25., pátek 23. 11. 2001
Zlín - Sparta ZLN - SPA
Zlín: Hudáček (52. Tuček) - Blaťák, Hamrlík, Hučko, Malena, Marušák, Posmyk - Balaštík, Čajánek, Jenáček, Leška, Ministr, Okál, Pivko, Rachůnek, Somík.
Sparta: Bříza - Hamr, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 7. Posmyk, 32. Pivko (Marušák, Leška),60. Čajánek (Rachůnek, Malena) - 21. Broš (Kratěna, Nedvěd), 24. Broš (Chabada), 25. Žemlička, 42. Žemlička, 52. Chabada (Šrek), 53. Ptáček (Žemlička, Zelenka), 59. Broš (Chabada, Kratěna). Rozhodčí: Minář - Barvíř, Blumel. Vyloučení: 5:9. Využití: 0:0. Diváci: 7528.
HC Sparta Praha

Komentář

Zábranský, Tomajko a chřipkou postižený Novák nemohli Spartě pomoci v boji o první místo extraligové tabulky ve vyprodaném zlínském kotli. Sedm a půl tisíce diváků vidělo pomalý rozjezd Pražanů a skvělý závěr, ve kterém znovu rozstříleli svého soupeře. Sparta jasným vítězstvím ve šlágru kola pojistila první místo v extraligovém pelotonu. Pražané nastoupili na tři kompletní formace, domácí na sedm beků a tři útoky. Kvalitnímu hokeji přihlíželo sedm a půl tisíce diváků.

Nástup do zápasu Spartě podobně jako proti Třinci nevyšel. Opatrnost a nervozita si vyžádala dvě vyloučení a domácí mohli hrát už v 6. minutě čtrnáct sekund pět na tři. V pokračující klasické přesilovce se prosadil obránce Posmyk, který střelou vypálenou tři metry za červenou nachytal Břízu střelou na rameno - 1:0. Sparta kontrovala Brošovou střelou, Hudáček byl pozorný. V 11. minutě mohli Ševci zvýšit, ale Okálovu šanci zlikvidoval fantasticky Bříza, který se roztáhnul před brankou. K první přesilovce se hosté dostali v 15. minutě, ale dojem z ní jen podtrhl výsledek první třetiny. V jejímž zbytku ještě mohl skórovat domácí Ministr a sparťan Broš.

Druhou část načala Sparta jako vyměněná a navíc přesilovkou. Ve 21. minutě prokličkoval před branku Broš, bekhendovou střelu umístil přesně mezi betony domácího gólmana srovnal stav. Vyrovnání holešovické hokejisty ještě více nabudilo a Hlinka se objevil hned nato v další šanci. Ve 23. minutě už šla Sparta do vedení, po Chabadově přihrávce skóroval Broš a za další minutu se střelecky prosadil kapitán Žemlička, když objel branku a lišácky zavěsil - 1:3. Sparťanský válec zastavilo až Žemličkovo vyloučení ve 32. minutě. V přesilovce vypálil od modré Marušák a Pivko šikovně před Břízou tečoval - 2:3. Berani díky snížení ožili a vyrovnali hru. Stav zápasu ale zůstal do sirény i přes Marušákovu ránu ve prospěch Sparty.

A ani v poslední části s tím Ševci nic nezmohli. Nejdříve šli ve 42. minutě do tří a krátce po návratu prvního potrestaného nahodil z rohu před domácí branku Žemlička a Hudáčkovi se kotouč zatoulal až za čáru - 2:4. Zlínští se snažili zvrátit nepříznivý stav, Sparta ale postavila kvalitní defenzívu a ještě vylepšila své konto. V 52. minutě zvýšil na 5:2 Chabada, za minutu střelou z mezikruží uspěl Ptáček. Nakonec ještě dovršil svůj hattrick Broš a jen podtrhl skvělé střelecké představení první formace. V závěru ještě korigoval na 3:7 Rachůnek, ale to Spartě nepokazilo radost ze čtvrtého vítězství v řadě, desátého zápasu bez porážky a především prvního místa v tabulce.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Sparta: Byl to výborný hokej, podali jsme dobrý výkon s trpělivou hrou odzadu. Povedl se nám vstup do druhé třetiny, kdy jsme dali krátce po sobě tři góly a otočili zápas. Do třetí části jsme šli se záměrem hrát pozornou defenzivní hru a minimalizovat chyby. Podařilo se nám dát další branky a po čtvrté páté už bylo rozhodnuto. Ke zlepšení výkonnosti v posledních utkáních nám pomohla reprezentační přestávka, kdy jsme si odpočinuli a dobře potrénovali. Vyprázdnila se nám marodka a některé zápasy jsme mohli odehrát na čtyři pětky, což nám šetří síly.

Zdeněk Venera, Zlín: Prohráli jsme dost vysoko, ale nehráli jsme vyloženě špatně. Rozhodly dva faktory: náš výpadek na začátku druhé třetiny, kdy jsme působili hodně vlažně, za druhé pak proměňování šancí. Na rozdíl od Sparty jsme ty svoje zahodili.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek