13., pátek 12. 10. 2001
Karlovy Vary - Sparta KVA - SPA
Karlovy Vary: Franěk - Dobroň, Gróf, Hlavačka, Mádl, Punčochář, Suur, Špelda - Balász, Bednařík, Domin, Kraus, Kverka, Moskal, Němčický, Pavliš, Steiner, Štefanka.
Sparta: Přikryl - Hanzlík, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Král, Novák, Tomík, Žemlička.
Branky a nahrávky: 35. Pavliš (Štefanka), 49. Pavliš (Kraus, Štefanka) - 2. Novák (Broš, Bělohlav), 33. Žemlička (Ptáček), 42. Ptáček (Kučera, Hlinka), 45. Kašpařík (Král). Rozhodčí: Šindler - Bláha, Šatava. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:0. Diváci: 3350.
HC Sparta Praha

Komentář

Už popáté za sebou prohráli hokejisté Karlových Varů. Na západ Čech přijela pražská Sparty s novou posilou. Po více než roce se objevil v jejím dresu bek František Kučera, který naposledy nastoupil za Holešovické v posledním finálovém zápase play off 2000. Sparta s Přikrylem v brance začala utkání s karlovarskou Becherovkou pěkně zostra.

Uběhlo 70 vteřin, když Bělohlav poslal přihrávku Brošovi, ten v chumlu našel volného Nováka, který střelou z úhlu nedal domácímu gólmanu Fraňkovi šanci. Utkání se pak ubíralo oku diváka lahodícím rychlým útočným stylem hry. V 9. minutě postrašil Fraňka přesnou ránou Tomík, ovšem karlovarský strážce svatyně dokázal rychle zareagovat. O pár minut později na druhé straně úřadoval západočeský Štefanka, nicméně jeho šikovná teč skončila naštěstí pro Pražany jen v boční síti. V 15. minutě pak zacinkala tyčka Přikrylovy branky, do které napálil kusem černé gumy Hlavačka. Ke konci první části se na modré zmocnil puku sparťanský Hlinka, najížděl zcela osamocen na Fraňka, ale nepřelstil jej ani z dorážky.

V 25. minutě domácí gólman opět úřadoval. To když si po Žemličkově pasu poradil s pohotovou ránou Tomíka. Hra pak upadla do průměru. O 7 minut později vypálil od modré hostující Ptáček, Franěk vyrazil touš jen před sebe. Na nastalou situaci nejrychleji zareagoval Žemlička a přesně mířenou střelou vymetl prach mezi betony karlovarského gólmana. Chvíli poté se ale dočkali i domácí. Štefanka zatáhl puk za branku, přihrál na brankoviště Pavlišovi a ten snižuje na rozdíl jediného gólu. Ve 36. minutě napřáhl od modré exsparťan Dobroň, ale pražský brankář Přikryl jím vyslaný puk dokázal vyrazit. Následný protiútok Tomíka dokázal zneškodnit na druhé straně Franěk, jenž odhadl blafákové úmysly sparťanského útočníka.

Hned v počátku třetího dějství krosčekoval domácí Hlavačka za vlastní brankou Nováka, za čež byl po právu vyloučen na pět plus do konce. Sparta pak následně hrála v početní výhodě dvou mužů v poli, čehož dokázala bleskurychle využít, když z Hlinkovy hole putoval touš přes Kučeru na Ptáčka, a ten rozvlnil síť za Fraňkem potřetí. Aby toho nebylo pro domácí málo, v 45. minutě dostal Kašpařík na modré pas od Krále, neváhal vystřelit a zvýšit na 4:1 pro Spartu. O 3 minuty později se domácí Pavliš otočil několikrát s pukem za brankou, snažil se přihrát na brankoviště, ovšem gólman Přikryl si touš srazil za svá záda sám. Karlovarští pak začali hrát vabank, zatímco Sparta spoléhala na rychlé brejky. V poslední minutě pálil od modré západočeský Mádl, k dorážce se dostal Štefanka, ale bohužel pro domácí promáchl. Sparta tak zaslouženě zvítězila v lázeňském městě 4:2.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Sparta: Chtěli jsme si pohlídat začátek, a to se nad očekávání podařilo. Velmi důležitá byla rychlá branka, ale musím přiznat, že jsme se rozjížděli pomalu. Rozhodující v celém utkání bylo vyloučení domácího hráče v poslední třetině na pět minut, kdy jsme vstřelili dvě branky a utkání uklidnili. Před zápasem jsme měli obavy, ale jsem rád, že se podařilo vyhrát a obavy se nepotvrdily.

Marek Sýkora, Becherovka: Podali jsme solidní výkon v rámci našich možností, byla tam bojovnost a snaha. Úvod a v něm obdržená branka nás zabrzdil. Potom jsme sice měli šance a mohli dát branku, a tím pádem utkání vylepšit, ale celkově je výhra Sparty zasloužená. V současném stavu obou mužstev to bylo optimum, co jsme mohli předvést.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek