33., neděle 15. 12. 2002
Sparta - Vítkovice SPA - VIT
Sparta: Bříza - F. Ptáček, Šrek, Nedvěd, Srdínko, Nedoma, Richter - Zelenka, P. Martinec, Žemlička - Kratěna, Broš, Tomajko - Špaňhel (3.-7. Vondráček), Leška, Kubinčák.
Vítkovice: Trvaj - Tesařík, Philipp, Jurečka, Černošek, Výtisk, Zápotočný (3.-7. Zátopek) - Kaděra, A. Padělek, Moravec - Vůjtek, Gron, Krayzel - Laszkiewicz, Melenovský, Selingr - Irgl, Krenželok, Olesz.
Branky a nahrávky: 8. F. Ptáček (P. Martinec, Žemlička), 15. Tomajko (Broš, Nedvěd), 41. Zelenka (P. Martinec), 62. P. Martinec (F. Ptáček, Zelenka) - 29. Melenovský (D. Moravec, Philipp), 34. Vůjtek (Černošek, Jurečka), 58. Philipp (Kaděra, Melenovský). Rozhodčí: Venglář - Bláha, Kareš. Vyloučení: 8:8, navíc Bříza (Sparta) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 3365.
HC Sparta Praha

Komentář

Sparťané nastoupili i s Ondřejem Kratěnou a Richardem Žemličkou na tři pětky, v průběhu zápasu se do hry dostali i Jiruš, Kubinčák, Vondráček a nedoléčený Havelka. Chyběli tak stále Tomík s Brandou, na straně Vítkovic, které začaly na čtyři útoky a sedm obránců, nemohl nastoupit Jiří Burger.

Zápas začal velmi nervózně, k vidění bylo několik potyček, nejvážnější byl konflikt mezi Špaňhelem a Zápotočným. V hokejových fázích zápasu měla více ze hry Sparta a zasloužené vedení zajistil v přesilovce svoji letošní čtvrtou brankou obránce Ptáček. Když v 15. minutě Tomajko využil zaváhání vítkovických obránců ke zvýšení na dvoubrankový náskok, věřila tři a půl tisícová návštěva v klidný zisk plného počtu bodů.

Ani úvod druhé třetiny nevykazoval obrat v herním obraze či skóre. Sparta byla nadále aktivnějším týmem, v klidu a pohodě přežila i přesilovou hru Vítkovických, ale před polovinou utkání Melenovský v dorážce zvedl puk nad ležícího Břízu a zaznamenal kontaktní branku. Nervózní průběh dokumentovala dvojnásobná přesilová hra hostů. Při trestech Šreka a Špaňhela srovnal ukázkovou tečí exsparťanský Vladimír Vůjtek.

Náznak velké bitvy o vedoucí branku po přestávce trval pouhých 43 sekund. Zelenka napřáhl na pravém kruhu a puk Trvajovi propadl do branky. Sparta se snažila definitivně rozhodnout, po brance volaly kličky Ondřeje Kratěny, ale skóre se neměnilo. Hosté byli dlouho pasivní, až v závěru začali více tlačit na obranu Sparty a jejich snaha se jim vyplatila. Dvě minuty před koncem Phillip ranou nad rameno Břízy srovnal. Obrovskou šanci měl 6 sekund před koncem normální hrací doby Broš, Trvaj jeho pokusy zneškodnil pravým betonem.

Páté letošní prodloužení v T-Mobile Areně začalo střelou Tesaříka a následným vyloučením Kaděry. Tento trest sparťané tvrdě potrestali a Martinec získal pro Spartu další bod a probojoval se tak opět do čela kanadského bodování Sparty.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik (Sparta): První třetinu jsme sehráli snad nejlepší pod mým vedením.

Aleš Tomášek (Vítkovice): Kaděru jsme přemlouvali, aby i přes bolesti v zádech nastoupil, protože už nehraje Burger a celá řada by se nám tím rozpadla. Nepodává ale stále stoprocentní výkony, zraněná záda ho limitují.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek