39., neděle 12. 1. 2003
Karlovy Vary - Sparta KVA - SPA
Karlovy Vary: Franěk - Punčochář, Mádl, Hlavačka, Krajíček (21. Rodin), Němeček, Bauer - L. Svoboda, Tvrdík, Kraus - Skuhravý, Vala, Bednařík - Balázs, V. Polák, Košťál.
Sparta: Přikryl - F. Ptáček, Jan Hanzlík, Nedvěd, Srdínko, Nedoma, O. Malinský - Ujčík, P. Martinec, Žemlička - Kratěna, Broš, Tomajko - Paroulek, Leška, Bělohlav - Vondráček, Dragoun, Havelka.
Branky a nahrávky: 8. Bednařík (Vala, Skuhravý), 16. Němeček (Bednařík, Vala), 38. Rodin (V. Polák, Balázs), 57. Bauer. Rozhodčí: Haškovec - Český, Kostka. Vyloučení: 9:5, navíc Paroulek (Sparta) 10 min. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4500 (vyprodáno).
HC Sparta Praha

Komentář

Osm hráčů na marodce měli sparťané před utkáním s Karlovými Vary, na které si zajeli do Sokolova. Nastoupili bez brankáře Břízy, obránců Richtra, Jiruše, Šreka a útočníků Zelenky a Tomíka, ke kterým přibyli Kubinčák s poraněným kolenem a Špaňhel se zlomeným ukazováčkem. Pražané podlehli a přišli o deset zápasů trvající neporazitelnost.

V úvodu utkání hosté nevyužili možnost přesilové hry. Větší šanci zaznamenali až ve vlastním oslabení v 7. minutě, kdy Žemlička ujížděl na Fraňka, ale neproměnil. Trest přišel za minutu. Ve skrumáži před brankou se dobře orientoval Vala, který posunul kotouč na Bednaříka. Ten si vyjel před branku a překonal náhradníka Přikryla v brance Sparty. Oplatit mohl domácím Bělohlav, který také unikl do samostatného nájezdu, ale bekhendový blafák mu nevyšel. Pak se blýskl Přikryl, do konce třetiny však ještě jednou inkasoval. V 16. minutě při vyloučení Havelky Němeček bleskově využil početní výhodu, když gólmana Sparty propálil střelou od modré.

První vzrušení druhé části přišlo s vyloučením sparťana Hanzlíka od 26. minuty. Z akce dva na jednoho zkoušel skórovat Skuhravý. Ve 30. minutě si dobře počínal Bednařík, který využil nedůrazu sparťanské obrany. Pražany, kteří měli podporu sokolovského publika, zachránila při jeho střele tyč. Na druhé straně zkoušel uniknout do sóla Ujčík, ale tísněn karlovarským Rodinem nemohl v pádu důsledně zakončit a Franěk jej vykryl. Karlovarští, kteří v předchozích dvou zápasech ani jednou neskórovali, zlomili smůlu definitivně v 38. minutě. Rodin našel zpoza branky Poláka, který se trefil za Přikryla potřetí.

Sparťanské trápení pokračovalo ve třetí třetině. Naši hokejisté se více tlačili do pásma soupeře, k tomu jim napomohla i přesilovka. Přestože se dokázali usadit v pásmu, dobrá karlovarská defenzíva, za níž stál bezchybný Franěk, nedovolila sparťanům proniknout do velké šance. Další možnost početní výhody přišla v 51. minutě, kdy usednul na trestnou lavici Polák. Sparta ji nevyužila, ale přišla další, hned čtyřminutová za faul Mádla. Navíc sparťané odvolali Přikryla a více než dvě minuty hráli v šesti proti čtyřem Karlovarským. Usadili se v pásmu, v dobré pozici mezi kruhy se ocitl Havelka, ale sekundu před koncem trestu se vymknul kontrole Holešovických Bauer, který tři a půl minuty před třetí sirénou zpečetil vítězství Energie gólem do prázdné branky. Domácí Franěk udržel nulu, trenérská dvojice Hadamczik, Konečný přišla o neporazitelnost, oslabení Pražané nedokázali proměnit jedinou z mnoha početních výhod.

Ohlasy trenérů

Marek Sýkora (Karlovy Vary): V první třetině Franěk chytil tři sólové nájezdy, poté jsme ožili a dali dva góly z přesilovek. V dalším průběhu jsme důslednou obranou výsledek ubránili. Byl jsem mile překvapen atmosférou na sokolovském stadiónu, protože jsme se obávali negativních reakcí sokolovských diváků.

Alois Hadamczik (Sparta Praha): Bylo to velmi velice kvalitní utkání, které mělo náboj a nasazení. Začali jsme nejlépe za dobu, co jsem ve Spartě, velmi dobře jsme kombinovali a vytvořili si tři sólové nájezdy. Jenomže Karlovy Vary daly dva góly z přesilovek, a potom už naši zvýšenou snahu ubránily. Brankář Franěk byl dnes absolutně výtečný.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli