13., pátek 18. 10. 2002
Karlovy Vary - Sparta KVA - SPA
Karlovy Vary: Franěk - Topoli, Mádl, M. Hlavačka, Krajíček, Bauer, Rodin - L. Svoboda, Skuhravý, Němčický - Tvrdík, Kverka, Košťál - V. Polák, Bacul, Kraus - Pavliš, Šinágl, Soukup.
Sparta: Bříza - Slavík, Srdínko, Richter, Jiruš, F. Ptáček, Jan Hanzlík - Branda, Broš, Žemlička - Tomík, Leška, Havelka - Zelenka, P. Martinec, Tomajko - Špaňhel, Kašpařík, Vondráček.
Branky a nahrávky: 3. L. Svoboda (V. Polák, Němčický) - 28. P. Martinec (Slavík). Rozhodčí: Šindler - Šátava, Rouspetr. Vyloučení: 5:3, navíc Tomík (Sparta) 10 min. Bez využití. Diváci: 4800 (vyprodáno).
HC Sparta Praha

Komentář

Zvýšenou bojovností přijela Sparta obstát v zápase 13. kola extraligy v Karlových Varech. Větší odhodlání a nasazení sparťanům opravdu nechybělo, a když k tomu přidali svoji i technickou převahu, byli na ledě aktivnějším mužstvem. Překážkou se stal ovšem karlovarský brankář Franěk, který byl od začátku do konce pevnou oporou domácích. Před rekordní karlovarskou návštěvou dokázali sparťané nakonec vybojovat cenný bod za remízu.

Aktivněji začala Sparta, ale byli to domácí, kteří se první radovali z gólu. Zatímco přesilovková Tomíkova střela šla do tyče a Leška před brankou už nedokázal zakončit, ve 3. minutě domácí Svoboda po uvolnění od Poláka z ideální pozice trefil do rohu Břízovy branky – 1:0. Za dvě minuty zvolil váhající Branda přihrávku na Žemličku, Franěk ale dobře zmenšil sparťanskému kapitánovi střelecký úhel. Za minutu poslal puk z otočky na branku Havelka, Tomíkovu teč kryl Franěk. Energie si vypracovala další šanci až v 8. minutě, kdy v souboji v rohu přišel o kotouč Hanzlík. Bacul ale před Břízou nedotáhnul blafák. Obránce Richter si poté povyjel za domácí obranu, jeho atak zpoza branky zlikvidoval opět domácí gólman. V pásmu domácích se nejvíc činil druhý Leškův útok. Po dlouhém vyčkávání sparťanského centra za brankou se objevil v dobré pozici Havelka, kterého při střele srazil nedovoleně Košťál. Početní výhodu strávila Sparta převážně v útočném pásmu, střely Richtra, Zelenky ani dorážka Tomajka se však hostům neujaly. V 17.minutě opět pohrozili domácí, Bříza pokryl Svobodův pokus po ledě. V následující přesilovce předvedli Pražané další festival zahozených šancí, netrefili se Leška a dvakrát Tomík. Karlovarští zadáci padali před branku a společně s výborným Fraňkem udrželi vedení po první třetině.

To mohl smazat hned po buly Broš, Fraňkem vyražený kotouč nedorazil zblokovaný Žemlička. Jedovkou po ledě pak ohrozil Fraňka Tomajko. Na druhé straně hýřil aktivitou Polák, ani jedna ze dvou jeho možností za Břízou neskončila. Následující přesilovka Varů vzrušení nepřinesla, po návratu Richtra na led se Sparta opět vrátila k dobývání karlovarské klece. Tomajko před brankou promáchnul po nahození Martince, stejně si vedl na druhé straně Pavliš. Ve 28. minutě se sparťané dočkali. Slavík objel branku, přihrál na brankoviště volnému Martincovi, pro kterého nebyl problém dopravit kotouč pár decimetrů za čáru. V přesilové hře Varů dokázala Sparta, až na jediný závar, jehož autory byli nejlepší útočníci domácích Bacul a Polák, udržet soupeře na distanc od branky. Ve 32. minutě pálil domácí Soukup, Polák nestihl dorazit. Za chvíli zase na opačné straně zavařil karlovarské obraně Leškův útok, dvě Tomíkovy střely likvidoval Franěk. Z protiútoku Němčický střílel nad. Do vedení mohla jít Sparta ve 34. minutě. Odhodlanou defenzívu hostí překonal Tomajko, jeho gólovou možnost ale brankář Varů vytěsnil a poradil si i s ránou Hanzlíka. Sám před brankou se ocitl Kašpařík, Franěk pohotově vyjel a vyrážečkou připravil Spartu o radost. Před sirénou se usadili Energetici v pásmu Sparty, největší šanci neproměnil Bacul.

Na začátku třetí třetiny nepotrestala Sparta v početní výhodě faul Hlavačky na Havelku. Zamkla sice soupeře v pásmu, ale jedinkrát nevystřelila na branku. Méně rušné minuty ukončila chyba Ptáčka na obranné modré ve 46. minutě, kterou musel hasit Bříza. Ten nejdříve vyrazil střelu Němčického a poté si poradil s dorážkou Pavliše. Za dvě minuty kryl i jedovatou střelu Poláka a stále častěji právě na něm končili nebezpečné akce domácích. Téměř zázračně vleže zastavil gólový pokus Svobody. Sparta se do šance dostala až po čtrnácti minutách třetí části. Ani jednou ze dvou možností neusměrnil Tomík puk do sítě. Hned nato zahrozil domácí Polák, jeho ránu ukryl Bříza v lapačce. V 57. minutě připravil Polák šanci pro Krause, gólman Sparty byl u tyče připraven a bravurně zasáhl i proti ráně Bacula z prostoru mezi kruhy. Na konci třetí třetiny se ještě pokusili domácí o nápor, ale utkání dospělo do prodloužení.

V jeho úvodu vyzval ke střele Slavík Srdínka, Franěk kryl. Za moment jel sám na branku Tomík, domácí gólman sklapnul betony před jeho střelou. Obrovský tlak Sparty pokračoval Ptáčkovou akcí, který si najel s pukem před branku a dvakrát vystřelil. Nad pak pálil Zelenka. Za vzájemný souboj pak šli na trestnou lavici Srdínko a Topoli. Půl minuty před sirénou pak vykopnul Bříza betonem střelu Kverky. Sparta získala za zlepšený výkon zasloužený bod.

Ohlasy trenérů

Marek Sýkora (Karlovy Vary): Sparta musela bodovat a podle mého to byl výborný hokej, slušně vedený. S výsledkem jsme spokojeni a s výkonem mužstva také. Každý bodový zisk se Spartou bereme. V prodloužení jsme sice chtěli vyhrát, ale brali jsme to rozumně.

Václav Sýkora (Sparta Praha): Utkání bylo dramatické. Byla vidět enormní snaha obou týmů strhnout vývoj zápasů na svou stranu. Věděli jsme, že nás čeká těžký duel, ale nevyšel nám začátek, v němž se domácí ujali vedení. Jsme rádi, že jsme získali alespoň jeden bod.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek