ČF6, čtvrtek 22. 3. 2001
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Bříza - Nedvěd, Zábranský, Kroupa, Jiruš, Ptáček, Šrek - Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Hrbek, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Litvínov: Orct - Pilař, Gýna, Hranáč, Nikolov, Ťupa, Mrázek - Balász, Bednařík, Kubinčák, Kysela, Martinec, Piroš, Rosol, Stavenský, Sklenička, Lezo, Tvrzník.
Branky: 1. Vůjtek (Ptáček), 8. Zelenka (Sivek), 44. Zelenka (Hlinka). Rozhodčí: Haber - Chytil, Pospíšil. Vyloučení: 4:4. Diváci: 8274.
HC Sparta Praha

Komentář

Postup! Tým uhájil náskok z úvodu zápasu a čeká na soupeře pro semifinále Bez kapitána Roberta Reichla bojovali na Spartě litvínovští hokejisté v šestém čtvrtfinálovém utkání o návrat série do Litvínova. Navíc se museli obejít bez útočníka Kotrly. Domácím se do první obrany vrátil Nedvěd. Jediným marodem Sparty tak zůstal Martinec a mohla si znovu dovolit hru na čtyři útoky.

Už po 55 sekundách hry hala poprvé zaburácela. Vůjtek nejdříve trefil z prostoru mezi kruhy tyč, Ptáček vrátil puk zpět před branku a autor prvního pokusu složil reparát na výbornou. Bekhendem trefil přesně k tyči – 1:0. Hra se několik minut odehrávala ve středním pásmu. Před Orctem se sparťané objevili znovu až v 8. minutě. Zelenka v šanci nemířil přesně, ale podobně jako Vůjtek dostal hned druhou možnost. Po nahrávce Hlinky zavěsil „Zelí„ pohotovým bekhendem pod víko – 2:0. V útoku domácích dva na jednoho nenašel Broš Sivka a připravil se tak o další možnost změnit skóre. Pak Zelenka trefil tváří v tvář Orctovi jen jeho beton. Ve 13. minutě zachytil nepřesnou rozehrávku Balázse Kašpařík, ale do jeho blafáku vložil Orct včas hokejku. Jinak se před brankou nevedlo ani Vůjtkovi, kterého našel o tři minuty později právě Kašpařík. Děravou obranou hostí procházeli Pražané jako nůž máslem. Po individuální akci v útočném pásmu se prosazoval Novák. Zmar hostí dokázala první Kyselova formace na konci třetiny, když se sama připravila o šanci v akci dva na jednoho. Pohříchu si ale podobně vedla Sparta na druhé straně při protiútoky Žemličky a Zelenky. Hosté tak mohli být rádi jen za dvougólové manko.

Po nezáživném úvodu druhé části si ve 26. minutě najel před branku Broš a zblízka trefil konstrukci svatyně. Gólem neskončila ani nebezpečná akce dvojice Zelenka – Žemlička, Orct zachránil položeným betonem. Nato unikl po křídle hostující Balázs, ale Bříza si s jeho ranou věděl rady. „Vsetínská„ dvojice pak připravila možnost pro Havelku, ten ale v tísni netrefil. Ve 31. minutě střílel z pozice levého křídla Hlinka. Za faul hokejkou na Havelku pak šel do kabin Rosol a domácí měli před sebou pětiminutovou přesilovku. Tu si ale notně zkrátili, Nedvěd musel faulovat unikajícího Martince. Mírně mobilizující se Litvínov zastavil několika dobrými obrannými zákroky bek Šrek. Na druhé straně se téměř proplížil obranou soupeře Žemlička, z jeho průniku těžil Broš, ale Orct nadvakrát chytil. Domácí kapitán měl svoji šanci po pasu Hlinky, ale také neuspěl.

Do třetí části nastoupila Sparta nejinak než do předchozích. Pozornou obranou nedovolovala soupeři pronikat před branku, přitom chytře a jednoduše rozehrávala a pronikala do rychlých akcí. Ve 43. minutě Kratěna nedotáhl svůj blafák. O minutu později se odrazil puk od zadního mantinelu k Zelenkovi, a ten překonal dezorientovaného Orcta – 3:0. Dvě litvínovské přesilovky Sparta ubránila a ve zbytku utkání kralovala na ledové ploše. Sedm minut před koncem Kysela najel do Břízy a místo vzrušených debat symbolicky vzájemným poklepáním po ramenech předznamenali oba hráči poslední minuty série. Pražané uhlídali třígolové vedení a Bříza si připsal druhou nulu v play off.

Ohlasy trenérů

Otakar Vejvoda, Litvínov: Přijeli jsme sem s představou držet dlouho bezbrankový stav a dostat se do vedení, ale v úvodu jsme dostali dva góly a Sparta zápas dostala pod kontrolu. Vyhrála zaslouženě a gratuluju jí k postupu.

František Výborný, Sparta: Nechtěli jsme jet na sedmé utkání, pravděpodobnost výhry v Litvínově by asi nebyla taková jako dnes. Prohra by byla nepříjemná. Dobře jsme zápas rozehráli, v první a druhé třetině jsme si vytvořili hodně šancí. Uvědomovali jsme si, že i když jsme v minulých zápasech vedli o dvě branky, dokázali jsme si situaci zkomplikovat. Dnes to k tomu možná trochu směřovalo, ale dali jsme třetí gól a obraz hry ve třetí části nasvědčoval naše vítězství.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek