39., pátek 11. 1. 2002
Sparta - Karlovy Vary SPA - KVA
Sparta: Bříza - Hamr, Holý, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Netík, Novák, Sivek, Tomík, Zelenka.
Karlovy Vary: Kučera - Dobroň, Hlavačka, Mádl, Punčochář, Suur, Zíb, Špelda - Domin, Kopecký, Košťál, Kraus, Kverka, Pavliš, Polák, Soukup, Tvrdek, Šinágl, Švík.
Branky a nahrávky: 18. Chabada (Kratěna, Broš), 35. Hamr (Zelenka, Hlinka), 40. Nedvěd (Hlinka, Ptáček) - 2. Polák (Kverka). Rozhodčí: Haber - Dančišin, Matějček. Vyloučení: 8:9. Využití: 0:0. Diváci: 4233.
HC Sparta Praha

Komentář

Oslabené Karlovy Vary hájily v Praze úspěchy z posledních zápasů na soupeřových hřištích. Ale přitom jim scházely útočníci Balász, Němčický a Alinč a do hry muselo zasáhnout sedm juniorů. Vedoucí Spartě se do zadních řad vrátil Jiruš a na soupisce tak nebyli jen Zábranský a Tomajko, k nimž přibyl ještě Žemlička se zánětem dutin.

Záměr dát rychlý gól Spartě nevyšel. Po úvodním otestování brankářů přišla už ve 2. minutě pro domácí sprcha. Zadáci Sparty se nedokázali vymanit z tlaku soupeře kolem branky až se kotouč dostal mezi kruhy na hůl Poláka, který střelou nad ledem překonal bezmocného Břízu. Sparťané projevili snahu v přesilovce, ale šancí se kvůli těsné defenzívě hostí nedostávalo. V 9. minutě se ukázal čtvrtý útok, když Kašpařík míchal za brankou a Novák pak z úhlu bekhendem minul. Jinak se ale na Kučeru střílelo jen ze střední vzdálenosti. V poslední pětiminutovce šlápli Holešovičtí ještě více na plyn a dostávali se rychlými přihrávkami před branku. Hlinka ale zahodil Zelenkou nabídnutou možnost a Netík se pak neprosadil na hranici brankoviště, stejně jako Kratěna. Až v 18. minutě nadvakrát propasíroval přes Kučeru puk Chabada. Kotouč dorazil jen těsně za čáru – 1:1.

Na začátku druhé části ubránila Sparta přesilovku a otevřela si prostor pro zlom zápasu. Ve 24. minutě Bříza musel hokejkou vyšťouchnout puk pronikajícímu Hlavačkovi, za dvě minuty našel naslepo zpoza branky Kašpařík Šreka, ten ale střelu záhadně pokazil. Pak Bříza zalehnul šanci Bednaříkovi, Chabada na opačné straně minul a neskóroval ani Broš zblízka. Ve 36. minutě střílel nebezpečně z dobré pozice Švík. Na druhé straně ujel Hamr a připravil parádní šanci pro Tomíka, který byl ale při střele přidržen Šináglem. Hosté šli do čtyř a v přesilovce úřadoval znovu Hamr. Od modré poslal polotvrdou střelu, která dorazila přesně do rohu Kučerovy branky. Na ledě se do minuty přiostřilo. Hráči Sparty si nenechali líbit zákroky Becherovky a Srdínko si to hned rozdával s Rodinem, načež se ještě přidal Kratěna s Košťálem. Výsledek byl nerozhodný, všichni čtyři putovali do kabin a ledová plocha se vylidnila. Toho využil po chvíli Nedvěd, který si obhodil protihráče v obraně a v klidu si vychutnal brankáře Varů – 3:1.

Ve 44. minutě napálil karlovarský Špelda tyč Břízovy svatyně, ale od té doby domácí už dokázali kontrolovat zápas. K tomu předvedli pár pohledných akcí proti už ne tak úporně bránícím Západočechům. Sivek a Bělohlav to zkoušeli kombinací, Hlinka tvrdou střelou. Na druhé straně mnoho práce nebylo, ale občas se i Bříza zapotil, jako proti Krausovi. Když pak ani Nedvěd nedotáhl svůj druhý gólový blafák, Sparta bezpečně uhájila vítězství a navýšila svůj náskok před druhými Pardubicemi dočasně na sedm bodů.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Sparta: Poslední výkony soupeře pro nás byly dostatečným varováním, takže jsme Becherovku v žádném případě nepodceňovali. Začali jsme ve vlažném tempu, ale trpělivostí a zkušeností jsme duel zvládli a dovedli jej do vítězného konce. Co se bitek týče, myslím, že u diváků měli velký ohlas. Bylo to rozhodně zpestření střetnutí.

Radim Rulík, Karlovy Vary: Máme velké problémy se sestavou, museli jsme hrát se sedmi juniory. Předvedli jsme tady v Praze bojovný snaživý výkon. Kdybychom bývali byli disciplinovanější v závěru prvního a druhého dějství, mohli jsme dle mého soudu dopadnout lépe. Bohužel jsme ale neměli moc dobrou koncovku.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek