33., pátek 14. 12. 2001
Litvínov - Sparta LIT - SPA
Litvínov: Pinc - Gýna, Kroupa, Kuntoš, Liška, Macholda, Nosek - Filip, Gombár, Klíma, Kotrla, Kubinčák, Lezo, Oliverius, Rousek.
Sparta: Bříza - Hamr, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Novák, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 3. Gombár (Appel), 48. Appel (Nosek), 49. Klíma (Kubinčák, Filip) - 19. Žemlička (Hlinka, Ptáček), 23. Tomík (Chabada, Srdínko), 43. Hamr (Kašpařík), 59. Broš (Hamr, Tomík), 60. Broš (Tomík). Rozhodčí: Šindler - Český, Pešek. Vyloučení: 7:9. Využití: 0:0. Diváci: 4210.
HC Sparta Praha

Komentář

I do třetice všeho dobrého se Spartě proti Litvínovu zadařilo, když tentokrát Severočechy přehrála na jejich ledě 5:3. O zisku důležitých tří bodů pro vedoucí celek soutěže rozhodl v samotném závěru Broš. Sparta si tak připsala už třetí vítězství v řadě a zůstavá přes Vánoce na prvním místě extraligové tabulky.

Severočeši vlítli do utkání jak ty pověstné motorové myši a už po dvou minutách se dostali do vedení Gombárem. Sparta poté působila dosti zaskočeně, ale podobně jako proti Kladnu i dnes se rozjížděla jak lokomotiva – pomalu, ale jistě. Strážce domácí svatyně Pinc zlikvidoval střelu Ptáčka v 8. minutě, vzápětí na druhé straně pádem Jiruš zabránil střele Klímy do odkryté Břízovy branky. Vyrovnání měl na holi v 15. minutě holešovický kapitán Žemlička, který jel sám na Pince, ale trefil se těsně vedle jeho svatyně. O dvě minuty později hráli Chemici 34 vteřin přesilovku pět na tři, gól nedali, ba co víc při vlastním oslabení ujel Žemlička, vystřelil a puk se odrazil od Pince, který byl proti následné dorážce už bezmocný.

Prostřední část hry patřila Spartě, která se díky přesně mířené Tomíkově ráně v přesilovce dostala do vedení. Litvínovští se ale nevzdali, v 28. minutě se Bříza zaskvěl proti Noskově pokusu. Chvilku poté se puk naneštěstí pro domácí odrazil od brusle jejich obránce Lišky, Žemlička však své sólo v gólový efekt neproměnil. O pár minut později se domácí obecenstvo radovalo, leč marně, branka Litvínova nebyla uznána pro postavení útočícího hráče v brankovišti.

Závěrečné dějství se oku hokejového diváka muselo líbit. Nejprve se dostali Pražané do dvougólového vedení díky úspěšné střele Hamra. Jenže Chemici dokázali náskok Sparty smazat za neuvěřitelných 19 vteřin, když postupně přelstili Břízu Appel a Klíma. Závěr patřil sparťanskému útočníku Michalu Brošovi, který díky dvěma slepeným brankám zajistil důležité, i když trošku šťastné vítězství. Domácím v samém závěru nepomohla ani hra bez brankáře.

Ohlasy trenérů

Viktor Lukeš, Litvínov: Myslím si, že se nám duel s favorizovanou Spartou vydařil. Byli jsme v průběhu utkání lepším týmem, bohužel nám ale chybělo to pověstné štěstí při finalizaci našich akcí. Velmi nás mrzí chyba našeho gólmana Pince, díky níž se hosté v závěru dostali do vedení.

Pavel Hynek, Sparta: Za stavu 3:1 jsme už věřili ve výhru. Jenže Chemici bohužel pro nás velmi rychle srovnali. Naštěstí koncovka utkání vyzněla lépe pro náš celek.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek