ČF4, neděle 18. 3. 2001
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Bříza - Dobroň, Zábranský, Kroupa, Nedvěd, Ptáček, Šrek - Broš, Chabada, Hlinka, Hrbek, Kašpařík, Kratěna, Martinec, Novák, Sivek, Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Litvínov: Orct - Pilař, Gýna, Hranáč, Mrázek, Nikolov, Ťupa - Balász, Bednařík, Kotrla, Kubinčák, Kysela, Martinec, Piroš, Reichel, Rosol, Stavenský, Sklenička, Lezo.
Branky: 23. Kratěna (Sivek, Broš), 24. Vůjtek (Žemlička, Hlinka) - 38. Ťupa (Piroš, Balász), 49. Martinec (Pilař), Rozhodující nájezd Pilař. Rozhodčí: Haber - Guth, Rittich. Vyloučení: 3:5. Diváci: 9903.
HC Sparta Praha

Komentář

Za stavu dva jedna v sérii přivítala ve čtvrtém zápase Sparta na domácím ledě Litvínov. Před duelem stáhla z Liberce beka Jiruše. Domácím se navíc vrátil do sestavy potrestaný Zábranský, takže nastoupili kompletní. Chemikům scházel Stavenský, jenž laboruje se zhmožděným zápěstím. Přesto začali se hrou na čtyři útoky. O vítězi musely rozhodnout samostatné nájezdy. Za stavu dva jedna v sérii přivítala ve čtvrtém zápase Sparta na domácím ledě Litvínov. Před duelem stáhla z Liberce beka Jiruše. Domácím se navíc vrátil do sestavy potrestaný Zábranský, takže nastoupili kompletní. Chemikům scházel Stavenský, jenž laboruje se zhmožděným zápěstím. Přesto začali se hrou na čtyři útoky.

Opět slušně zaplněná hala viděla první šanci ve 2. minutě, když hrdina minulého zápasu Ptáček pálil do Orcta. Pražané začali útočněji než v pátek a v úvodu tvořili hru hlavně oni. V 6. minutě se dostal Rosol před Břízu, ale v pravou chvíli nezpracoval puk. Za dvě minuty na druhé straně mohl otevřít skóre Hlinka, ale Orct s obtížemi jeho střelu vytěsnil. Za moment dostal před branku chytrou přihrávku Balázs a sparťanská defenzíva byla nucena faulovat. Jenže v přesilovce hosté nezaznamenali jedinou vážnou střelu. Poté Chemici vysunuli forčekink a Sparta měla co dělat, aby dokázala rozehrát puky do středního pásma. Zmatky v obraně ale řešil Bříza. Sparťanská přesilovka od 16. minuty nepřinesla také žádné vzrušení. Za to krátce před sirénou odstoupil domácí Martinec se zlomenou vřetenní kostí.

Do druhé části vlétla Sparta útočně. Na začátku třetí minuty těžila z rychlého protiútoku druhá formace domácích. Sivek našel mezi kruhy volného Kratěnu, a ten namířil přesně k tyči – 1:0. Za necelé dvě minuty si pohrál s obranou hostí Vůjtek, počkal na ideální okamžik a do odkryté brány zvýšil. Pražané se dostali na koně, ve 30. minutě navíc mohl zvýšit Zelenka. Halou probíhaly oslavné vlny. Ve 33. minutě byl vyloučen za sekání Žemličky litvínovský Balázs a domácí měli k dispozici 75 sekund přesilovky pět na tři. Tu ale pohříchu nevyužili a aktivity se jali Chemici, kteří stáhli hru na tři útoky. Nejdříve zahrozil z pěti metrů «upa, za chvíli mířil z podobné pozice Hranáč. Bříza byl pozorný. Tři minuty před sirénou hosté přece snížili. Piroš poslal zpoza branky puk na hůl Ťupy a ten po ledě k tyči poprvé rozvlnil síť Sparty. Ve 38. minutě se hrnul dopředu Žemlička, ale jeho Švih na Orcta nestačil.

S úmyslem rozhodnout začala třetí část Sparta útočně, ale bez potřebného efektu. Naopak k osamocenému Lezovi se dostal puk ve 45. minutě, jeho ránu Bříza ustál. Na druhé straně těžil ze Žemličkova průniku podél mantinelu Vůjtek, Orct byl při jeho pokusu pozorný. Ve 49. minutě rozehrál Broš ve vlastním pásmu nešťastně na hůl Chemiků, Pilař pronikl před branku a opuštěný kotouč dorazil hostující Martinec do klece – 2:2. Pak Rosol mířil tváři v tvář Břízovi nad, v tísni se střelecky neprosadil Kysela. Hosté byli nebezpečnější, ale v závěru se i oni stáhli zpět a třetí část se dohrála se zabezpečenými obranami.

Opatrnost vládla i v nastavení. V 64. minutě nepříjemně sklepával před Břízou Bednařík. Pak dostali sparťani možnost přesilovky, v ní ale nedokázali vymyslet nic, navíc si u mantinelu zranil Nedvěd kotník. V samostatných nájezdech kralovali gólmani. Za Chemiky se do čtvrté série trefil jen Kysela, za Spartu Žemlička. V poslední sadě nájezdů minul Broš. Naopak litvínovský Pilař trefil přesně pod víko! Severočeši dokázali vyrovnat stav série na 2:2.

Ohlasy trenérů

František Výborný, Sparta: Rozhodující bylo nezužitkování početní výhody 5:3, při níž se hráči báli vystřelit a dávali si navzájem přednost. Když dal Litvínov kontaktní branku, začali jsme hrát příliš nervózně. Trestná střílení už pak jsou loterií. Co se týče zdravotního stavu Martince, má čistou zlomeninu zápěstí a sezona tak pro něj bohužel skončila.

Otakar Vejvoda, Litvínov: Bylo to opět neuvěřitelně vyrovnané střetnutí. Myslím si, že klíčové bylo ubránění dvojnásobného oslabení, po němž se hráči psychicky zvedli. I díky tomu jsme vygumovali dvoubrankové manko.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek