20., úterý 30. 10. 2001
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Bříza - Hanzlík, Jiruš, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Král, Kratěna, Novák, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Litvínov: Pinc - Gýna, Hranáč, Liška, Nosek, Poživil, Skácel, Trefný - Filip, Gombár, Havel, Hruška, Jíra, Klíma, Kotrla, Kubinčák, Lezo, Oliverius, Sklenička, Říha.
Branky a nahrávky: 2. Zelenka (Šrek, Hlinka), 9. Hlinka (Zelenka), 12. Kučera (Tomík, Bělohlav), 41. Chabada (Kratěna, Broš), 42. Hlinka (Zelenka, Šrek), 50. Hlinka (Žemlička), 56. Kratěna - 9. Jíra (Kubinčák, Oliverius), 28. Gombár (Filip), 54. Hruška (Poživil). Rozhodčí: Minář - Šimůnek, Unzeitig. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:0. Diváci: 3828.
HC Sparta Praha

Komentář

Pouze dlouhodobí marodi scházeli Spartě v utkání 20. kola Český Telecom extraligy proti Chemikům. Nastoupil i Hlinka se znovuuraženými zuby a díky třem nastříleným gólům se stal hrdinou utkání. Hosté měli naopak ztíženou pozici, z obrany jim vypadli tři zadáci a museli povolat Trefného z Chomutova. Navíc z šancí, které si vytvořili, proměnili minimum a Sparta dokázala potrestat chyby jejich zadních řad. Pouze dlouhodobí marodi scházeli Spartě v utkání 20. kola Český Telecom extraligy. Nastoupil i Hlinka se znovuuraženými zuby a stal se hrdinou utkání. Hosté měli naopak ztíženou pozici, z obrany jim vypadli tři zadáci a museli povolat Trefného z Chomutova. Před polopráznou holešovickou halou tak stáli před těžkým úkolem.

V první třetině nedokázala odolávat zraněními zdecimovaná litvínovská obrana atakům Sparty. Už ve 2. minutě pálil slibně z voleje Zelenka. Puk zůstal v pásmu, Šrek střílel od modré na Pince a Zelí zblízka umístil vyražený kotouč pod víko branky Chemiků – 1:0. Hostující Gombár se z nepozornosti holešovické obrany dostal ke střeleckému pokusu v 5. minutě, z otočky však minul. Větší šanci se podařilo spálit Hruškovi. Ten si mazácky položil Břízu a ze stoprocentní pozice poslal puk k pobavení publika na zadní mantinel. Nedáš dostaneš potvrdil Hlinka. Hráč, který zažíval střelecké trápení, jediným dotykem usměrnil zblízka puk pod tělem Pince do klece – 2:0. Jenže za 37 sekund bylo sníženo. Puk se v chumlu hráčů odrazil k Jírovi, a ten se ze stejné pozice jako spalovač Hruška nemýlil. V přesilovce se podařilo sparťanům rozebrat Severočechy do matičky. Tomík z dobré střelecké pozice ještě vyšperkoval akci nahrávkou mezi kruhy na Kučeru a pro něj už nebyl problém trefit zívající litvínovskou branku. Zvýšit mohl Chabada, ale zapletl se s ležícím Pincem na brankovišti. Ptáčkova rána z 16. minuty skončila v lapačce soupeřova brankáře.

Ve druhé třetině ubral hokej na kráse. Po jalových přesilovkách na obou stranách se hosté dostali na jednogólový rozdíl. Klasický brejk, kterého se Sparta před zápasem obávala, předvedli Filip a Gombár. Druhý jmenovaný zakončoval do odkryté branky a dvojice Ptáček Šrek se musela červenat. Pražané nabrali na aktivitě, Kratěna a Broš předvedli nejednu pěknou akci. V jedné z nich zakončení do prázdné branky zabránila o zlomek pozdní přihrávka podél brankové čáry. Ve 14. minutě předvedl Broš krásnou individuální akci, velkým obloukem objel branku a střelou zápěstím trefil Pince do masky. Zbytek třetiny patřil nepřesnostem na obou stranách, v samotném závěru ale zatopil domácím Kubinčákův útok, Bříza byl jistý.

Domácí šli do poslední části s jasným cílem, pojistit vedení. To se jim podařilo po 22 sekundách třetí třetiny. Kratěna uvolnil ve středním pásmu zdařilou zadovkou Chabadu, a ten se ze samostatného nájezdu nemýlil. Chemici šli do čtyř a Pražané v přesilovce definitivně strhli vedení na svou stranu. Po kombinaci dnes druhého útoku Sparty neměl před prázdnou brankou těžký úkol Hlinka – 5:2. Ve 47. minutě mohl korigovat jeden z nejlepších hráčů hostí Gombár, ale Bříza mu vzal šanci přímo z hole. Na druhé straně zase Ptáček nezúročil Žemličkovu nahrávku a i další střely nabuzené Sparty, včetně Zelenkovy, nenašly cestu za Pincova záda. Mladý bek Trefný, který hrál svůj první extraligový zápas neproměnil svou příležitost v 50. minutě a Sparta hned přidala další gól. Trefil se nalezený střelec Hlinka a oslavil tak svůj hattrick. Na obou stranách pak padlo ještě po gólu, definitivní podobu výsledku 7:3 dal Kratěnův nájezd do otevřené obrany v 56. minutě. Sparťané dohráli zápas v klidu, soupeři nastříleli nejvíce gólů od 18. září, kdy porazili 8:3 Plzeň.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Sparta: Střetnutí se hrálo ve vysokém tempu. Problémy nám zejména dělal forčeking soupeře, což se projevilo i v prostřední části, kdy jsme zvadli a ztratili tempo. Proto jsem stáhl hru na tři pětky. Naštěstí se nám vydařil úvod závěrečné třetiny, ve kterém jsme prakticky rozhodli zápas. Musím pochválit Hlinku za kvalitní výkon a jeho tři branky, které nám moc pomohli v naší cestě za vítězstvím.

Vladimír Kýhos, Litvínov: V poslední době jsme nehráli zas až tak špatně, jak by se mohlo na první pohled zdát. Tentokrát rozhodly dva naše pětiminutové výpadky, během nichž jsme bohužel inkasovali pět branek. Těžko pak proti mužstvu kalibru Sparty můžete uspět. Sice jsme tlak i šance měli, ale co je to platné, když jsme je nedokázali zužitkovat.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila