SF3, sobota 1. 4. 2000
Litvínov - Sparta LIT - SPA
Litvínov: Orct - Černošek, Gýna, Meňhart, Mrázek, Nikolov, Pilař, Štrbák - Balász, Branda, Kotrla, Kubinčák, Kysela, Piroš, Reichel, Rosol, Trávníček.
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček F., Sýkora M., Šrek - Broš, Chabada, Eiselt, Hlinka, Martinec, Novák, Vůjtek, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 6. Kubinčák (Reichel, Gýna) 56. Kysela (Kubinčák), 58. Kysela (Kubinčák, Piroš) - 14. Sýkora (Chabada, Výborný), 19. Vůjtek (Novák, Broš), 25. Sýkora (Kučera, Výborný). Rozhodčí: Haber - Kostka, Český. Vyloučení: 6:5. Diváci: 7000.
HC Sparta Praha

Komentář

Po sedmi letech se hokejistům Sparty podařilo postoupit do finále nejvyšší soutěže. Před vyprodanou litvínovskou halou se hrálo utkání mnoha zlomů se šťastným koncem pro Pražany. Domácí vůbec nepostavili na soupisku Jana Alinče, který už ve druhém zápase z výkonnostních důvodů nedohrál.

Ve druhé minutě poprvé vážně otestoval Břízu Branda. Další domácí šance už znamenala gól. Sparťanská obrana nestačila přistoupit ke střílejícímu Kubinčákovi a nešťastně tečovaná rána skončila přesně u pravé tyče sparťanské branky. Chemici byli lepší, Bříza vyrážel střelu Rosola, Kubinčák pálil mimo. Po mezihře v nepovedených přesilovkách na obou stranách převzala iniciativu Sparta. Chabadova střela minula, odrazila se od zadního mantinelu a Sýkora mohl dorážet sice z úhlu, ale zato do prázdné branky. Ve 14. minutě tak hosté z první vážné akce skórovali. V závaru před Orctem se pak po střele Ptáčka ocitli Zelenka a Žemlička. V 19. minutě Novák zavážel puk, a než stihl dojet za branku předložil Vůjtkovi, který mezi kruhy napálil puk k opačné tyči - 1:2.

Ve sparťanském oslabení dvakrát zahrozil Reichel. Ve 24. minutě zase vykryl u tyče Orct pokus Hlinky. Za minutu hrála Sparta přesilovku a Sýkora se znovu dostal k puku před odkrytou brankou. Výborného střelu tečoval bránící hráč a pro mohutného beka nebyl problém dorazit za dezorientovaného Orcta- 1:3. Zatímco na začátku utkání v hale skoro nebylo slyšet vlastního slova, nyní domácí kotel pohasnul a publikum jakoby se začalo smiřovat s výsledkem. Na ledě se Chemopetrol ještě nevzdával. V přesilovce Spartu uzamknul, ale bez gólového efektu. Ve 29. minutě objel štírek Martinec branku a jeho nenápadný pokus vytáhl Orct se štěstím na horní síťku. Hrál se otevřenější hokej a gólmani se zavařovali. Ve 37. minutě zlikvidoval Bříza samostatný nájezd Rosola i dorážku Kubinčáka. Při domácí přesilovce Spartu střelecky ohrožoval hlavně dispečer první formace Reichel a také Rosol.

Do třetí části nasadila Sparta Eiselta, znovu za Vůjtka. Rosol opět neuspěl tváří v tvář Břízovi, Reichel ani Kotrla nestačili dorazit. V přesilovce Chabada pohrdnul prázdnou brankou a nedal ani střelec Žemlička. Samostatný nájezd v provedení Chabady také v síti neskončil, na druhé straně Rosol do třetice neoblafnul zblízka Břízu. Zelenkova pohotová dělovka našla místo v Orctově lapačce, marný Rosol znovu ztroskotal na Břízovi. V čase 15.01, do kdy na stadiónu bylo slyšet hlavně skandování stovky sparťanskách fanoušků, zapomněla dvojice Sýkora, Kučera na osamoceného Kyselu, a ten nadvakrát obstřelil ležícího Břízu. Domácí začali věřit v obrat a jejich hrdinou se stal Robert Kysela. Po obstřelování sparťanské klece dvě a půl minuty před vypršením 60. minuty pohotově z první využil přihrávku od zadního mantinelu a nekompromisně prostřelil bezmocného brankáře mezi betony - 3:3.

Do prodloužení vstoupili hosté přesilovkou. Ačkoli se v jeho průběhu spíše bránili, právě oni měli možnost na rozhodnutí, které by je posunulo do finále, největší. Kučerovo bezděčné nahození si Orct srazil betonem na tyč!

Přišly samostatné nájezdy. Ostrostřelce Reichla vychytal Bříza, Kysela pálil mimo. Branda skulinku mezi chrániči nenašel, Kotrla blafoval vedle. Na druhé straně si vedli téměř navlas Nedvěd, Vůjtek, Hlinka a Chabada. Na nájezdech se podepisovala i kvalita ledu. V poslední sérii mířil Rosol blafákem jen pár centimetrů nad a završil tak svoji smůlu v zápase. Proti Orctovi se rozjel Žemlička a střelou mezi betony rozjásal sparťanskou střídačku a početný kotel. Sparta postoupila po sedmi letech do domácího finále.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek