25., neděle 24. 11. 2002
Třinec - Sparta TRI - SPA
Třinec: Horčička - Houdek, Malinský (41. Svoboda), Procházka, Jančařík, Cartelli, Žabka - Zadina, Král, Pletka - Janků, Marek, Pavelek - Ivan (38. Meluzín), Martynek, Polončič (35.-36. Meluzín).
Sparta: Přikryl - Nedvěd, Srdínko, Slavík, Jiruš, Ptáček, Šrek, Jan Hanzlík - Kratěna, Vondráček, Tomajko - Tomík, Leška, Havelka - Branda, Martinec, Kubinčák.
Branky a nahrávky: 1. Zadina (Pletka, Král), 19. Král (Jančařík), 39. Meluzín (Polončič), 49. Pavelek (Svoboda), 60. Král - 2. Havelka (Leška), 32. Leška (Jiruš), 45. Tomík (Martinec). Rozhodčí: Souček - Šátava, Rouspetr. Vyloučení: 6:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 5117.
HC Sparta Praha

Komentář

Sparta přijela do Třince bez zraněného obránce Richtra, stále nehráli ani Zelenka a Žemlička, s virovým onemocněním nemohl nastoupit Bříza. K nim na marodku ještě přibyli další dva útočníci Broš a Špaňhel. Pražané tak neměli pohromadě elitní formaci, do jejího středu se postavil mladý Vondráček. Postavili stejně jako domácí tři pětky.

Náhradník Přikryl musel už po 23 sekundách lovit puk z branky. Zadina si z rohu vyjel před branku a otevřel skóre. Hosté se nenechali zaskočit, nespustili domácí do dalšího tlaku a za další minutu bylo vyrovnáno. Po nepřesném odpalu domácího obránce nahrál Leška Havelkovi, který z prostoru mezi kruhy lehkou střelou namířil přesně k tyči – 1:1. V 6. minutě pronikl před brankáře Horčičku obránce Hanzlík, za chvíli Tomajko mířil vedle. Při vlastním oslabení zahrozili domácí Zadinou a Jančaříkem. Ve 13. minutě zaútočil znovu druhý útok Sparty, po Havelkově akci pálil Tomík, na druhé straně zasahoval Přikryl proti Ivanovi. Gólovou šanci spálil elitní útok domácích v 17. minutě. Král našel zpětnou přihrávkou před brankou Zadinu, který brankáře neprostřelil, neuspěl ani napodruhé Malinský. Sparťané ale stejně odcházeli do šatny za nepříznivého stavu. Minutu před sirénou ve vlastním oslabení poslal Jančařík do brejku Krále, který zakončil blafákem mezi Přikrylovy betony – 2:1.

V úvodu druhé části zvládli na výbornou sparťané vlastní oslabení. V následující přesilovce zahrozili Nedvěd se Srdínkem a Havelka. Ve 29. minutě mohl těžit ze špatné rozehrávky soupeře Tomík, Horčička byl při jeho blafáku pozorný. I následující rušné minuty vyhrávali oba brankáři. Nejinak tomu bylo i při trestném střílení, které nařídil sudí Souček za faul na unikajícího Krále. Sám postižený v roli exekutora ale nevyzrál na Přikryla, protože nestihl dokončit blafák. Povzbuzená Sparta ve 33. minutě srovnala Leškou, který před Horčičkou tečoval Jirušem nahozený puk od modré. Pak neuspěl se svoji střelou Branda ani blafákem Tomík. Až ve 39. minutě na druhé straně obral Meluzín v útočném pásmu sparťany o puk a poslal jej bekhendem na horní tyčku odkud se odrazil do branky – 3:2.

Tlak v úvodu třetí části vynesl Pražanům přesilovku. Ta jim ale vůbec nevyšla, opět v ní ujel Král, ale Přikryl si naštěstí poradil. Zasáhl i proti střele Žabky a ve 45. minutě mohli hosté potřetí vyrovnat. Martinec zpoza branky našel Tomíka, a ten se jako poslední hráč druhého útoku zapsal do kolonky střelců. Domácí spoléhali na Krále, který pobýval na ledě velmi dlouho. Jejich sázka se vyplatila ve 48. minutě, kdy po Králově zatažení do útočné třetiny střílel obránce Procházka a pozorný Pavelek zakončoval do odkryté branky. Zvýšit mohl Marek, nejdříve ze samostatného nájezdu, potom střelou z křídla – Přikryl kryl. Sparta se tlačila do pásma, jenže od Ocelářů se jí nedostávalo prostoru. Po time-outu v čase 58:07 odvolali hosté brankáře a po minutě marného dobývání třinecké branky skóroval z poloviny hřiště do opuštěné branky Král.

Ohlasy trenérů

Pavel Marek (Třinec): Sparta předvedla vynikající hokej, a proto si velmi ceníme toho, že jsme utkání dovedli do vítězného konce. Výhra však byla hodně vydřená, protože tentokrát jsme neměli tolik štěstí v koncovce. Jsem rád, že se mužstvo po obdržených brankách vždycky dokázalo vzchopit. Nemáme sice tolik marodů jako Sparta, ale dost hráčů nastupuje s nedoléčenými zraněními.

Pavel Hynek (Sparta): Odehráli jsme dobré utkání a určitě jsme si zasloužili bod. Do poslední minuty jsme byli ve hře, ale v závěru se od nás odvrátilo štěstí.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek