45., pátek 31. 1. 2003
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Bříza - Nedvěd, Srdínko, F. Ptáček, Jan Hanzlík, Nedoma, Jiruš - Kratěna, P. Martinec, Tomajko - Tomík, Šimíček, Kubinčák - Paroulek, Leška, Bělohlav.
Litvínov: Podolka - R. Mrázek, Bombic, P. Martínek, Kroupa, Kuntoš, Klobouček - L. Havel, V. Hübl, Žemlička - Klíma, Steiner, Kotrla - Trávníček, T. Martinec, Gombár.
Branky a nahrávky: 13. Leška (F. Ptáček, Šimíček), 60. Nedvěd. Rozhodčí: Homola - Pešek, Šátava. Vyloučení: 3:5, navíc Kotrla (Litvínov) 10 min. Bez využití. Diváci: 6678.
HC Sparta Praha

Komentář

Bývalý kapitán Sparty Richard Žemlička se vrátil „domů“, aby pomohl svému novému klubu v cestě do play off. Na ledě byl hodně vidět, jeho tým však jednoznačně neuspěl. Svoji cestu za vítězstvím otevřela Sparta ve 13. minutě. Pak udržela pomocí přesné obranné hry těsné vedení a utopila závěrečnou snahu chemiků o tlak v osobních soubojích.

Spartě chyběli Šrek, Havelka, Zelenka, Špaňhel, a Ujčík, nenastoupili ani připravení Richter a Broš, hosté hráli bez Ťupy a Hranáče. První třetina byla spíše rozehřívací. Protkalo ji několikrát skandování domácího publika, které vyjadřovalo sympatie Richardu Žemličkovi, jenž byl ještě před deseti dny kapitánem domácích. Spousta diváků v hledišti měla jeho dres, nebo jen obrácený trikot polepený číslem „13“ a písmenem „C“. Sparta si vytvořila díky dvěma přesilovým hrám mírnou převahu. Gól dala ve 13. minutě. Když mělo dojít ke třetímu vyloučení hostů, napřáhnul kousek za modrou Leška a jeho střela mířící těsně nad ledem překvapila u tyče Podolku. Právě centr třetí řady, který hrál s křídly Paroulkem a Bělohlavem, připravil první gólovou šanci pro Nedomu, v úvodu chudém na příležitosti však obránce jeho nabídku nezužitkoval.

Druhá třetina přinesla více vzruchu. O ten se postarali opět početní výhody. Na dvě a dvě minuty vyloučený Žemlička sledoval, jak ujeli Gombár se Steinerem, jejichž šance skončila na boční síti. Jediný náznak možnosti ke skórování během početní převahy zaznamenal před litvínovskou brankou Nedvěd, mnohem více však zahrozil hned po návratu do hry bývalý kapitán Sparty, když ze sólového nájezdu nepřekonal Břízu. Hosté nevyužili ani přesilovou hru pěti proti třem, o jejíž pokračování se připravili vlastním nedovoleným zákrokem. V závěru třetiny neuspěli před Podolkou Leška, Paroulek, ani Ptáček.

Kdo čekal pokračování obrázku hry z předchozího průběhu zápasu, měl pravdu. S tím rozdílem, že v poslední části hosté přece jen trochu cenili zuby. Sparta však postavila dobrou obrannou hráz a krytím všech střeleckých pozic držela své akcie vysoko. Severočeši se tak do šancí takřka nedostávali, pokud chtěli vystřelit, nezbylo jim, než to zkoušet zdálky. Podolka se na druhé straně tak často nepotil, šance domácích však byly nebezpečnější. Do sóla se dostali Tomajko a Kratěna, v 52. minutě vrcholil závar v pásmu střelou Nedomy. Před Břízou si největší šanci vypracoval Klíma, na sparťanského brankáře si ale nepřišel. Obrana mu pomohla ke druhé nule v sezóně, šest sekund před sirénou stvrdil vítězství Sparty gólem do prázdné branky Nedvěd.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik (Sparta): Těžko se mi to hodnotí. Sparta má určitě na lepší výkon, ale chybí nám sedm zraněných hráčů a další čtyři nejsou zcela fit. Proto jsem rád za dvoutýdenní pauzu, během které by se mužstvo mělo dát znovu dohromady. Dnes jsem spokojen především s přístupem a třemi body.

Jaroslav Hübl (Litvínov): Předvedli jsme dobrý výkon a sehráli vyrovnané utkání, jenomže nedáváme góly. Přitom jsme si vytvořili řadu šancí a ve třetí třetině i tlak. Mužstvo však musím pochválit za snahu. Nic ještě nevzdáváme, v základní části schází sehrát ještě sedm utkání a boj o play off zůstává nadále otevřený. Počítáme s tím, že po přestávce by už měl začít chytat brankář Pinc.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek