SF3, neděle 1. 4. 2001
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Prusek - Galvas, Jerofjejev, Philipp, Seman, Vilášek, Výtisk, Zátopek - Ivan, Kaděra, Moravec, Najdek, Padělek, Pavelek, Pospíšil, Procházka, Selingr, Sršeň, Tomášek, Štraub.
Sparta: Bříza - Jiruš, Kroupa, Nedvěd, Ptáček, Zábranský, Šrek - Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Hrbek, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 3. Moravec (Jerofjejev) 41. Moravec (Procházka) - 7. Kašpařík (Vůjtek), 44. Broš (Ptáček, Vůjtek), 56. Kratěna (Broš, Sivek). Rozhodčí: Šindler - Barvíř, Blumel. Vyloučení: 3:6. Diváci: 9085.
HC Sparta Praha

Komentář

Sparta dnes v Ostravě mohla rozhodnout semifinálovou sérii, ve které zatím vedla nad místními Vítkovicemi 2:0 na zápasy. Cíl tedy zněl jasně, jednou v ostravském Paláci kultury a sportu vyhrát. Podařilo se to hned napoprvé, když Holešovičtí ve vyrovnaném střetnutí porazili Vítkovice těsně, ale přece 3:2. Sparta je tak prvním celkem, který letos postoupil do finále, a bude teď čekat na svého soupeře. Sparta dnes v Ostravě mohla rozhodnout semifinálovou sérii, ve které zatím vedla nad místními Vítkovicemi 2:0 na zápasy. Cíl tedy zněl jasně, jednou v ostravském Paláci kultury a sportu vyhrát. Podařilo se to hned napoprvé, když Holešovičtí ve vyrovnaném střetnutí porazili Vítkovice těsně, ale přece 3:2. Sparta je tak prvním celkem, který letos postoupil do finále, a bude teď čekat na svého soupeře. Pokud v druhé semifinálové sérii zvítězí Vsetín, čeká nás repríza loňského finále, pokud zvítězí Slavia, Praha má jistý titul.

Hned od úvodu bylo jasné s jakou taktikou domácí vyrukují – tedy vstřelit co nejdříve vedoucí gól. To se povedlo již ve 3. minutě Moravcovi, který si kolem sparťanského obránce najel před Břízu a nechytatelným bekhendem pod víko otevřel skóre. Holešovičtí se snažili odpovědět hned z protiútoku, jenže na Vůjtkovu ránu platil pohotový Pruskův beton. Sparta se dočkala vyrovnání o 3 minuty později, když Vůjtek přihrál nekrytému Chabadovi, jeho dělovku vyrazil vítkovický gólman jen před sebe a hbitý Kašpařík do odkryté svatyně srovnal stav zápasu. V 11. minutě si Bříza dokázal poradit s Procházkovou dorážkou po střele Jerofjejeva. O chvilku později nevyužil obrovskou příležitost vítkovický Padělek, když těsně minul růžek Břízovy svatyně. Tím odstartoval estrádu neproměněných šancí domácího celku. V postupném sledu totiž vynikající Bříza zlikvidoval pokusy Kaděry a Moravce. V 19. minutě zůstal na ledě ležet po zásahu pukem domácí Výtisk, toho využil Hlinka, ale jeho rána gólový přídech neměla.

I úvod druhého dějství patřil domácím. Když se v 21. minutě odrazil puk na hokejku M. Procházky, musel Bříza jeho pokus ramenem vyrazit. O chvilku později si pak sparťanský gólman poradil se střelou Moravce. Na druhé straně se zaskvěl výbornými zákroky Prusek po akcích Kratěny i Sivka. Ve 32. minutě našel Moravec nekrytého Kaděru, ale jím vyslaný puk skončil mezi betony strážce pražské svatyně. Vítkovický gólman ukázal těsně před koncem prostřední části své ekvilibristické umění, když v pádu likvidoval pokus Kratěny.

Na začátku závěrečné třetiny našel Procházka zpoza brány volného Moravce, a ten podruhé překonal Břízu. Ani tentokrát nemělo vedení Vítkovic dlouhého trvání. V 43. minutě totiž Sparta po výborném ťukesu využila svou přesilovku Brošem, který zasunul Pruskovi touš mezi betony. Pražané byli při chuti a Prusek měl co dělat, aby si poradil o chvíli později s ránou Chabady. V rozmezí 5 minut druhé části třetí třetiny si dvakrát vylámal na vítkovickém gólmanovi zuby Vůjtek. Nejprve jeho ránu Prusek vykopl bruslí, podruhé pak sparťanský útočník mířil těsně nad Pruskovo rameno. V 56. minutě přikoval přítomné diváky do sedadel Broš, když se odražený puk po jeho dělovce dostal před úplně volného Kratěnu, který jej zasunul do odkryté branky a poprvé v tomto zápase dostal Spartu do vedení, jak se později ukázalo definitivního. Když pak dvacet vteřin před koncem promarnil jasnou šanci domácí Sršeň, bylo o prvním finalistovi rozhodnuto. Vítkovičtí fandové si tak mohou schovat transparent, v němž tvrdí, že Vítkovice jsou mistři v republice...

Ohlasy trenérů

František Výborný, Sparta: Cením si toho, že jsme nejen dokázali dvakrát vyrovnat, ale pak vstřelit i vítěznou branku. Po tom, co jsme si prožili v základní části letošní sezóny, je pro mě účast ve finále milým překvapením. V play off však máme oproti dlouhodobé části výhodu v tom, že kromě Patrika Martince jsou všichni ostatní zdravotně v pořádku, a můžeme si tedy dovolit nasadit čtyři řady. Tím ušetříme na rozdíl od soupeře spoustu sil, a to je v této fázi hodně znát. Teď si dáme dva dny volno. Finále se Slavií by bylo pro Prahu pozdvižením, ale Vsetín zůstává stále vysokým favoritem.

Alois Hadamczik, Vítkovice: Sparta byla celkově lepší, v každém utkání dala tři góly a zasloužila si postup. Myslím, že nerozhodly systémové, ale individuální chyby a největší rozdíl byl v úrovni defenzívních řad. Zatímco Sparta disponuje zkušenými obránci, my jsme takové postrádali, protože play off si předtím zahráli jen Jerofejev a Galvas. Tři beky jsme navíc měli zraněné a v závěru nám z tohoto důvodu chyběly síly.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek