22., pátek 16. 11. 2001
Sparta - Slavia SPA - SLA
Sparta: Bříza - Hamr, Hanzlík, Jiruš, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Hlinka, Kratěna, Novák, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Slavia: Málek - Hejda, Kadlec, Klobouček, Martínek, Novák, Snopek, Štefanka - Antoš, Branda, Čermák, Hübl, Míka, Novák, Steiner, Sup, Tomica, Ujčík, Šaffer.
Branky a nahrávky: 10. Novák, 27. Chabada (Kratěna. Broš) - 29. Hejda (Anotoš, Steiner) . Rozhodčí: Rejthar - Kostka, Český. Vyloučení: 3:6. Využití: 0:0. Diváci: 7393.
HC Sparta Praha

Komentář

Holešovičtí nastoupili k derby bez rekonvalescentů Zábranského a Nedvěda, dále bez Kučery putujícího zpět do celku kanadsko-americké NHL Washingtonu, ale v sestavě s již uzdraveným Hamrem. Domácí odehráli střetnutí v průměrném výkonu, přesto jim to proti bezzubým slávistům k zisku tří bodů plně stačilo. Ve vzájemné bilanci letošního ročníku tedy Sparta vede nad Slavií již 2:0 na zápasy. Holešovičtí nastoupili k derby bez rekonvalescentů Zábranského a Nedvěda, dále bez Kučery putujícího zpět do celku kanadsko-americké NHL Washingtonu, ale v sestavě s již uzdraveným Hamrem. Domácí odehráli střetnutí v průměrném výkonu, přesto jim to proti bezzubým slávistům k zisku tří bodů plně stačilo.

Poprvé se osmělili hosté z Edenu, když přízemní střelou od modré prověřil Břízu Matějovský. V 9. minutě domácí Hlinka poslal do akce Žemličku, ten objel slávistickou svatyni, Málek ale svým pověstným rozštěpem nenechal skulinku k tomu, aby mohl sparťanský útočník zasunout touš za jeho záda. O chvíli později ztratil puk slávista Sup, z mezikruží pak napřáhl od modré domácí Novák a krásnou ranou pod víko otevřel skóre. Ve 14. minutě ve vlastním oslabení ujel sparťanské obraně Čermák, avšak gólman Bříza jeho pokus o zteč branky efektně zlikvidoval. Těsně před první sirenou si pak na druhé straně na Málkovi postupně vylámali zuby Broš a Chabada.

Do druhého dějství vlítli Holešovičtí jak motorové myši. Ve 24. minutě napřáhl od kruhů Žemlička, avšak trefil jen Málkovu masku. Nedlouho poté pro změnu pálil od modré uzdravený Hamr, Tomík ovšem usměrnil jím vyslaný touš vedle slávistické svatyně. Ve 27. minutě obranu hostí geniálním ťukesem vyšachovali Kratěna s Chabadou, který nekompromisně k tyči zvýšil náskok Sparťanů. Domácí se ovšem z dvougólového vedení neradovali dlouho. O 2 minuty později totiž slávistický Antoš přihrál na modrou Hejdovi, a ten nedal jedovatou ranou bezmocnému Břízovi šanci. Pak hra upadla do slabšího průměru a obecenstvo z letargie probouzeli jen hudební výplně pauz při vhazování, a že jich nebylo málo.

V podobném duchu, bohužel pro zhruba 7500 platících diváků, byla laděna i závěrečná část. Obě mužstva totiž i nadále šetřila kloudnými akcemi, jak naši fotbaloví reprezentanti v duelu s Belgií. V polovině třetího dějství hosté nezužitkovali půlminutovou početní výhodu dvou miužů v poli, když nebyli ani s to dostat se pořádně s pukem do sparťanské obranné třetiny. Pravda, když se vrátil z trestné lavice domácí Novák, slávisté zkusili přesilovkový deštník, jenže když nevystřelili, těžko mohli věřit v jeho úspěch. V 54. minutě holešovický Srdínko poslal puk na modrou Hamrovi, ten však pálil do připraveného Málka. O chvíli později Kratěna poslal pas Brošovi, jenže ten bekhendem na slávistického gólmana nevyzrál. Hosté v závěru zkusili půlminutovou play-off, ovšem bez většího úspěchu. Ve vzájemné bilanci letošního ročníku tedy Sparta vede nad Slavií již 2:0 na zápasy.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička, Slavia: Čekali jsme těžký zápas a chtěli jsme ustát hlavně první třetinu, kterou má Sparta dobrou. To se nám nepovedlo. Rozhodující pro výsledek pak byly naše neproměněné přesilovky. Sehráli jsme je hrozně, i ve hře pět na tři jsme se nedostali do pásma. Trénujeme je vůbec nejvíce, ale je to asi něco jiného než v zápase. Vynikající výkon podal Roman Málek a věřím, že mu to vydrží.

Václav Sýkora, Sparta: Chtěli jsme navázat na dobře sehraný pohárový duel ve Vítkovicích. Věděli jsme, že se na nás Slavia dobře připraví. Podařilo se nám v první třetině jít do vedení a kdybychom ve druhé části nepromarnili gólové šance, mohli jsme odskočit na větší brankový rozdíl. Závěr tak byl nesmírně dramatický, ale mužstvo podalo disciplinovaný a houževnatý výkon, po kterém zaslouženě vyhrálo.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek