35., pátek 14. 1. 2000
Sparta - Znojmo SPA - ZNO
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora M., Šrek - Broš, Eiselt, Hlinka, Kratěna, Martinec P., Novák, Vůjtek, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Znojmo: Rybár - Havíř, Heš, Jakeš, Kumstát, Petlák, Soudek - Fink, Freibauer, Kaňkovský, Pazourek, Plášek, Procházka, Pucher, Uram, Vorel.
Branky a nahrávky: 39. Žemlička (Kratěna, Benýšek), 45. Martinec (Kratěna), 53. Kratěna (Broš, Novák) - 15. Freibauer (Vorel). Rozhodčí: Kolísek - Hauser, Pokorný. Vyloučení: 7:8. Diváci: 5750.
HC Sparta Praha

Komentář

Vedoucí tým tabulky neměl lehkou pozici proti soupeři ze Znojma. Přestože Orlům chyběl Milan Kastner, který se stále ještě zotavuje ze zranění menisku, dokázali trpělivou hrou nahlodávat kombinace kompletní Sparty.

V úvodu se dopředu dokázali tlačit více Pražané, krásná přesilovková kombinace zakončená Vůjtkovou střelou skončila na tyči. Plášek na druhé straně vypálil tvrdou střelu z pravého kruhu, Bříza rozklekem kryl. Z následné protiakce zahrozil aktivní Žemlička, ale Rybár byl pro sparťanské útočníky tvrdým oříškem. Když se Sparta příliš útočně neprojevila ani v přesilovce, využili hosté chybné rozehrávky jinak bezchybného Břízy a střelou do pravého rohu branky se dostali do vedení. Psala se 15. minuta, střelcem byl Freibauer. To byl pro sparťanské hráče důvod k větší útočné aktivitě. Znojemští postavili neprostupnou hráz na vlastní modré a domácí najednou nevěděli, co hrát.

Mdlý začátek druhé části narušil Novák střelou do gólmana z vyložené šance, v přesilovce ohrozil Rybára Sýkora. Sparťanští hokejisté se ale jinak nedostávali na dostřel znojemské branky a navíc se jim nedařili kombinace. Vzrušení tak přinesla hlavně rvačka Žemličky s Kumstátem. Do hry zasahoval svou nepřesností také rozhodčí Kolísek. Vrcholem bylo nepotrestání zákroku Heše na Hlinku v 39. minutě, kterému přihlížela celá sparťanská střídačka. Jenže hra pokračovala a Sparta, která hrála v oslabení, využila emocí na ledě a v hledišti k bleskové akci, která ji postavila znovu na nohy. Žemlička šťastnou střelou, která se prošourala Rybárovi mezi betony vyrovnal a slušně zaplněná hala poprvé explodovala.

Ve 45. minutě šli domácí do vedení. Kratěna nahrál Martincovi a ten švihem skóroval. Vylučovalo se jako na běžícím pásu. Vyrovnat mohli Orli Kumstátem, ten však mířil vedle. Štěstí stálo při Spartě v 51. minutě, Procházkova střela prošla Břízovi mezi betony a podél brankové čáry se poroučela do bezpečí. Rozhodnutí přišlo v 53. minutě, Kratěna bekhendem dorazil Brošův pokus - 3:1.V závěru si hosté ještě vypracovali možnosti na korekci skóre, Pucher, Plášek ani hbitý Kaňkovský na Břízu nevyzráli.

Povinnou výhrou si Sparta udržela první příčku tabulky. Odvážné Znojmo hrálo dvě třetiny výbornou partii, na zkušenějšího soupeře nakonec nestačilo.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek, Znojmo: Byl to bojovný vyrovnaný zápas se spoustou šancí. Rozhodlo jejich lepší proměňování na straně Sparty. Nehrajeme na obranu, snažíme se využít každé možnosti jít dopředu a hrát agresivně.

Pavel Hynek, Sparta: Působili jsme unaveným dojmem. Děkuji hráčům za úsilí a vůli a divákům za povzbuzování ve chvílích, kdy nám to nešlo. V první třetině jsme se těžko dostávali do tempa, Znojmo hrálo výborně v defenzívě.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek