetal v síti, ovšem až po odpískaném zakázaném uvolnění. Za dvě minuty ale hala vybuchla znovu. Kratěna parádní individuální akcí připravil gól pro Bartečka - ve 36. minutě 1:1! Ve zbylém čase více plály emoce, rozhodčí nechali bez povšimnutí několik ostřejších zákroků a na led se vkradla nervozita.

V poslední třetině přišlá gólová exploze. Klepiš v 47. minutě v pravém rohu útočné třetiny puk, přihrál Krátoškovi, jehož střelu dorazil za Břízova záda Antoš - 1:2! Za pět minut uháněla na jediného bránící sparťana dvojice Sup-Hruška a Sup povedenou střelou dostal hosty do dvougólového vedení - 1:3! Sparťané nesložili zbraně a tři minuty před koncem Šimíček po parádní přesilovkové kombinaci snížil - 2:3! Trenéru Hadamczikovi se výborně povedl před tímto gólem taktický tah, když za Petra Břízu poslal do pole hráče a sparťané tak mohli hrát přesilovku 5 na 3. Za minutu Spart srovnala, Ujčíkovu přihrávku zpoza branky Ton přetavil ve vyrovnání - 3:3! A pro hosty mohli být ještě hůře, v obrovské šanci byl Marek, 4 sekundy před koncem Chabada nastřelil tyč! Přesto zápas dospěl do prodloužení.

To netrvalo dlouho. Po 100 sekundách rozhodl střelou z bezprostřední blízkosti Antoš. Slávisté tak poprvé trumfovali v nastaveném čase a vrací sérii za stavu 3:2 na zápasy pro Spartu zpět do Edenu.

Ohlasy trenérů

Jiří Kalous, Slavia: „Byli jsme výrazně lepší a zaslouženě jsme zvítězili.“

Alois Hadamczik, Sparta: „Hraje se šedesát minut. Je pravdou, že chvílemi byla Slavia lepší, hrála velmi dobře. V závěru jsme měli dvě vyložené šance a nastřelili jsme tyčku. K vítězství jsme měli blíž.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek