26., pátek 29. 11. 2002
Sparta - Karlovy Vary SPA - KVA
Sparta: Bříza - J. Nedvěd, Srdínko, F. Ptáček, Šrek, Richter, Jiruš, Slavík, Jan Hanzlík - Kratěna, Branda (56. Vondráček), Tomajko - Zelenka, P. Martinec, Žemlička - Tomík, Leška, Kubinčák.
Karlovy Vary: Franěk - P. Punčochář, Mádl, Hlavačka, Krajíček, Bauer, Rodin - Skuhravý, Pavliš, Němčický - Balázs, Tvrdík, Kraus - Opatovský, Kverka, Košťál - Tvrdek, Pech, L. Vlček.
Branky a nahrávky: 11. Šrek (Zelenka, F. Ptáček), 48. Tomík (Leška, Jiruš) - 39. Opatovský (Punčochář, Kverka), 39. Tvrdík (Kraus), 58. Pavliš (Hlavačka, Krajíček). Rozhodčí: Svoboda - Šátava, Rouspetr. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 4490.
HC Sparta Praha

Komentář

V blamáž se proměnil návrat Sparty na domácí led, ve kterém chtěla po třech zápasech na hřištích těžkých soupeřů konečně naplno bodovat. Slibný začátek zkazil finiš utkání, ve kterém sahali sice sparťané minimálně po bodu, ale v čase 57:26 vsítil rozhodující gól hostující Pavliš.

Bez tří hráčů základní sestavy nastoupila Sparta proti karlovarské Energii. K Brošovi a Špaňhelovi přibyl na marodku ještě Havelka a sparťané museli nasadit jen tři útoky. Podobné problémy postihly hosty, za které nenastoupil Topoli, Něměček a především reprezentant Polák.

Pražané měli před čtyřmi a půl tisíci diváky dobrý začátek. V 11. minutě otevřel skóre z pozice centra přesilovkový rozražeč Šrek a zaznamenal už čtvrtý gól letošní sezóny. Další snaha Sparty vyšla naprázdno, nejvíce se červenal Tomík, který po krásném uvolnění od spoluhráče ujížděl sám na Fraňka, ale k zakončení se ani nedostal, protože mu před brankou utekl puk.

Zatímco v první třetině si Sparta plnila své povinnosti v obraně, v části druhé zaplatila za vlastní chyby ztrátou vedení. Sparťané si nedokázali během celého zápasu vytvořit souvislý tlak. Částečně se na nich podepsala absence Broše a Havelky, kteří hodně scházeli prvním dvěma sparťanským útokům. To Vary se s neúčastí Poláka vyrovnaly mnohem lépe a trpělivou hrou dosáhly vedení po druhé části.

V poslední třetině Sparta vyrovnala po hezké akci Lešky a Tomíka, ale více gólů už si přes velké množství šancí sparťané nedopřáli. Hodně musely mrzet promarněné šance Zelenky a Martince. Jejich neproměněné gólovky jako by Spartu umrtvily. Hosté se nikam netlačili a dočkali se. Dvě minuty a čtyřiatřicet sekund před koncem vyhráli Energetici buly, puk putoval na obránce Krajíčka, který přiťuknul na druhou stranu Hlavačkovi. Jeho střela skončila díky teči Pavliše těsně před Břízou v brance. Na nápor už se Holešovičtí nezmohli. V T-Mobile Areně propukly oslavy hostí. Sparta už počtvrté za sebou nevyhrála.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek (Sparta Praha): Špatně jsme se vyrovnávali s úpornou a důraznou obranou soupeře. Postrádali jsme pohyb a do útoků jsme se dostávali pouze nastřelením puku a forčekinkem. Zlom nastal v závěru druhé třetiny, kdy jsme svou nedůsledností pustili soupeře do vedení. Ve třetí části jsme zlepšili výkon a dokázali vyrovnat. Škoda ale, že jsme v aktivitě nevydrželi až do konce.

Jan Votruba (Karlovy Vary): Z utkání jsme měli určité obavy, protože nám nevyšel předešlý zápas ve Zlíně a navíc na ranním tréninku nám chybělo pět hráčů základního kádru. První třetina byla bez agresivity, nasazení, ale od druhé jsme začali soupeře přehrávat v útočném pásmu a podařilo se nám dát dva rychlé góly. Ve třetí třetině jsme se chtěli zaměřit na obranu a brejky, ale po naší chybě Sparta vyrovnala. Bojovností a vůlí jsme nakonec vyhráli a získali historicky první body na Spartě.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek