ČF2, sobota 18. 3. 2000
Sparta - Pardubice SPA - PCE
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček F., Rebolj, Sýkora M. - Broš, Chabada, Hlinka, Kratěna, Martinec, Novák, Vůjtek, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Pardubice: Barta - Jančařík, Kántor, Mosnár, Mudroch, Novotný, Pácal, Pospíšil - Blažek, Filip, Koudelka, Kudrna, Lubina, Matějovský, Procházka, Sýkora P., Tvrdík.
Branky a nahrávky: 24. Hlinka (Žemlička), 31. Chabada (Broš, Kratěna) - 35. Tvrdík (Blažek, Pácal). Rozhodčí: Brada - Rittich, Guth. Vyloučení: 4:5, navíc Novotný (PCE) 5 min. + DKU. Diváci: 8423.
HC Sparta Praha

Komentář

Odveta čtvrtfinálového souboje s Pardubicemi se nesla v podobném duchu jako první utkání. Domácí nastoupili s Reboljem místo zraněného Šreka, přihlížela stejná návštěva jako ve čtvrtek, pouze hra se přitvrdila, zvláště ve třetí třetině.

Jako první vystrčili sparťanské růžky Kučera a Rebolj střelami od modré v páté minutě. V přesilovce našel Zelenka před brankou Nedvěda, ten však sklepnul mimo tyče. První ostrý zákrok si připsal Bříza až v 11. minutě po střele Lubiny. V 16. minutě kryl Barta vyrážečkou Martincovu střelu švihem. Hosté zahrozili v ponechané výhodě. Koudelkovu ránu přes obránce zlikvidoval položeným betonem Bříza, Blažek z druhé vlny minul. Při přesilovce na konci třetiny trnulo divákům při zámku Filipovy formace a hlavně tyči Mosnára.

Nerozhodné skóre chtěl poopravit samostatným nájezdem ve 22. minutě Martinec, ale opravdu zahřmělo za dvě minuty. Hlinka pálil mezi kruhy přesně mezi Bartovy betony - 1:0. Aktivita Pražanů stoupala, v šancích se ocitli Ptáček a Výborný. Hráčům narostla křídla a zvedla se i atmosféra v hledišti. Tu málem zmrazil pardubický Sýkora, jeho blafák do bekhendu ve vlastním oslabení Bříza vybruslil. Ve 31. minutě zmizela pardubická obrana neznámo kam, odražený puk převzal v útočném pásmu nikým nepokrytý Chabada, a jelikož Bartovo počínání nepatřilo k nejdůvtipnějším, bez problému zvýšil na 2:0. Pak nezakončil průnik štírek Výborný. Ve 35. minutě Bartu zachránil Mudroch před Žemličkou, který mohl po znamenité přihrávce Hlinky zakončovat do prázdné branky. Nedáš dostaneš potvrdil Tvrdík, když za dezorientovanou sparťanksou obranou doklepnul zablokovanou střelu od modré - 2:1.

Maximálně opatrnou třetí část střelecky načal po minutě Procházka, Bříza byl na místě. Pak se dopustil brutálního zákroku loktem do obličeje proti domácímu Hlinkovi Novotný a pod vedením mstitele Rebolje se strhla první potyčka série. Novotný putoval do kabin s trestem 5 + do konce, Hlinka s vážným zraněním hlavy do nemocnice. V sestavě jej nahradil Novák. Sparta v dlouhé přesilovce zklamala, Bartu vůbec neohrozila. Stejně dopadla početní výhoda i na druhé straně a diváci tak mohli, spíše než hrací plochu, chvílemi sledovat diváky a divačky "polonaháče" na jižní tribuně. Vzrušení jiného rázu přinesla až 53. minuta, kdy mnozí z publika už zvedali ruce po střele Kučery, která se od tyče odrazila podél brankové čáry za nic netušícím strážcem pardubické svatyně do bezpečí. Nic nenasvědčovalo, že by měl přijít závěrečný tlak pojišťováků, naopak Kratěnu musel zastavit za cenu faulu Koudelka. Vítězství Sparty tak mohl potvrdit dvě a půl minuty před koncem Vůjtek, ale v tísni kotouč nezasáhl. Hosté se už ovšem nedostali ani k power-play, ani k vážné střele. Sparta vybojovala i druhý zápas.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila