32., úterý 11. 12. 2001
Sparta - Kladno SPA - KLA
Sparta: Bříza (21. Přikryl) - Hamr, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Hlinka, Kašpařík, Novák, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Kladno: Orct (41. Hořčička) - Dlouhý, Hájek, Kruliš, Kříž, Patera, Skrbek, Skuhrovec, Zeman - Frolík, Gardoň, Havel, Horna, , Hořava, Kalla, Klimt, Kysela, Plekanec, Sedlák, Skuhravý, Svoboda.
Branky a nahrávky: 8. Broš (Nedvěd), 22. Novák (Kašpařík), 24. Žemlička (Hlinka), 29. Bělohlav (Kašpařík, Novák), 32. Tomík (Žemlička, Nedvěd), 56. Hlinka (Ptáček, Žemlička) - 6. Gardoň (Plekanec), 18. Klimt (Havel, Horna), 60. Hořava (Plekanec). Rozhodčí: Haškovec - Barvíř, Blumel. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. Diváci: 9860.
HC Sparta Praha

Komentář

Skoro deset tisíc diváků přilákal do Paegas Areny volný vstup na zápas 32. kola extraligy proti Kladnu. Pražanům chyběli Zábranský, Tomajko a Kratěna, začali na tři útoky. Hosté měli problémy s obranou, což nakonec Spartě i trochu ulehčilo utkání. O svém prvním vítězství proti poslednímu celku tabulky rozhodli sparťané čtyřmi brankami ve druhé dvacetiminutovce.

Před rekordní návštěvou se Sparta rozjížděla hodně pomalu. Už v 1. minutě sice Hlinka tečoval polostřelu Zelenkovu, Orct byl připraven, stejně jako za dvě minuty po Nedvědově ráně. Do vedení šli hosté ve 4. minutě, když Gardoň dostal z rohu přihrávku od Plekance a bez zájmu obranné dvojice Srdínko Nedvěd v klidu překonal položeného Břízu. V 8. minutě z levého kruhu pálil Kysela, ale z protiútoku se radovala Sparta. Nedvěd našel ve středním pásmu Broše, ten si dojel nezpracovaný puk před sebou a ze sóla bekhendovou střelou trefil růžek kladenské branky. V přesilovce to zkoušeli Nedvěd a Zelenka a po jejím skončení zatápěl před Orctem první útok Sparty. V 15. minutě Plekanec mířil osamocen před Břízou nad, ale Kladenští šli do kabin přece jen ve vedení. V 18. minutě Břízovi propadla mezi chrániči Klimtova střela z levého křídla – 1:2. Pak ale napravil gólman Sparty svoji chybu při Svobodově pokusu, který vyrazil ramenem.

Do druhé části vyměnil Břízu v brance Sparty Přikryl. Ve 22. minutě Zelenka z druhé vlny zaměstnal tvrdou ránou Orcta. Gólman Kladna ani defenzíva před ním si však už za pár sekund neporadily s akcí Nováka, který vyjel zpoza branky, připravil si střeleckou pozici a trefil pod horní tyč kladenské svatyně – 2:2. Pražané připravovali v těchto chvílích Kladenským perné chvilky, Nedvěd jen díky váhavosti nenašel spoluhráče ve vhodné pozici u tyče. Ve vlastní přesilovce ale hosté chybovali, Hlinka v pásmu uvolnil Žemličku a ten mazáckým blafákem skóroval. Vagnerplast se ještě v početní výhodě snažil, po jejím skončení ale úřadovali jen Holešovičtí. Ve vlastní přesilovce nejdříve zamotal hlavu kladenské defenzívě první útok, aby ve 29. minutě mohl skórovat nevinným posunutím kotouče k tyči Bělohlav. Doslova centimetry od dalšího úspěchu byla znovu první řada, ale střelecky se prosadil Tomík tečí Žemličkova nahození – 5:2. Přikryla pak vystrašili Kysela a Havel, Pražané se štěstím odvrátili před odkrytou brankou a ještě mohli zvýšit, kdyby Bělohlav proměnil samostatný nájezd.

Hosté poslali do poslední části do branky Horčičku. Domácí tým už hlídal své vítězství a nenechal se zlákat k exhibičním kličkám. Horna vyzkoušel ve 42. minutě Přikryla, na druhé straně mířil dvakrát vedle Tomík. Zlomit kladenský osud chtěl Kysela, který si došel pro faul a ještě ohrozil ve výhodě domácí klec. V přesilovce zlikvidoval Bříza nájezd Svobody, o čtyři minuty později se stejně vyznamenal i Horčička proti Hlinkovi. Hosté se nemohli dostat na dostřel sparťanské branky, tak to zkoušel od modré Kříž. V 54. minutě pálil jedovatě Kašpařík a za minutu už pohnul skóre Hlinka po šikovném přiťuknutí Ptáčka. Na konečných 6:3 uzavřel hostující Hořava, když šikovně poslal z kruhu puk po ledě kolem Přikrylova chrániče. V souboji před našlapanou Paegas Arenou tak Sparta potvrdila vedení v tabulce, brankář Přikryl si připsal další účast při vítězství.

Ohlasy trenérů

Jaromír Šindel, Kladno: Byli jsme před zápasem rádi, že jsme vůbec dali dohromady obranu, protože včera byl na tréninku byl v pořádku jen jeden obránce, což se projevilo ve druhé třetině. Zápas jsme měli výborně rozehraný, ale Sparta v oslabení otočila, dostala se do tempa a pohody. Bylo už těžké proti tomu hrát a výsledek tomu odpovídá.

Václav Sýkora, Sparta: Utkání bylo v duchu předchozích vzájemných soubojů, obě mužstva byla namotivována, hrála s nasazením. Snažili jsme se Kladno dostat od začátku pod tlak, ale zapomínali jsme na obranné pásmo, kde jsme špatně pokrývali kladenské útočníky a dostali jsme dva góly. Ve druhé třetině se projevila touha mužstva vyhrát. Zlom přišel v oslabení při Žemličkově gólu.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila