24., pátek 26. 11. 1999
Kladno - Sparta KLA - SPA
Kladno: Bílek - Dlouhý, Kročák, Kruliš, Mádl, Skuhrovec, Táborský - Burger, Eichenmann, Gardoň, Havelka, Holšán, Horna, Hubáček, Kaňka, Kounovský, Svoboda, Vejvoda.
Sparta: Bříza (Přikryl) - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora - Broš, Eiselt, Hlinka, Kratěna, Martinec P., Roubík, Vůjtek, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 10. Hubáček (Eichenmann, Svoboda), 24. Hubáček (Svoboda), 30. Burger (Svoboda, Kruliš), 52. Burger (Svoboda, Kruliš), 58. Kruliš (Havelka, Burger) - 11. Hlinka (Žemlička, Ptáček), 12. Výborný (Vůjtek, Martinec). Rozhodčí: Minář - Dvořák, Křivský. Vyloučení: 3:6. Diváci: 3181.
HC Sparta Praha

Komentář

Skalpy Vsetína, Plzně a dalších špičkových týmů si přivezla Sparta v pátek na Kladno, chtěla vyhrát upevnit tak svou dobrou formu z posledních utkání. Domácí nastoupili již s Havelkou, kterého pustila právě Sparta minulý týden na hostování.

Začátek byl ve znamení mírné převahy hostů, k čemuž jim dopomohla i přesilovka. V 10. minutě dostal domácí do vedení nenápadným bekhendem Hubáček. Sparta soupeře na oplátku sevřela a otočila stav. Po závaru před Bílkem vyrovnal Hlinka. Domácí reklamovali dosažení rukou, ale rozhodčí gól uznal. Ve 12. minutě zatopil před Bílkem Martincův útok a volný Výborný s přehledem zavěsil - 1:2.

Další velkou šanci zmařil ve 21. minutě Sýkora, a přišel trest. V závaru Svoboda nedostrkal puk do branky, aby chaos vyřešil střelou přes ležícího Břízu Hubáček. Pohroma pokračovala. Z šancí Vůjtka a Sýkory nevytěžila Sparta nic, a domácí znovu ze skrumáže před brankou, u které byl opět exsparťan Svoboda otočili skóre Burgrovým gólem do prázdné branky. Pražané byli znovu velmi aktivní, ale Bílek je přiváděl k zoufalství, Žemličkův blafák při nájezdu chytil do lapačky.

I ve třetí třetině útočila hlavně Sparta, domácí produkovali účinný antihokej se spoustou držení a háčků, které rozhodčí Minář na rozdíl od zákroků Holešovických ponechával bez povšimnutí. Kvůli Hlinkově zašlápnutí v útočném pásmu při oslabení šla Sparta do tří. Ubránila se i nebezpečné střele Kruliše a dorážce Eichenmanna a sama poté mohla srovnat Brošem či Hlinkou. Rozhodčí nenechal na Spartě nitku suchou. Za vysoké hole, které následovali po sporných zákrocích Kladna, je poslal znovu do dvojnásobného oslabení, které mělo trvat minutu. Domácí po 17 sekundách opět z chumelenice skórovali a šťastný střelec Burger se posunul na třetí místo tabulky střelců ČTE.

Hráči Sparty se snažili devět minut před koncem s výsledkem ještě něco udělat, ale Kladenští jim nenechali prostor, šance Benýška, Vůjtka a Výborného likvidoval famózní Bílek. Domácí přidali další gól a nenechali dojít utkání do napjatého závěru.

Kladno díky výkonu sezóny a proti Spartě tradičně vítečnému Bílkovi zastavilo sparťanskou neporazitelnost na deseti zápasech. Hosté nevyzráli kombinační hrou na bojovného protivníka a už podruhé v sezóně mu nechali oba body.

Ohlasy trenérů

František Výborný, Sparta: Utkání jsme nepodcenili, Kladno potvrdilo, že proti nám dokáže hrát. Kdybychom za stavu 1:2 proměnili šance, mohli jsme být úspěšnější, i když víme, že Kladno hraje až do konce. V poslední třetině nás rozhodčí dvakrát poslal do tří, fauly na nás nepískal, to definitivně rozhodlo. Stejně jako minule jsme nebyli důrazní v koncovce.

Otakar Vejvoda, Kladno: Ze Sparty šel strach. Pomohl nám gólman, vysoké nasazení. Vyloučení do tří po zašlápnutí bylo hodně přísné, sám bych se rozčiloval. Při prvním gólu Sparty měl rozhodčí použít video.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek