9. 3. 2005 | Lucie Vítková

Sparta krůček od vyřazení

ČF4, středa 9. 3. 2005
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Pinc - Kubina, Philipp, Seman, Mojžíš, Černošek, Hudec - Vůjtek ml., J. Štefanka, Varaďa - Irgl, R. Procházka, P. Hubáček - I. Padělek, Burger, Turek - Peterek, Hulva, Tomášek. Trenéři: Vůjtek st., Holaň.
Sparta: Bříza – Melichar, Majeský, Richter, Hanzlík, Dobroň, Řezníček, Schnábel – Hlavlát, Nedvěd, Chabada – Olesz, Výborný, Hlaváč – Ton, Marek, Sivek – Netík, Kašpařík, Eiselt.
Branky a nahrávky: 4. Černošek (Varaďa, Vůjtek), 39. Peterek (Hulva, Tomášek), 57. Varaďa (Kubina) – 42. Marek (Chabada), 57. Hlaváč (Výborný). Vyloučení: 4:6. Využití: 0:0. Rozhodčí: Bolina, Minář – Barvíř, Blumel. Střely: 36:30. Stav série: 3:1.
Ani druhé utkání ve Vítkovicích sparťané nezvládli! Dvě třetiny tahali za kratší stranu provazu a nakonec zaslouženě podlehli 2:3. Pražané se trápí a jediný zápas je dělí od konce sezóny, Vítkovice v sérii vedou 3:1.

Komentář

Domácí hokejisté, posíleni včerejším vítězstvím, znovu vlétli do utkání mnohem aktivněji než Pražané. Procházkova střela byla v poslední chvíli zblokována, švihem nebezpečně pálil Štefanka. Trojici Havlát – Výborný – Hlaváč zastavila v jízdě na jediného beka Vítkovic píšťalka rozhodčího oznamující ofsajd. Ve 4. minutě se společně s forvardy Varaďou a Vůjtkem vřítil do třetiny obránce Černošek a rychlou střelou zápěstím poslal puk mezi Břízovy betony. V následné čtyřminutové přesilovce Vítkovice hosty značně mačkaly v útočné třetině, Procházku a Vůjtka zastavil Richter. Burgerova tvrdá rána a Vůjtkova otočka znovu skončili ve výstroji sparťanského brankáře. Ostravané byli mnohem nebezpečnějším týmem a Spartu přehrávali ve všech směrech. Ojedinělé pokusy hostů pak v klidu lapil gólman Pinc, nadvakrát zneškodnil také šanci Hlaváče. Burger s Turkem si vylámali zuby na Břízovi, jenž byl znovu oporou.

Prostřední dějství přineslo stejný obrázek jako část první. Holešovičtí byli všude pozdě a jen přihlíželi mnohdy až příliš snadné hře domácího celku. Před Břízu si háčkoval cestu Turek, neuspěla ani rána Philippa. V oslabení nevyužili nabídnuté šance Vůjtek a Varaďa. Po příhře kapitána Kubiny nepropasíroval kotouč k tyči mladý Hulva. Sparta se dostala ke slovu až v přesilové hře, kdy Majeského střelu tečoval Výborný. Pinc byl ovšem pozorný a poradil si také s bassebolovým úderem Havláta. Richter zcela osamocený před vítkovickým gólmanem napálil pouze konec jeho hokejky. Neujaly se ani pokusy Štefanky a velice aktivního Vůjtka. Ve 39. minutě se po zmatku před Břízou dostal k puku Peterek a nekompromisní střelou zblízka k tyči skóre navýšil.

Ve 42. minutě se Pinc nedohodl se svými spoluhráči, čehož využil Marek a střelou do protipohybu brankáře snížil. Sparta se nadechla k velkému závěru a poprvé v zápase byla na koni. Vyhrávala souboje, vytvářela si nespočet šancí a Vítkovicím nezbylo než vyhazovat kotouče přes celé kluziště. Na tlak reagoval kouč Vůjtek oddechovým časem pro své svěřence, ale rozjetou Spartu nezastavil. Největší příležitosti propásl od modré Hanzlík, jehož střelu si málem srazil do vlastní klece Philipp. Trestuhodně zaváhali také Netík s Eiseltem. Štěstí se přiklonilo na Pražany při šanci Varaďi, který netrefil úplně prázdnou klec. Na druhé straně se blýskl Pinc po kombinaci Hlaváče a Výborného, kterou zakončoval Olesz. Samostatný nájezd neproměnil Ton. V 57. minutě v přesilové hře předvedl neuvěřitelnou minelu při zpracování puku Dobroň, čehož využil Varaďa natřikrát, když vlastním důrazem dopravil kotouč za brankovou čáru. O 24 vteřin později Výborný zadovkou zpoza branky naslepo našel Hlaváče, jenž podél betonu Pince vykřesal Spartě naději. V závěru po time outu Lenera sparťané hráli power play, ale místo závěrečného náporu kupili jednu chybu za druhou a zaslouženě prohráli.