30., pátek 7. 12. 2001
Sparta - Plzeň SPA - PLZ
Sparta: Bříza - Hamr, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Hlinka, Kašpařík, Novák, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Plzeň: Barta - Hanzlík, Mazanec, Veber, Vlček, Výborný, Řezníček - Andrašovský, Brabenec, Duda, Dvořák, Krátoška,, Sedlák, Straka J., Straka M., Topol, Volák, Voskár, Vostřák.
Branky a nahrávky: 50. Straka M. (Duda), 51. Dvořák (Andrašovský, Straka J.). Rozhodčí: Minář - Charvát, Fruhouf. Vyloučení: 8:6. Využití: 0:0. Diváci: 4518.
HC Sparta Praha

Komentář

Ve šlágru 30. kola extraligy podlehla Sparta Plzni, která zvítězila už poosmé v řadě. Pražanům chyběl elitní útočník Kratěna. Tým Plzně se pod novým trenérem Fardou zázračně vzchopil a téměř ze samotného dna tabulky se po výhře na Spartě vyhoupl už na páté místo. Sparta naopak opustila pozici lídra, kterou přenechala Ševcům.

Už od úvodních minut dokazoval gólman hostí Barta, že to s ním Sparta nebude mít vůbec lehké. V přesilovce, která přišla už po 67 sekundách, totiž zlikvidoval gólové šance Hlinkovi, který našel před brankou skvělou střeleckou pozici, a Srdínkovi, který pohotově pálil po přihrávce z rohu hřiště. Ve 4. minutě Chabada nadvakrát individuálně zkoušel ztéci branku Plzně, ale Barta byl znovu proti. Pak ale začali hosté kousat svými bleskovými akcemi s rychlým zakončením. Dvořák sklepával ze tří metrů vedle, Mazance, jenž operoval nehlídaný ve střeleckém prostoru, musel vykrýt Bříza. V dalším plzeňském oslabení si vyšlápl Voskár, ale střelu po zpětné kličce znovu kryl Bříza stejně jako na druhé straně pokus Zelenky Barta. V 10. minutě Sedlák střelou mezi kruhy z voleje zkoušel překvapit gólmana Sparty. Za dvě minuty už se hosté po Andrašovského sklepnutí radovali, ale rozhodčí gól pro odpískání neuznal. V další přesilovce už si Holešovičtí ve předu ani neškrtli, ale podobně dopadli i Plzeňští ve svých dvou početních výhodách. Dokázali Pražany uzamknout v pásmu, ale zapomněli střílet a jednou se dokonce sami mohli strachovat, že inkasují. Broš ale netrefil ze čtyř metrů branku.

Druhá třetina postrádala ruch té první. Až ve 24. minutě vyslal jedovku téměř od modré Hlinka a jakoby tak naznačil způsob střelby v dalších minutách. To Josef Straka se pro změnu dostal až k brance, ale Bříza mu u tyče nedal prostor. Ve 27. minutě naznačoval Zelenka přihrávku spoluhráči, ale nakonec střelou málem překvapil plzeňského brankáře. Přišla série vyloučení. Při hře čtyři na čtyři pronikal do šance Hlinka a poté Ptáček, oba ale prováhali okamžik pro střelu a neúspěšně přihrávali. V oslabení Sparty se blýskl Bříza, když chytil Vostřákovu polovysokou střelu k tyči lapačkou. Ostatní pokusy už vycházely z uctivé vzdálenosti, a přestože za třetinu byly vyloučeno šest hráčů včetně Břízy, střelbou mužstva nepřekypovala. V závěru třetiny ještě Ptáček pálil z mezikruží, Barta znovu vyrazil.

Kolotoč před bránou roztáčel ve 44. minutě první útok Sparty, ale nepotrestaný zákrok na Chabadu zmařil sparťanskou snahu. V přesilovce Plzně Pražané dobře bránili a na ledě začal opravdový boj o vítězství. Obě mužstva měla branku stále na dostřel jen z větší vzdálenosti, především Sparta už nepronikla do jediné vyložené šance. Ve 49. minutě neuznal sudí hostím už druhý gól. Přestože už gestikuloval, že platí, dal znovu na videorozhodčího, který viděl gól rukou. Pak Duda z levé strany mířil mimo. V čase 49.50 se Keramici dočkali. Duda našel najetého Michala Straku, který své sólo pokusem po ledě s trochou štěstí proměnil. Pak vzal Bříza šanci Brabencovi, ale ani ne za minutu dostala Sparta další ránu, když hosté využili indispozice Šreka a Dvořák střelou z levého křídla propálil Břízu. Pak Vostřákova střela skončila naštěstí na brance. Jediný náznak šance předvedla Sparta Chabadou, který ale v oslabení marně hledal spoluhráče před brankou. Domácím nepomohla ani přes minutu trvající hra bez brankáře. Prohra odsunula sparťany na druhé místo tabulky.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Sparta: Keramika hrála pozornou obranu, velmi těžko jsme se proti ní prosazovali. V poslední třetině to bylo kdo s koho. Hosté využili dvou našich chyb a rozhodli tak utkání ve svůj prospěch.

Richard Farda, Plzeň: Strašně dobře se mi tento duel hodnotí. S body z Paegas Areny jsme totiž vůbec nepočítali, ba co víc, dali jsme Spartě čtyři branky, ačkoli nám hlavní arbitr uznal jen dvě. Musím kluky za vynikající výkon, který proti Pražanům předvedli, pochválit.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek